Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος έδωσε το ‘παρών’ σε σεμινάριο που διοργανώθηκε στη Ρεν της Γαλλίας από τον γνωστό σκηνοθέτη Ludovic Lagarde. 


Το εργαστήριο διοργανώθηκε από την Ένωση Θεάτρων Ευρώπης, σε συνεργασία με την Comédie de Reims, και χρηματοδοτήθηκε από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ‘Creative Europe’, στο πλαίσιο της Αποκεντρωμένης Ακαδημίας της Ένωσης, που φιλοδοξεί να αποτελέσει πόλο συνάντησης, ανταλλαγής απόψεων και συνδημιουργίας νέων καλλιτεχνών από ολόκληρη την Ευρώπη.

Από τις 2 έως τις 6 Ιουνίου 2016 βρέθηκε στο θέατρο της Ρεν, η νεαρή ηθοποιός του ΚΘΒΕ Χρύσα Τουμανίδου, με πέντε ακόμη ηθοποιούς από την Ιταλία, την Ουγγαρία και τη Βουλγαρία, για να δουλέψουν από κοινού σε κείμενα ενός από τους σημαντικότερους σύγχρονους Ευρωπαίους συγγραφείς και σκηνοθέτες, Φαλκ Ρίχτερ. 

Η Χρύσα Τουμανίδου, αναφερόμενη στο έργο  Small town boy του Falk Richter, πάνω στο οποίο δούλεψαν, κάνει λόγι για ένα "κείμενο σύγχρονο,πολιτικό, σχεδόν μη θεατρικό, με αναφορές στο τώρα, το σήμερα της Ευρώπης. Θέματα όπως η μοναξιά, η μη επικοινωνία, ο ρατσισμός και άλλα, που σήμερα βιώνουμε και αποτυπώνουν το πώς έχουν επηρεαστεί οι ανθρώπινες σχέσεις στην Ευρώπη εξαιτίας της κρίσης". 

Ο Λουντοβίκ Λαγκάρντ επέλεξε τέσσερα μονολογικά κομμάτια, δύο  για γυναίκες και δύο για άντρες. "Ήτανε μια προσπάθεια και έρευνα για το πώς αυτα τα κείμενα μπορούσαν να πάρουν μια πιο θεατρική μορφή! Οι πρόβες ξεκινούσαν στις έντεκα το πρωί και τελειώναμε περίπου στις οκτώ το βράδυ, με ένα διάλειμμα μιας ώρας το μεσημέρι για φαγητό", περιγράφει η Χρύσα Τουμανίδου. 

Όσο για την ιδιαίτερη αυτή συνθήκη στην οποία βρέθηκε: "Το πολύ όμορφο ήταν ότι ήμασταν μικρή ομάδα, περνούσαμε όλη τη μέρα μαζί κι όλα τα παιδιά ήταν πολύ συνεργάσιμα, ευγενικά και πραγματικά θέλανε να γνωρίσουν συνεργάτες από άλλες χώρες και να ανταλλάξουμε εμπειρίες. Φυσικά, σε όλο αυτό δεν έλειπαν οι συζητήσεις για το πώς οι χώρες μας βιώνουν αυτή τη στιγμή την ευρωπαική κρίση...ε... εκεί ήμουν πρωταγωνίστρια"!

Στο εργαστήριο συμμετείχαν εκτός από την ηθοποιό του ΚΘΒΕ οι:


  • Maria Teresa Campus, Italy
  • Ruggero Franceschini, Italy
  • Kata Bach, Hungary
  • Delyan Plamenov Iliev, Bulgaria
  • Βοηθός: Sophie Engel


Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος συμμετέχει αδιάλειπτα στις δραστηριότητες της Ένωσης των Θεάτρων της Ευρώπης και μάλιστα αυτόν τον καιρό εκπροσωπείται στην ομάδα νέων ηθοποιών της Ένωσης, ISO Group, από την επίσης νεαρή ηθοποιό Αίγλη Κατσίκη σε ένα εργαστήριο που πραγματοποιείται στο θέατρο  Σφουμάτο (Sfumato Laboratory) στη Σόφια.

Στην επάνω φωτογραφία (από αριστερά προς δεξιά) οι Delyan Plamenov Iliev (Bulgaria)-Ruggero Franceschini (Italy)-Χρύσα Τουμανίδου (Ελλάδα, ΚΘΒΕ)- Ludovic Lagarde (σκηνοθέτης, διοργανωτής του σεμιναρίου)-Kata Bach (Hungary)- Maria Teresa Campus ( Italy).