Το θέμα των συντάξεων είναι αυτό που επιλέγουν οι περισσότερες εφημερίδες, σήμερα, για να το αναδείξουν σε πρώτο θέμα.


Αναλυτικά:

ΑΚΡΟΠΟΛΗ: Το μαύρο χρήμα στα ταμεία του κράτους
Σύμφωνα με την εφημερίδα «το σύστημα Αυτόματης Ανταλλαγής Πληροφοριών του ΟΟΣΑ δίνει το «πράσινο φως» για παγκόσμια πρόσβαση του υπουργείου Οικονομικών στα περιουσιακά στοιχεία των Ελλήνων στο εξωτερικό. Με τον τρόπο αυτά, σε έξι μήνες οι ελληνικές φορολογικές αρχές θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε καταθέσεις, μετοχές, ομόλογα και αμοιβαία κεφάλαια, μερίσματα, τόκους, ασφαλιστήρια συμβόλαια και ακαθάριστα έσοδα από την πώληση ή την εξαγορά χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων που καταβλήθηκαν ή πιστώθηκαν σε λογαριασμούς Ελλήνων».

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: «Κραυγές πολεμικές για την Αγια-Σοφιά»
Η εφημερίδα γράφει ότι: «για άλλη μια φορά η Τουρκία «εξάγει» την κρίση, που έχει προκαλέσει στο εσωτερικό της η καταδίκη της για τη Γενοκτονία των Αρμενίων, στους γείτονές της, δηλαδή στην Ελλάδα!. Η θρασύτατη Άγκυρα απαντάει με απειλές στις ελληνικές αντιδράσεις για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας».

ΕΘΝΟΣ: «Νέα ρύθμιση με «αλά καρτ» πρόστιμα»
Η εφημερίδα σημειώνει: «τελευταία ευκαιρία τακτοποίησης για τα ακίνητα που έχουν χτιστεί πριν από τον Ιούλιο του 2011. Με περιβαλλοντικά και κοινωνικά κριτήρια ο υπολογισμός των προστίμων. Ειδική μέριμνα για αυθαίρετους οικισμούς».

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ο ιερέας της λέχης Μπίλντερμπεργκ
Η εφημερίδα αναφέρεται στη συνεδρίαση της γνωστής «λέσχης» που αρχίζει σήμερα και στην οποία έχουν κληθεί να πάρουν μέρος 130 προσωπικότητες από τον πολιτικό και οικονομικό χώρο.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: «Κρυφός κόφτης και σε συντάξεις κάτω των 1.300 ευρώ»
Η εφημερίδα γράφει ότι: «εάν οι συνολικές αποδοχές είναι ίσες ή μικρότερες των 1.300 ευρώ η επικουρική θα «βαφτίζεται» προσωπική διαφορά, που θα είναι ευάλωτη σε μελλοντικές περικοπές. Με ύποπτη διορθωτική απόφαση αργά χθες το βράδυ αντικατέστησαν τον όρο «επανυπολογισμός» με τη λέξη «αναπροσαρμογή» φέρνοντας από κοντά τις μειώσεις».

ΕΣΤΙΑ: «Φαιδρότητες με τις συντάξεις»
Η εφημερίδα τονίζει ότι: «με την δημοσίευση χθες της Κοινής Υπουργικής Αποφάσεως για την «αναπροσαρμογή των συντάξεων» εισέρχεται πλέον στην τελική ευθεία η διαδικασία περαιτέρω περικοπής των απολαβών των συνταξιούχων, κάτι που, φυσικά, έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις διαχρονικές διακηρύξεις της Αριστεράς και δη του ΣΥΡΙΖΑ».

Η ΑΥΓΗ: «Χαμηλότερα όρια για μικρομεσαίους»
Σύμφωνα με την εφημερίδα : «πέφτει στα 100.000 ευρώ (από 150.000 ευρώ) το ελάχιστο κεφάλαιο για υπαγωγή στον αναπτυξιακό νόμο. Στα 75.000 ευρώ (από 100.000 ευρώ) το όριο ένταξης για Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, αγροτικούς συνεταιρισμούς, ομάδες παραγωγών και αγροτικές εταιρικές συμπράξεις».

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ: «Κερδισμένοι και χαμένοι»
Η εφημερίδα γράφει ότι: «αυξημένα κονδύλια για τους κοινωνικά ευαίσθητους τομείς της Παιδείας και Υγείας και μειωμένες δαπάνες για εξοπλιστικά προγράμματα θα προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός του 2017. Με την απειλή του «κόφτη», τα δημόσια οικονομικά παραμένουν, σύμφωνα με εγκύκλιο του ΥΠΟΙΚ, σε άμεση συνάρτηση με τη λιτότητα».

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: «'Έμφραγμα' στη Δικαιοσύνη με πολλαπλές επιπτώσεις»
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι: « «έμφραγμα» στο δικαστικό σύστημα με πολύπλευρες επιπτώσεις προκαλεί η πολύμηνη και σε πανελλαδική κλίμακα αποχή των δικηγόρων από τα δικαστήρια. Οι αδίκαστες, λόγω της αποχής, υποθέσεις ανέρχονται πλέον σε 320.000 σε όλη τη χώρα και σε όλα τα δικαστήρια, αριθμός τρομακτικά μεγάλος».

