Το θέμα του εκλογικού νόμου «κερδίζει» τα περισσότερα βασικά θέματα στα πρωτοσέλιδα σήμερα.


Αναλυτικά:

ΑΚΡΟΠΟΛΗ: Εσχάτη προδοσία το έλλειμμα του 2009
«Το κουβάρι με το φουσκωμένο έλλειμμα του 2009 που παρουσίασε ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και οδήγησε την χώρα μας στα μνημόνια, αρχίζει δικαστικά να ξετυλίγεται, δικαιώνοντας ουσιαστικά την κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή. Ο τότε ισχυρός άνδρας τηε ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέας Γεωργίου, που τοποθετήθηκε από τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου για να φέρει σε πέρας την αποστολή, «μαγειρεύοντας» τα στοιχεία, καταδικάστηκε με ένα χρόνο φυλάκιση με τριετή αναστολή», τονίζει η εφημερίδα.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: «Άγρια επίθεση στους αγρότες!
Η εφημερίδα γράφει ότι: «διπλό χτύπημα. Τους κόβουν παροχές, τους ζητούν επιστροφή αποζημιώσεων. 82.000 λιγότεροι φέτος αυτοί που δικαιούνται δωρεάν διακοπές, εκδρομές, θέατρο και βιβλία. 88.000 καλούνται να δώσουν πίσω ποσά που εισέπραξαν την περίοδο 2008-2009».

ΕΘΝΟΣ: «Χρυσές λύσεις για χαμηλές βαθμολογίες»
Η εφημερίδα σημειώνει: τις καλύτερες επιλογές για το μέλλον τους αναζητούν τώρα οι υποψήφιοι για τα ΑΕΙ καθώς μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών τους και τον υπολογισμό των μορίων τους αρχίζει η «μελέτη» για την επιλογή των σχολών στο μηχανογραφικό δελτίο».

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Άγιο Όρος: S.O.S. για Ελλάδα και Ορθοδοξία το «Δάκρυ του Αρχάγγελου»
Η εφημερίδα ισχυρίζεται ότι «οι Αγιορείτες μοναχοί φοβούνται επίθεση των Τούρκων στη Ρόδο, ενώ προσεύχονται για την Κρήτη όπου ο Βαρθολομαίος προκαλεί Σχίσμα στην “Πανορθόδοξη”», συνδυάζοντας το θέμα της εικόνας που δακρύζει στο Νησί των Ιπποτών, με τη Σύνοδο της Μεγαλονήσου...

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: «Καταργούνται τριετίες και επιδόματα»
Η εφημερίδα γράφει ότι: «ρητή αναφορά στα προαπαιτούμενα της αξιολόγησης του Σεπτεμβρίου για καθορισμό κατώτατου μισθού στα 586 ευρώ ή χαμηλότερα –με αποδέσμευση όλων των επιδομάτων από την 1η Ιανουαρίου 2017.Οριστικό τέλος για τα επιδόματα γάμου, τέκνων, σπουδών, ανθυγιεινής εργασίας και τις προσαυξήσεις λόγω προϋπηρεσίας (τριετίες).

ΕΣΤΙΑ: «Απλή αναλογική χωρίς μπόνους»
Η εφημερίδα τονίζει ότι: «πάγια υπήρξε η θέσις της Αριστεράς περί εκλογικού συστήματος απλής αναλογικής. Ιστορική έχει μείνει η φράσις «απλή και άδολος αναλογική» ακόμη και πριν αυτής της συγκροτήσεως του ΣΥΡΙΖΑ».

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ: «Αλισβερίσι για τον εκλογικό νόμο»
Η εφημερίδα γράφει ότι: «πεδίο πολιτικών διεργασιών και ανακατατάξεων φαίνεται ότι θα αποτελέσει η διαπραγμάτευση για τον εκλογικό νόμο μεταξύ των κομμάτων. Η κυβέρνηση προτίθεται να προτείνει απλή αναλογική, πιθανότατα με όριο εισόδου στη Βουλή και κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Θερινά σενάρια για νέο εκλογικό νόμο
“Ενώ ήδη το θερμόμετρο της αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι στα κόκκινα, ο Αλέξης Τσίπρας έχει προγραμματίσει να δει μέσα στην εβδομάδα όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, ξεκινώντας από σήμερα με τα εύκολα, αφού το ραντεβού που έκλεισε πρώτο είναι με τον πρόεδρο των ΑΝ ΕΛ. Από την πλευρά της η ΝΔ φρόντισε να αφήσει να διαρρεύσει πως «ο Τσίπρας θα χάσει με τον ίδιο εκλογικό νόμο που κέρδισε δύο φορές», για να απαντήσουν κύκλοι του πρωθυπουργικού γραφείου πως «θα περάσουν πολλές αναμετρήσεις μέχρι ο κ. Μητσοτάκης να κερδίσει εκλογές»”, γράφει η εφημερίδα.

