Μία είναι, ουσιαστικά, η είδηση την οποία δίνει στη συνέντευξή του στη Thessnews ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό Γιάννης Μυλόπουλος: Ότι ο σταθμός "Βενιζέλου" του μετρό θα δοθεί σε χρήση... αργότερα από την ολοκλήρωση του έργου.


Ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό Α.Ε.(αριστερά στη φωτογραφία δίπλα στον αρμόδιο υπουργό Χ. Σπίρτζη), ο οποίος ως προχθές έδινε χρονικό ορίζοντα για την κατασκευή του σταθμού το 2021, αφήνει θολό το χρόνο ολοκλήρωσης, αφού, όπως παραδέχεται στην ίδια συνέντευξη, το έργο της κατασκευής του σταθμού "αρχίζει από το μηδέν"!

Αρχικά υπογραμμίζει τα καλά νέα: 


  • Οι Μετροπόντικες εργάζονται και πάλι, μετά από τρία χρόνια απόλυτης απραξίας, έχοντας διανοίξει ήδη σήραγγα 550 μέτρων από τις 28 Μαρτίου μέχρι σήμερα. Οι αρχαιολογικές εργασίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και όλα τα εργοτάξια κατά μήκος της βασικής γραμμής και της γραμμής της Καλαμαριάς.
  • Στο κέντρο της πόλης τα εργοτάξια είναι σε συνεχή λειτουργία.
  • Μελετάται η χρηματοδότηση των επεκτάσεων του Μειρό της Θεσσαλονίκης προς το αεροδρόμιο αφενός και προς τις δυτικές συνοικίες αφετέρου.


Ειδικά για το σταθμό της Βενιζέλου υποστηρίζει ότι "η λύση που δώσαμε, από κοινού μετο δήμο Θεσσαλονίκης και το υπουργείο Πολιτισμού, η οποία ήταν μία από τις πρώτες αποφάσεις μας αμέσως μετά την ανάληψη της διοίκησης της εταιρείας, σύμφωνα με την οποία ο σταθμός θα κατασκευαστεί στο ίδιο σημείο με τα αρχαιολογικά ευρήματα, αλλά σε μεγαλύτερο βάθος, απέδειξε ότι όταν υπάρχει διάθεση συνεργασίας και πρυτανεύει η εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος, δεν υπάρχουν ούτε εμπόδια, ούτε αδιέξοδα".

Πέρα από τις γνωστές γενικολογίες, όμως, που λέγονται από όλους σε αυτές τις περιπτώσεις κι αφού διαφημίσει τον σταθμό - ζωντανό μουσείο, παραδέχεται τα εξής: 

"Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, την επόμενη χρονιά θα ολοκληρωθούν τα έργα πολιτικού μηχανικού και σταδιακά θα αποδίδεται σε χρήση μεγάλος μέρος των δρόμων και των πεζοδρομίων που έχουν καταληφθεί από τα εργοτάξια. Η βασική γραμμή, δηλαδή η γραμμή που συνδέει τον νέο σιδηροδρομικό σταθμό με την Νέα Ελβετία και το αμαξοστάσιο στη Πυλαία, θα παραδοθεί σε λειτουργία το 2020, ενώ ο σταθμός της Βενιζέλου, η μελέτη και κατασκευή του οποίου ξεκινά πραγματικά σήμερα από το μηδέν, θα δοθεί σε λειτουργία αργότερα".

Παραδέχεται, τέλος, ότι οι εργαζόμενοι που επαναπροσλήφθηκαν παίρνουν το βασικό μισθό, χωρίς να τους αναγνωρίζεται προϋπηρεσία: "Η Αττικό Μετρό Α.Ε., ως εταιρεία του δημοσίου, είναι προφανώς υποχρεωμένη να εφαρμόζει την εκάστοτε κείμενη νομοθεσία και να τηρεί την νομιμότητα", λέει και τα ρίχνει στους... προηγούμενους: "Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές, που εφαρμόζονται σήμερα στην Ευρώπη, αφήνουν πίσω τους έναν κόσμο, όπου οι φτωχοί έγιναν φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι", τονίζει.

Υπογραμμίζει, δε ότι "η Αττικό Μετρό A. Ε. ούτε απολύει, ούτε προσλαμβάνει εργαζομένους. Οι διαδικασίες αυτές εκτελούνται μέσω της αναδόχου κοινοπραξίας" και πως "η επανέναρξη του έργου το Μάρτιο του 2016 αντίθετα, έγινε αιτία να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και να επαναπροσληφθεί το μεγαλύτερο μέρος όσων είχαν χάσει τη δουλειά τους. Παράλληλα, δόθηκε η δυνατότητα να εργαστούν στο έργο και νέοι εργαζόμενοι, οι οποίοι πλήττονταν από ανεργία. Στο σύνολο του έργου, απασχολούνται σήμερα 1.350 εργαζόμενοι και κατασκευάζουν ένα έργο που θα αλλάξει τη ζωή της πόλης".