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: «Εκλεβαν» φάρμακα και τα πουλούσαν στη μαύρη αγορά
Όπως τονίζει η εφημερίδα, «φάρμακα υψηλού κόστους εγγράφονταν σε καρτέλες ασθενών, στους οποίους δήθεν χορηγήθηκαν, ενώ κρατούνταν στα κρυφά για να μεταπωληθούν στη μαύρη αγορά κυρίως της Βουλγαρίας. Μετά τις δύο ανώνυμες καταγγελίες που έφτασαν στο γραφείο του και κατονομάζουν δύο συγκεκριμένους εργαζόμενους στο "Θεαγένειο", ο εισαγγελέας διαφθοράς Θεσσαλονίκης Αχιλλέας Ζήσης διέταξε προκαταρκτική εξέταση».

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: «Μηχανισμός για νέες μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις»
Η εφημερίδα αναφέρει ότι: «με δύο νέες υπουργικές αποφάσεις, το υπουργείο Εργασίας επιβάλλει πρόσθετες μειώσεις στις ήδη κουτσουρεμένες επικουρικές συντάξεις του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και στα εφάπαξ των Ταμείων Πρόνοιας».

ΤΑ ΝΕΑ: «Ο Πρόεδρος καίει το δημοψήφισμα»
Η εφημερίδα σημειώνει ότι: «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ακύρωσε εν τη γενέσει τους τα σενάρια και κάθε σκέψη για διεξαγωγή δημοψηφίσματος με αντικείμενο τη συνταγματική αναθεώρηση προτού κλιμακωθούν οι αντιδράσεις που προκάλεσε η κυβερνητική ελαφρότητα».

ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ: « «Γάμος» με προίκα τον εκλογικό νόμο»
Η εφημερίδα γράφει ότι «με την απλή αναλογική ως βάση συζήτησης –προς το παρόν όχι κάτι περισσότερο- αρχίζει οσονούπω η συζήτηση για τον νέο εκλογικό νόμο. Ο πρώτος (ομολογημένος) στόχος της κυβέρνησης είναι αυτός να εφαρμοστεί από τις αμέσως επόμενες εκλογές».

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Πρωτοποριακή θεραπεία εξαφάνισε 26 όγκους από ασθενή
«Ένας άνθρωπος που είχε περισσότερους από 26 όγκους καρκίνου στην κοιλιά του είναι τώρα απαλλαγμένος από τη νόσο χάρη στην ανοσοθεραπεία», γράφει η εφημερίδα.

ESPRESSO: Κύριε ελέησον
Η εφημερίδα τονίζει: «Στην αντεπίθεση πέρασε ο «μητροπολίτης Ευρώπης Ιλαρίων»,που,προημερών,κατά την επίσκεψή του στην Ελούντα, προκάλεσε την οργισμένη ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής Κρήτης ότι είναι «ένας ρασοφόρος άγνωστος για την Ορθόδοξη Εκκλησία μας, που δεν έχει σχέση με τις κανονικές Ορθόδοξες Εκκλησίες σε όλο τον κόσμο». Ο πρώην ντεκορατέρ, κατά κόσμον Θωμάς Κονσολάκης, προαναγγέλλει μηνύσεις, υποστηρίζοντας συγκεκριμένα ότι έχει βρει τον παλαιοημερολογίτη εκβιαστή που τον έβαλε στο μάτι».

KONTRA NEWS: «Ύμνοι των Αμερικανών για τον Αλέξη δεν φτάνουν όμως μόνο τα λόγια»
Η εφημερίδα γράφει ότι «ιδιαίτερη σημασία για το φτωχοποιημένο ελληνικό λαό και τη χώρα που βρίσκεται σε δεινή θέση έχουν τα καλά λόγια και οι ύμνοι του Λευκού Οίκου για τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο χαρακτηρίζουν αποφασιστικά και τολμηρό ηγέτη και με ικανότητες να προχωρήσει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα».

STAR PRESS: Κρατούσα το παιδί για να σκοτώσουν τον πατέρα
Στη δολοφονία του 63χρόνου ναυτικού που εντοπίστηκε νεκρός σε καταψύκτη τον περασμένο Ιανουάριο σε διαμέρισμα στην Καλλιθέα, αναφέρεται η εφημερίδα και συγκεκριμένα στην κατάθεση της 26χρονης Βουλγάρας που φέρεται να μεσολάβησε για να βρεθούν οι εκτελεστές που ζητούσε η σύζυγος του θύματος.

VOICE: «Αλέξη θα γίνει της Γαλλίας»
Η εφημερίδα σημειώνει ότι « «Ματ» των τραπεζών για τα Κόκκινα Δάνεια και τους συνεργάσιμους δανειολήπτες. Η ΕΚΤ ζήτησε από τις διοικήσεις των τραπεζών να προχωρήσουν άμεσα στην αντιμετώπιση του προβλήματος των Κόκκινων Δανείων και σε αποφασιστικές κινήσεις για τον δραστικό περιορισμό τους από τους ισολογισμούς».

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: «Online αδειοδοτήσεις»
Η εφημερίδα τονίζει ότι: «τη δημιουργία ενός ηλεκτρονικού αδειοδότησης των επιχειρήσεων εξήγγειλε χθες η υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού από το βήμα του 2ου Συνεδρίου Επιχειρηματικότητας της «Ν», με τίτλο 'Φυγή προς τα εμπρός-Βέλτιστες στρατηγικές στα χρόνια της κρίσης'».

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: «Οι τέσσερις 'κόφτες'»

Η εφημερίδα σημειώνει ότι: «κόβονται άμεσα όλες οι κύριες συντάξεις πάνω από 2.000 ευρώ. Το πλαφόν των 1.300 ευρώ για κύριες και επικουρικές θίγει 210.000 συνταξιούχους. Μειώνονται έως 45% τα μερίσματα του Μετοχικού Ταμείου. Περικοπές 15,6%-18% στα εφάπαξ που δεν έχουν δοθεί».