Τα μέτρα που έρχονται φιγουράρουν στα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων. Πολλές είναι οι εφημερίδες που επιλέγουν για βασικό θέμα τις Λίστες Παναμά.


Αναλυτικά:

ΑΚΡΟΠΟΛΗ:  Μυστική συνάντηση Πούτιν -Τσίπρα στο Άγιο Oρος
Η εφημερίδα επικαλείται αποκλειστικές της πληροφορίες και γράφει: «Είναι γνωστό ότι ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με τον κ. Πούτιν στην Αθήνα. Πριν δηλαδή την μετάβαση του Ρώσου προέδρου στο Άγιο Όρος. Το γεγονός ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θα τον συνοδεύσει και στο Άγιο Όρος σημαίνει πολλά, μας έλεγε χτες υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας»...

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: «70 χρόνια με αλυσίδες»
Η εφημερίδα γράφει ότι: «αλυσοδεμένη στα δεσμά της επιτήρησης των δανειστών φαίνεται ότι θα παραμείνει η Ελλάδα για τα επόμενα 70 χρόνια, μέσα από ένα νέο Μνημόνιο… επαναστατικής τεχνολογίας, το οποίο θα φέρνει «ξαφνικό θάνατο» σε μισθούς, συντάξεις και άλλες δαπάνες του Δημοσίου, σε περίπτωση που δεν επιτυγχάνονται κάθε χρόνο οι φιλόδοξοι στόχοι για πρωτογενή πλεονάσματα».

ΕΘΝΟΣ: «Ο χάρτης των νέων εισφορών»
Η εφημερίδα σημειώνει: «ολική ανατροπή έρχεται στον χάρτη των εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους, αγρότες και δημοσίους υπαλλήλους. Επιβαρύνσεις θα μετρήσουν από την 1/1/2017 δικηγόροι, γιατροί, μηχανικοί με εισοδήματα άνω των 24.000 ευρώ, έμποροι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ με εισοδήματα άνω των 19.000 ευρώ και δημόσιοι υπάλληλοι».

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Μπολσεβίκοι και τοκογλύφοι «ακυρώνουν» το ταξίδι Πούτιν στο Άγιον Όρος
Η εφημερίδα εξηγεί: «Ο αρχηγός της Ρωσίας έχει προγραμματίσει να έλθει στις 28 Μαΐου στο Άγιον Όρος. Η χρονική συγκυρία είναι η πλέον ακατάλληλη για τους δανειστές τοκογλύφους, τις ΗΠΑ και την ΕΕ, γιατί θεωρούν ότι εκδηλώνεται σιγά - σιγά μεγάλο φιλορωσικό ρεύμα στην Πατρίδα μας. Και μια έλευση του Πούτιν στην Ελλάδα, ίσως γιγάντωνε αυτό το "ρεύμα" και το μετέτρεπε σε Τυφώνα. Ίσως για αυτό βιάζονται να δέσουν χειροπόδαρα την Ελλάδα στο Γιούρογκρουπ της 24ης Μαΐου, λίγα μόλις 24ωρα από την επικείμενη επίσκεψη Πούτιν, που τόσο πολύ θέλουν να αποτρέψουν».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: «Πουλάει μνημόνια για μεταξωτές… γραβάτες»
Η εφημερίδα γράφει ότι: «την ώρα που ο πρωθυπουργός ανακοινώνει το τέλος της λιτότητας, το υπ. Οικονομικών ετοιμάζει νομοσχέδιο με αυξήσεις –σοκ σε έμμεσους φόρους και πώληση κόκκινων δανείων σε funds. Το πολυνομοσχέδιο που θα ψηφιστεί έως τις 23 Μαΐου από τους «153» των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα περιλαμβάνεται και ο «αυτόματος κόφτης» για μισθούς και συντάξεις».

ΕΣΤΙΑ: «Στρατηγική ήττα της Ελλάδος»
Η εφημερίδα τονίζει ότι: « « Η Ελλάδα ετεροκαθορίζεται όσο ποτέ» είναι η εκτίμηση της εγκρίτου γερμανικής εφημερίδος «Suddeutsche Zeitung» στην χθεσινή της ανάλυση για τα όσα εξελίχθηκαν στο τελευταίο Eurogroup για την Ελλάδα».

Η ΑΥΓΗ: «Στον πόλεμο της καθημερινότητας»
Σύμφωνα με την εφημερίδα : «στον αγώνα για την ανασύνταξη, την ανάπτυξη και τον μετασχηματισμό της οικονομίας και της κοινωνίας, που ουσιαστικά αποτελεί και το μεγάλο διακύβευμα της διακυβέρνησής της, ρίχνεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ μετά την «απελευθέρωση» δυνάμεων που προσφέρει η προδιαγραφόμενη ολοκλήρωση της αξιολόγησης και της ρύθμισης του χρέους στις 24 Μαΐου».

