«Πάρκο 19ης Μαΐου», της μέρας, δηλαδή, κατά την οποία τιμώνται τα θύματα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού απέκτησε ο δήμος Ωραιοκάστρου. Ονόμασε έτσι το πάρκο που βρίσκεται στην περιοχή «Βουναλάκι». 


«Γονατίζουμε ευλαβικά στη μνήμη των 353.000 αθώων θυμάτων και στην ανάμνησή τους ονομάζουμε αυτό το πάρκο σε «Πάρκο 19ης Μαΐου» ως ένα διαρκές μνημόσυνο και καντήλι», τόνισε στην ομιλία του ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου.  Πρόσθεσε ότι με την εγκατάσταση των προσφύγων στο Ωραιόκαστρο, «ένας τόπος γεμάτος πουρνάρια και πέτρες, με την εργατικότητα, τη διορατικότητα και το όραμα των ανθρώπων εκείνων, σε λίγα χρόνια μετατράπηκε σε ένα από τα ωραιότερα - αν όχι το ωραιότερο προάστιο στη Θεσσαλονίκη». 

Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών και πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Ωραιοκάστρου και Φίλων, Ηρακλής Τσακαλίδης χαρακτήρισε την ονοματοδοσία χρέος τιμής. «Η σημερινή ονοματοδοσία του πάρκου θα υπενθυμίζει τόσο στην παρούσα, όσο –κυρίως- στις επερχόμενες γενιές ότι "… η Ρωμανία κι αν επέρασεν, ανθεί και φέρει κι άλλο"», συμπλήρωσε.  

Την εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε παραμονή της εορτής των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, καθώς στον ίδιο χώρο βρίσκεται το ομώνυμο εκκλησάκι, παρουσίασε η ηθοποιός Νέλλυ Δελή, ενώ παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων εκπρόσωποι της Βουλής, της Αστυνομίας, της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, της δημοτικής αρχής Ωραιοκάστρου, του τοπικού συμβουλίου Ωραιοκάστρου και πλήθος κόσμου. 

Η εκδήλωση έκλεισε με τον πυρρίχιο χορό από μικρούς χορευτές του παιδικού τμήματος της Ένωσης Ποντίων Ωραιοκάστρου και Φίλων.