Από το οικονομικό ρεπορτάζ βγαίνουν τα περισσότερα σημερινά πρωτοσέλιδα.


Αναλυτικά:

ΕΘΝΟΣ: " Με ανατροπές η συνταγματική αναθεώρηση"
Όπως επισημαίνει η εφημερίδα «Στο τραπέζι η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό, οι σχέσεις κράτους - Εκκλησίας, οι θητείες των βουλευτών, ο νόμος περί ευθύνης υπουργών και τα βουλευτικά ασυμβίβαστα».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: " Αλλάζουν όλα για 2,6 εκατ.συνταξιούχους"
Όπως υπογραμμίζει η εφημερίδα «τα ποσά αναπροσαρμόζονται για όλους ανεξαιρέτως και οι μειώσεις που θα γίνουν... βαφτίζονται «προσωπική διαφορά», που θα συνεχίσει να καταβάλλεται μεν, άγνωστο όμως για πόσο διάστημα, καθώς το τμήμα που θα χαρακτηρίζεται «προσωπική διαφορά» δεν θα αποτελεί σύνταξη αλλά ένα συμπληρωματικό ποσό, εκτός σύνταξης! Στο ΙΚΑ η «μείωση» μέσω προσωπικής διαφοράς φτάνει μέχρι και -231 ευρώ. Στο Δημόσιο μέχρι και -261 ευρώ».

Η ΑΥΓΗ: " Τα κλειδιά του εκλογικού νόμου"
Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, ο νόμος θα προβλέπει: «Ενίσχυση της αντιπροσωπευτικότητας στη βάση της απλής αναλογικής» και προσθέτει: «Η πρόταση που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ προς συζήτηση * Τι προβλέπει για "μπόνους", "κατώφλι" και συνασπισμούς κομμάτων * Τα κομβικά σημεία της πρότασης για μια ριζοσπαστική αναθεώρηση του Συντάγματος που θα ανακοινώσει ο Αλ. Τσίπρας στις 24 Ιουλίου, ημέρα αποκατάστασης της Δημοκρατίας».

Η ΒΡΑΔΥΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: " Αριστερές αλχημείες. Πώς έκαναν τις 12 συντάξεις...7"
Η Εποχή: " Αναθεώρηση ή ανασύνταξη;"

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: " Η νέα γενιά Ελλήνων μεταναστών επιστρέφει πολύ συχνά στη χώρα"
Σύμφωνα με την εφημερίδα “Η νέα γενιά των Ελλήνων μεταναστών επιστρέφει πολύ συχνά στη πατρίδα. Πολλοί έρχονται μία ή δύο φορές το μήνα, με βάση στοιχεία του «Ελ. Βενιζέλος»”. Ίσως το πιο αδιάφορο θέμα των τελευταίων δέκα ετών...

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: " Οι off shore του Βενιζέλου"
H εφημερίδα επισημαίνει: Ρεσιτάλ υποκρισίας από τον εμπνευστή του ΕΝΦΙΑ και του καταστροφικού PSI Είχε εισηγηθεί, υπογράψει και ψηφίσει (ως υπουργός Αμυνας) το 2011 πανομοιότυπη ρύθμιση με αυτήν που πέρασε νύχτα ο ΣΥΡΙΖΑ στο νομοσχέδιο των 7.500 σελίδων και αναγκάστηκε να αποσύρει μετά τη θύελλα που ξέσπασε Οι δηλώσεις το περί «ύποπτης διευκόλυνσης» και η πομπώδης γνωμάτευση πως «υπάρχει θέμα που δεν θεραπεύεται νομικά»”.

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ KONTRA NEWS: " Με 17 βαλίτσες παρακολουθούν τους πάντες"

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: " "Δίκαιη ανάπτυξη" για το κεφάλαιο " κόφτης" δικαιωμάτων για το λαό"
H εφημερίδα τονίζει: «Το νέο κυβερνητικό προπαγανδιστικό σύνθημα ονομάζεται «δίκαιη ανάπτυξη». Στην πραγματικότητα, σημαίνει πλήθος προνομίων, διευκολύνσεων για τους επιχειρηματικούς ομίλους και άνοιγμα νέων πεδίων κερδοφορίας για το κεφάλαιο. Αυτό δείχνει ολοκάθαρα ο «αναπτυξιακός νόμος», που ψηφίζεται τις επόμενες μέρες στη Βουλή».

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Αποκαλύψεις για το σκάνδαλο της Εγνατίας
Η εφημερίδα δίνει συνέχεια στο θέμα που αποκάλυψε, γράφοντας «πώς και πότε έγιναν οι υπερκοστολογήσεις, ποια τμήματα του δρόμου αφορούν, ποιες εταιρίες εμπλέκονται. Ποιοι και γιατί πλήρωσαν τους φουσκωμένους λογαριασμούς».

