Στο πλαίσιο της Πράσινης Εβδομάδας 2016 (Green Week 2016), το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ διοργανώνει την εναρκτήρια εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Έργου ICARUS, με τίτλο
«Ολοκληρωμένες λύσεις μείωσης της κλιματικής αλλαγής και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στις πόλεις». Η επιστημονική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί από 1 έως 3 Ιουνίου 2016, στο ΚΕ.Δ.Ε.Α. του ΑΠΘ.

Διακεκριμένοι ειδικοί από την Ευρώπη θα συζητήσουν σχετικά με τεχνολογικές και μη τεχνολογικές λύσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα σε εννέα ευρωπαϊκές πόλεις, ανάμεσά τους τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα. «Η έρευνα του ICARUS θα φέρει όχι μόνο επιστημονική και τεχνολογική καινοτομία, αλλά και θα συμπράξει με την τοπική αυτοδιοίκηση και τους κατοίκους σε κάθε πόλη με σκοπό τη μελέτη των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην ανθρώπινη υγεία» αναφέρει ο κ. Σαρηγιάννης.

Η εκδήλωση του «ICARUS» είναι η μοναδική που διοργανώνεται από ακαδημαϊκό φορέα στην Ελλάδα υπό την αιγίδα της Πράσινης Εβδομάδας 2016 και είναι πολύ σημαντική για το μέλλον και την ανάπτυξη των δύο μεγαλύτερων πόλεων της χώρας στο πλαίσιο των στόχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για βιωσιμότητα και ευεξία.

Το ICARUS – «Ολοκληρωμένες λύσεις μείωσης της κλιματικής ώθησης και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε αστικά συστήματα» είναι ένα ερευνητικό έργο με χρηματοδότηση 6,5 εκατομμυρίων ευρώ από το Πρόγραμμα Ορίζοντας 2020 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στόχος του είναι να διερευνήσει και να προτείνει τεχνολογίες που απευθύνονται στους πολίτες, αλλά και αστικές στρατηγικές και πολιτικές για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα σε εννέα ευρωπαϊκές πόλεις. Οι πόλεις που συμμετέχουν στο έργο είναι: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Μιλάνο, Μαδρίτη, Λιουμπλιάνα, Στουτγκάρδη, Μπρίστολ, Μπρνο και Βασιλεία.

Επικεφαλής του έργου είναι το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Μηχανικής (EnvE-LAB) του ΑΠΘ. Το Εργαστήριο ιδρύθηκε από τον Αν. Καθηγητή Δημοσθένη Σαρηγιάννη, το 2011, στο Τμήμα των Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ. Με την έρευνά του το Εργαστήριο μελετά τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης υγείας, με σκοπό να σχεδιάσει νέες αειφόρες χημικές διεργασίες και βιώσιμα προϊόντα.

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα: www.enve-lab.eu

Δηλώσεις συμμετοχής στον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.eventbrite.com/e/icarus-launch-conference-tickets-24985466202?aff=eac2