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ: «Ο Παναμάς κελαηδάει»
Η εφημερίδα γράφει ότι: « «Μένουμε Παναμά» είπαν Έλληνες επιχειρηματίες εφοπλιστές, δικηγόροι και στελέχη δημόσιων και ιδιωτικών φορέων πριν , αλλά και κατά την διάρκεια της κρίσης. Ο φορολογικός παράδεισος αποτελεί βασικό προορισμό τους. Αξιωματούχος του ΟΟΣΑ χαρακτήρισε «ωραία κοιμωμένη» την Ελλάδα σε θέματα διαφθοράς, συμπληρώνοντας ότι τώρα υπάρχουν ενθαρρυντικές ενδείξεις».

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: «Ευκολίες πληρωμής αντί ελάφρυνσης»
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι: «μπορεί η Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να δέχθηκε να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος, ωστόσο η ρύθμιση που προωθεί η Ευρωζώνη διαπνέεται από τη λογική του. Μοιάζει περισσότερο με ευκολίες πληρωμής, παρά με πραγματική ελάφρυνση».

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Ποιοι πληρώνουν τον ακριβό λογαριασμό
Όπως τονίζει η εφημερίδα, «πολύ ακριβό είναι για τους φορολογούμενους το εισιτήριο της εαρινής συμφωνίας, καθώς προϋποθέτει νομοθέτηση του πακέτου των αυξήσεων έμμεσων φόρων κατά 1,8 δισ. ευρώ, πώληση κόκκινων και μη δανείων, συμπληρωματικό μνημόνιο αντίληψης, τελική λίστα προαπαιτούμενων, δημιουργία προληπτικού μηχανισμού και δέσμη παραμετρικών μέτρων στο 3% του ΑΕΠ έως το 2018. "Το μόνο βέβαιο είναι ότι, όταν εντέλει επιτευχθεί στις 24 Μαΐου η πολυπόθητη εαρινή συμφωνία, οι μικρομεσαίοι θα κληθούμε να πληρώσουμε πολύ ακριβό τίμημα, για να την παρακολουθήσουμε", επισημαίνει ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Β. Κορκίδης, ο οποίος μιλά για εκκρεμότητες σε πολλά μέτωπα».

ΜΑΚΕΛΕΙΟ: Όλα τα καλά παιδιά στη μαύρη λίστα
Στη λίστα Παναμά αναφέρεται η εφημερίδα και γράφει: «Πάνω από 600 ονόματα γνωστών Ελλήνων λεφτάδων και εταιρειών- μέσω των οποίων επέλεξαν υπεράκτια οχήματα του Παναμά, των Βερμούδων, της Κύπρου, της Ελβετίας αλλά και σας Σεϋχέλλες για να εναποθέσουν τον πλούτο τους, εμπεριέχονται στις νέες αποκαλύψεις της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) οι οποίες δημοσιοποιήθηκαν το βράδυ της Τρίτης στο διαδίκτυο Επιχειρηματίες, δημοσιογράφοι, παρατράπεζες, στελέχη μεγάλων τραπεζών, πρώην διοικητές οργανισμών και πολλοί από αυτούς που χειρίστηκαν δημόσιο χρήμα εμπεριέχονται στην νέα λίστα του Παναμά η οποία σοκάρει με τις εκατοντάδες offshore εταιρειών στις οποίες απολήγουν οι κρυφοί ή φανεροί δικαιούχοι των Παναμά papers».

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: «Πανηγύρια και εξαπάτηση για την αντιλαϊκή επίθεση χωρίς τέλος»
Η εφημερίδα αναφέρει ότι: «ΚΚΕ: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ καταφεύγει σ’ ένα ακόμη ρεσιτάλ εξαπάτησης και αθλιότητας, πανηγυρίζοντας , τη στιγμή που έχει δεσμευτεί να προχωρήσει σε πρόσθετα σκληρά μέτρα, μέτρα φορολεηλασίας, παράδοση των δανείων στα funds συν ένα συμπληρωματικό μνημόνιο- αυτόματος κόφτης».

ΤΑ ΝΕΑ: «Το δικό τους Μνημόνιο»
Η εφημερίδα σημειώνει ότι: «έναν μαγικό κόσμο περιγράφει η κυβέρνηση μετά τις αποφάσεις με προφανή σκοπιμότητα τη συσκότιση για το βάρος των σκληρών που θα πληρώσουν οι πολίτες. Συμφώνησε σε όλα και πήρε μόνο αόριστες υποσχέσεις για το χρέος. Το Υπουργικό Συμβούλιο διαχειρίζεται πλέον το δικό του Μνημόνιο».