ΜΑΚΕΛΕΙΟ: Χάριζαν 30 δις για να σωθούμε και κατεβάσαμε τα παντελόνια
Η εφημερίδα αναδημοσιεύει και συνδυάζει δημοσιεύματα άλλων εφημερίδων, σχετικά με τις επισκέψεις Τσίπρα στη Ρωσία και Πούτιν στην Ελλάδα.

ΤΑ ΝΕΑ: «Το τέχνασμα με το μπόνους»
Η εφημερίδα σημειώνει ότι: «με έναν ακόμη χειρισμό για τον εκλογικό νόμο το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να φέρει τον δημόσιο διάλογο στα μέτρα του. Η πρόταση που καταθέτει τώρα προβλέπει την έξτρα έδρες από ένα ποσοστό και άνω (π.χ. 35%) για το πρώτο κόμμα ή τον συνασπισμό κομμάτων. Βεβαίως το σύστημα παραμένει ενισχυμένη αναλογική παρά τις περί του αντιθέτου διακηρύξεις».

ESPRESSO: Έδινε μάχη με τον καρκίνο
«Με τη γλύκα της νιότης να τη συνοδεύει και νικημένη από τον καρκίνο έφυγε από τη ζωή η Γεωργία Αποστόλου. Τα ερωτήματα γύρω από τον ξαφνικό θάνατό της, που σόκαρε το πανελλήνιο και τον καλλιτεχνικό κόσμο, απαντήθηκαν με την πληροφορία που έδωσε στην «Espresso» ο πατέρας Σιλουανός, ο οποίος λειτουργεί στον Άγιο Ανδρέα Πετραλώνων. Ο πολύ αγαπητός κληρικός αποκάλυψε ότι η 43χρονη ηθοποιός πριν από δύο εβδομάδες έφτασε υποβασταζόμενη στον ιερό ναό για να κοινωνήσει. Για τελευταία φορά», γράφει η εφημερίδα.

KONTRANEWS: «Τσιγκούνηδες εφοπλιστές οι Γερμανοί θα σας φάνε τα καράβια και τα λεφτά που έχετε έξω»
Η εφημερίδα γράφει ότι «το μοναδικό συγκριτικό πλεονέκτημα που κράτησε την Ελλάδα όρθια από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, συμβάλλοντας καθοριστικά στην οικονομική ανάπτυξη έχουν βάλει τώρα στο στόχαστρο οι τοκογλύφοι των Βρυξελλών και του Βερολίνου. Πρόκειται για τον εμπορικό μας στόλο, έναν από τους μεγαλύτερους παγκοσμίως, τον οποίο οι λεγόμενοι εταίροι επιχειρούν να αφανίσουν, για να υποδουλώσουν ολοκληρωτικά τη χώρα».

STAR PRESS: «Έφαγε» τη Ρούλα ο Μένιος
«Η Ρούλα Κορόμηλά αποτελεί από χθες το απόγευμα παρελθόν για το κανάλι του Περιστεριού και αυτό το τηλεοπτικό «διαζύγιό» της είναι πιο ηχηρό από κάθε άλλη φορά», γράφει η εφημερίδα.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: «Η κρίση ανατρέπει τις εργασιακές σχέσεις στην ΕΕ»

Η εφημερίδα τονίζει ότι: «μεγάλες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις έχει φέρει, μεταξύ άλλων, η οικονομική κρίση των τελευταίων ετών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με το σύνολο των χωρών να προωθούν μεταρρυθμίσεις στην κατεύθυνση της μεγαλύτερης ευελιξίας σε μία προσπάθεια να τονώσουν την απασχόληση».