Ένα κομψό μαχαίρι το οποίο  βρέθηκε στον τάφο του φαραώ Τουταγχαμών κατασκευάστηκε από σίδηρο που πρέπει να προήλθε από μετεωρίτη, όπως υποστηρίζουν Ιταλοί και Αιγύπτιοι ερευνητές. 


Η νέα ιστορική ανακάλυψη, που φέρνει στο φως νέα δεδομένα ιστορικής σημασίας για την αρχαία Αίγυπτο, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Meteoritics & Planetary Science».

Με τη μέθοδο των ακτίνων Χ, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το μαχαίρι με τη χρυσή λαβή, μήκους 32 εκατοστών, που βρέθηκε στη σαρκοφάγο του Τουταγχαμών το 1925, είχε λεπίδα φτιαγμένη από μέταλλο μετεωρίτη. Συγκεκριμένα, διαπίστωσαν ότι είχε υψηλή περιεκτικότητα σε νικέλιο, το οποίο μαζί με τα επίπεδα του κοβαλτίου «υποδηλώνει σαφώς εξωγήινη προέλευση».

Οι ερευνητές συνέκριναν τη σύνθεση με γνωστούς μετεωρίτες σε απόσταση 2.000 χιλιομέτρων γύρω από την ακτή της Ερυθράς Θάλασσας της Αιγύπτου και βρήκαν παρόμοια επίπεδα σε έναν μετεωρίτη με την ονομασία «Kharga», ο οποίος εντοπίστηκε 240 χιλιόμετρα δυτικά της Αλεξάνδρειας, στο λιμάνι της πόλης Μέρσα Ματρούχ.

Το 2013, εννέα χάνδρες σιδήρου που ανακαλύφθηκαν σε νεκροταφείο κοντά στον Νείλο στη βόρεια Αίγυπτο με ηλικία παλαιότερη του Τουταγχαμών, το οποίο χρονολογείται από το 3200 π.Χ., βρέθηκαν να εμπεριέχουν και θραύσματα μετεωριτών. Η συγκεκριμένη ανακάλυψη, σε συνδυασμό με το μαχαίρι από μετεωρίτη, οδήγησε τους ερευνητές στο συμπέρασμα ότι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι έδιναν μεγάλη αξία στον σίδηρο των μετεωριτών για την παραγωγή διακοσμητικών ή τελετουργικών αντικειμένων, καθώς και ότι απέδιδαν μεγάλη σημασία σε βράχους που έπεφταν από τον ουρανό.

Η επιστημονική ομάδα σημειώνει ότι τον 13ο αιώνα π.Χ. ο όρος που κυριολεκτικά μεταφράζεται στα αρχαία κείμενα ως «σίδηρος από τον ουρανό» άρχισε να χρησιμοποιείται για την περιγραφή όλων των τύπων σιδήρου και ότι η εισαγωγή του νέου σύνθετου όρου υποδηλώνει πως οι αρχαίοι Αιγύπτιοι γνώριζαν ότι αυτά τα σπάνια κομμάτια σιδήρου έπεφταν από τον ουρανό, ξεπερνώντας σε αυτή την ανακάλυψη τον δυτικό πολιτισμό κατά δύο χιλιετίες.