Συνάντηση στα γραφεία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας είχαν ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης,
Γιάννης Παλαιστής, την προηγούμενη Δευτέρα, με αντικείμενο την ανταλλαγή απόψεων και τεχνογνωσίας σχετικά με τα ζητήματα των βιώσιμων αστικών συγκοινωνιών και της δημοτικής συγκοινωνίας.


Ο κ. Παλαιστής εξήγησε στον κ. Πατούλη τη χρησιμότητα των Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ), που αποτελούν σημείο αιχμής της ευρωπαϊκής πολιτικής για τις δημόσιες αστικές μεταφορές και την ενίσχυση της χρήσης των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Το ΣΑΣΘ εξάλλου έχει ολοκληρώσει το πρώτο ΣΒΑΚ στην Ελλάδα, για τη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης, που μπορούν να αξιοποιήσουν οι Δήμοι για τη διεκδίκηση κονδυλίων για έργα και δράσεις ενίσχυσης της βιώσιμης αστικής κινητικότητας. Ένα σχέδιο που βραβεύτηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και απέσπασε εγκώμια από την Ευρωπαία Επίτροπο για τις Μεταφορές, Violeta Bulc.

Ήδη, το ΣΑΣΘ μέσω του δικτύου POLIS θα συμμετέχει στο ευρωπαϊκό έργο SUMPs-UP για την περίοδο 2016 – 2020, που αφορά στην προώθηση των Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Θέμα για το οποίο ο κ. Πατούλης έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Ο κ. Παλαιστής εξήγησε στον κ. Πατούλη ότι «μπορεί και η ΚΕΔΕ να αξιοποιήσει την τεχνογνωσία που αναπτύξαμε ώστε να αποκτήσει ένα σπουδαίο εργαλείο εκσυγχρονισμού των δημοσίων αστικών συγκοινωνιών και γενικότερα της δημιουργίας στις ελληνικές πόλεις συνθηκών βιώσιμης αστικής κινητικότητας, μέσα από την υιοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων, την υλοποίηση συγκεκριμένων έργων και την υιοθέτηση συγκεκριμένων πολιτικών. Εμείς ως ΣΑΣΘ είμαστε στη διάθεση όλων των Δημάρχων, προκειμένου να τους βοηθήσουμε να οργανώσουν τα δικά τους ΣΒΑΚ, ώστε να βελτιώσουν τις κυκλοφοριακές συνθήκες και να δημιουργήσουν ένα σύγχρονο πλέγμα αστικών συγκοινωνιών, που να είναι και βιώσιμες και ελκυστικές για τους πολίτες. Ειδικά μέσα στην κρίση, οι δημόσιες συγκοινωνίες μπορούν να είναι η αξιόπιστη λύση μετακίνησης για τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών».

Ο Πρόεδρος του ΣΑΣΘ, Γιάννης Παλαιστής, τόνισε: «Εμείς έχουμε την τεχνογνωσία για τα ΣΒΑΚ και ο κ. Πατούλης, ως Δήμαρχος Αμαρουσίου, μας έδωσε τα φώτα του για το πώς μπορούν οι Δήμοι να λειτουργήσουν αξιοπρεπείς και ελκυστικές δημοτικές συγκοινωνίες, για τους πολίτες, δεδομένου ότι το Μαρούσι έχει ένα από τα καλύτερα δίκτυα δημοτικών συγκοινωνιών πανελλαδικά. Στη Θεσσαλονίκη ήδη το ΣΑΣΘ προσπαθεί να ενισχύσει τα δημοτικά δίκτυα συγκοινωνιών και γι’ αυτό οι πληροφορίες που μας παρείχε ο κ. Πατούλης μας δίνουν το έναυσμα για να προωθήσουμε τη δημιουργία δημοτικών και διαδημοτικών δικτύων επικοινωνίας, ως συμπληρωματικά του δικτύου αστικών συγκοινωνιών του ΟΑΣΘ, με σημαντικό όφελος τόσο για τους Δήμους, όσο κυρίως για τους πολίτες».