Με έντονο το ρωσικό επενδυτικό ενδιαφέρον για αρκετούς τομείς της ελληνικής οικονομίας, με έμφαση στις μεταφορές, πραγματοποιείται στις 12 και 13 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη, η Ενδιάμεση Σύνοδος της Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής (ΜΔΕ) Ελλάδας-Ρωσίας.  


Στο επενδυτικό ενδιαφέρον της Ρωσίας, αλλά και τις προοπτικές που ανοίγουν για την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων σε όλο το πλέγμα της οικονομίας, αναφέρεται ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις, Δημήτρης Μάρδας, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Υπάρχει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον από τη Ρωσία και γι' αυτό έχουμε και τη Μεικτή Διυπουργική Επιτροπή», τονίζει ο υφυπουργός Εξωτερικών και αναδεικνύει πως ιδιαίτερα μεγάλο ενδιαφέρον για τους Ρώσους παρουσιάζουν οι τομείς των μεταφορών και της διαπεριφερειακής συνεργασίας. «Εδώ θα δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στη συζήτηση της Πέμπτης και της Παρασκευής», επισημαίνει και σημειώνει πως η Ενδιάμεση Σύνοδος της ΜΔΕ στη Θεσσαλονίκη θα δώσει την ευκαιρία να γίνει επισκόπηση των διαδικασιών που είχαν αποφασιστεί τον περασμένο Νοέμβριο στο Σότσι, κατά τη διάρκεια της Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής. Σημειώνει, μάλιστα, πως «αυτές οι επισκοπήσεις αποτελούν ένα μέσο πίεσης, με σκοπό την ταχύτερη υλοποίηση των όσων έχουν συμφωνηθεί».

Στην ατζέντα των εργασιών της Συνόδου στη Θεσσαλονίκη θα είναι -σύμφωνα με τον κ. Μάρδα-  όλα όσα έχουν υπογραφεί στο Σότσι. «Αυτά αγγίζουν όλο το πλέγμα της οικονομίας, από τις μεταφορές, την ενέργεια, τη βιομηχανία, τον πολιτισμό, την έρευνα, οτιδήποτε ήταν από κοινού συμφωνηθέν», διευκρινίζει.  

Σκιαγραφώντας περαιτέρω τις βασικές πτυχές της Μεικτής Διυπουργικής Διάσκεψης, ο κ. Μάρδας αναφέρει πως το υπουργείο Εξωτερικών έχει τον συντονισμό της και τα εμπλεκόμενα υπουργεία παρακολουθούν την όλη αυτή διαδικασία, συνεργάζονται με τους Ρώσους και φτάνουν σε κάποια αποτελέσματα. Κατά τη σύνοδο που θα λάβει χώρα την Πέμπτη και την Παρασκευή, θα εξετασθούν τα αποτελέσματα στα οποία έχουν φτάσει μέχρι σήμερα, προσθέτει και επισημαίνει πως  όλη αυτή η διαδικασία των μεικτών διυπουργικών επιτροπών εντάσσεται στο πλαίσιο μιας λογικής όλο και μεγαλύτερης προσέγγισης. «Γι' αυτό συνεχώς τίθενται νέοι στόχοι, πιο προωθημένοι, οπότε η επιδίωξη όλων αυτών των μεικτών διυπουργικών επιτροπών -και για φέτος έχουμε 13- είναι η περαιτέρω σύσφιξη των πολιτικών και οικονομικών μας σχέσεων, κάτι το οποίο επιτυγχάνεται μέσα από τις συμφωνίες που υπογράφουμε», υπογραμμίζει.