Ο ΛΟΓΟΣ: " Θετικό το άνοιγμα των επαγγελμάτων"
ΠΡΙΝ: " Ο λαός δεν τελείωσε την αξιολόγησή του"

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: "40 νέα hot spots"
«Τη μετατροπή της χώρας σε απέραντο καταυλισμό προσφύγων και μεταναστών προβλέπουν τα επίσημα -αλλά κρυφά προς το παρόν- σχέδια της κυβέρνησης με τη δημιουργία τουλάχιστον 40 νέων δομών φιλοξενίας που θα προστεθούν στα ήδη 41 υπάρχοντα κέντρα που λειτουργούν», υπογραμμίζει η εφημερίδα.

ΤΟ ΒΗΜΑ: " Η συντριβή της μεσαίας τάξης"
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έκθεσης του ΣΕΒ, που επικαλείται η εφημερίδα, «το μέσο ελληνικό νοικοκυριό» κατά τη διάρκεια της κρίσης (2009-2014) απώλεσε λόγω της ύφεσης το 30% του εισοδήματος του. Αυτή η απώλεια, πολλαπλάσια εκείνης των νοικοκυριών σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, είχε αποτέλεσμα τη δραματική αριθμητική συρρίκνωση της μεσαίας τάξης. Σύμφωνα με έκθεσή της Credit Suisse (Οκτώβριος 2015), η ελληνική μεσαία τάξη, που αριθμούσε 5,8 εκατ. πολίτες, μειώθηκε στα χρόνια της κρίσης σε 4,6 εκατ. Σχεδόν 1,2 εκατ. Έλληνες είδαν τα εισοδήματα τους να καταρρέουν. Ταυτόχρονα, η αξία των περιουσιακών στοιχείων της μεσαίας τάξης μειώθηκε κατά περίπου 500 δισ. ευρώ. Εκτιμάται σε 678 δισ. δολάρια, από σχεδόν 1,2 τρισ. δολάρια το 2007».

ΤΟ ΠΑΡΟΝ: " Εκλογή από τον λαό θέλει για τον ΠτΔ ο Καραμανλής"
«Υπέρ της αλλαγής του τρόπου εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, με ταυτόχρονη ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του, τάσσεται ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής. Πληροφορίες από το στενό περιβάλλον του αναφέρουν ότι παγίως τα τελευταία χρόνια διατυπώνει την άποψη ότι ο εκάστοτε Πρόεδρος πρέπει να εκλέγεται από τον ελληνικό λαό, αφενός για να διαθέτει μεγαλύτερο λαϊκό έρεισμα και αφετέρου για να μη γίνεται η επιλογή του προσώπου προϊόν παρασκηνιακών διεργασιών (ενίοτε και συναλλαγών) μεταξύ των πολιτικών κομμάτων», γράφει η εφημερίδα και αποτελεί μυστήριο πού βρήκε πηγές στο στενό περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού...

ΤΟ ΧΩΝΙ: " Το δικό μας πρόγραμμα δεν έβγαινε με τίποτα!"
“Ούτε με την ανάπτυξη, που δήθεν θα έφερνε, δεν μπορούσε να πιάσει η ΝΔ τους στόχους για τους οποίους είχε δεσμευθεί. Και αυτό το ομολογούν σήμερα στεγνά και κυνικά, τόσο ο υπουργός Οικονομικών όσο και ο υφυπουργός Ανάπτυξης της κυβέρνησης Σαμαρά”, υποστηρίζει η εφημερίδα.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Τεχνητή νοημοσύνη ενάντια στον καρκίνο
«Φάρμακο ενάντια στον καρκίνο που αναπτύχθηκε με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης κατάφερε να επιβραδύνει τον καρκίνο. Τα στοιχεία από την αρχική κλινική δοκιμή του πρώτου τέτοιου φαρμάκου, δείχνει ότι μπορεί να επιβραδύνει την ανάπτυξη των καρκινικών όγκων. Η σχετική ανακοίνωση από ερευνητές της αμερικανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας Berg έγινε σε συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας, σύμφωνα με το BBC», γράφει η εφημερίδα.

REAL NEWS: " Σκληρή απάντηση σε Ερντογάν-Ράμα για Αγιά Σοφιά και Τσάμηδες

Όπως γράφει η εφημερίδα, «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε σε στενούς του συνεργάτες ότι: "Η πρόκληση της Τουρκίας δεν στρέφεται μόνο κατά της Ελλάδας, αλλά ευθέως κατά του ευρωπαϊκού και του εν γένει δυτικού πολιτισμού. Ας αναλογιστούμε ότι η Αγία Σοφία είναι μνημείο προστατευόμενο από την UNESCO".  O Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ακόμη: "Αν η Αλβανία σέρνεται πίσω από τους συνεργάτες και τους νοσταλγούς των ναζί, είναι δικό της ζήτημα. Αλλά σε μια τέτοια περίπτωση δεν μπορεί να "πουλάει" φιλία στην Ελλάδα"».