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Τέσσερα νέα κέντρα προσφύγων στη Θεσσαλονίκη
Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, «τέσσερις ακόμη χώροι φιλοξενίας προσφύγων πρόκειται να δημιουργηθούν στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης. «Προχωράμε στην ενοικίαση τεσσάρων ακόμη βιομηχανικών-εμπορικών χώρων» ανέφερε ο Γιώργος Κυρίτσης, εκπρόσωπος του Συντονιστικού Οργάνου της κυβέρνησης για το Προσφυγικό. Ο κ. Κυρίτσης διευκρίνισε ότι κανένας από τους σχεδιαζόμενους χώρους δεν βρίσκεται στο Δήμο Δέλτα, ο οποίος, όπως είπε, έχει ήδη επωμιστεί μεγάλο βάρος του προσφυγικού».

ESPRESSO: Το μεγάλο κόλπο
Σε πέντε συλλήψεις στην Αθήνα και την Πελοπόννησο οδήγησε το διεθνές αστυνομικό «σαφάρι» από μεγάλες υπηρεσίες του κόσμου για απάτη-μαμούθ με fund που φέρεται ότι «έφαγε» 500.000.000 ευρώ από επενδυτές. Ως εξαπατηθέντες εμφανίζονται Έλληνες, Ουκρανοί και Άγγλοι επιχειρηματίες και εφοπλιστές, ακόμη και υπουργοί και αρχηγοί κομμάτων! Οι άνδρες της Ασφάλειας έβαλαν χειροπέδες στον γνωστό χρηματιστή και αναγνωρισμένο σύμβουλο επενδύσεων Γεώργιο Δασκαλέα και τον συνεργάτη του, επίτιμο πρόξενο της Ουκρανίας στην Ελλάδα, Ιωάννη Λίτινα», γράφει η εφημερίδα.

KONTRANEWS: Όλα τα ονόματα των φοροφυγάδων στις λίστες του Παναμά
«Εθνικοί προμηθευτές, κλεφτοεργολάβοι, βιομήχανοι, που έχουν φεσώσει τις τράπεζες με θαλασσοδάνεια δισεκατομμυρίων ευρώ, πτωχευμένοι αεριτζήδες, νταραβεριτζήδες και μεσάζοντες τραπεζίτες και εκπρόσωποι ελβετικών ομίλων, ποδοσφαιρικοί παράγοντες, ιδιοκτήτες στοιχηματικών εταιρειών, που ελέγχονται για φοροδιαφυγή δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ και όλη η αφρόκρεμα της διαπλοκής περιλαμβάνεται στη νέα λίστα με τις offshore στο φορολογικό παράδεισο του Παναμά, όπως προκύπτει από τη δημοσιοποίηση της λίστας των Panarna Papers», γράφει η εφημερίδα.

STAR PRESS: Ο Μπεν ζει στην Κω με το όνομα Ανδρέας
Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι “Βρετανοί αξιωματούχοι είναι πεπεισμένοι ότι ο Μπεν ζει και για αυτό κάνουν όλη αυτή την προσπάθεια 25 χρόνια μετά. Μάλιστα, αναφέρθηκαν σε ένα ανώνυμο τηλεφώνημα, το οποίο δέχθηκαν το 1993, δύο χρόνια μετά την εξαφάνιση του Μπεν, όταν κάποιος άγνωστος τους ανέφερε ότι «ο Μπεν ζει, με το όνομα «Ανδρέας» και τον φροντίζει κάποιος Νίκος...»”.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: «Ο «οδικός χάρτης» προς την 24η Μαΐου»
Η εφημερίδα τονίζει ότι: «αντίστροφα μετρά ο χρόνος για το Eurogroup της 24ης Μαΐου και η κυβέρνηση επιταχύνει την προετοιμασία για την κατάρτιση και ψήφιση των εκκρεμών νομοθετικών παρεμβάσεων».

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: «Αλλάζει το κλίμα»

Η εφημερίδα σημειώνει ότι: «σε υψηλά έτους κινείται πλέον ο Γενικός Δείκτης. Έντονο ενδιαφέρον των επενδυτών για αγορές μετοχών. Στα 196,5 εκατ. ο τζίρος. Ο τραπεζικός κλάδος πρωταγωνιστεί στην άνοδο. Ραγδαία αποκλιμάκωση στις αποδόσεις ομολόγων».