Κάθε κυβέρνηση που αναλαμβάνει, προαναγγέλλει την ίδρυση επιχειρήσεων σε μία μέρα και αδειοδότησή τους σε τρεις μέρες. Ήρθε και η ώρα του ΣΥΡΙΖΑ...


Αυτό ακριβώς προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης(όπως έχουν κάνει, κατά καιρούς, ο Αλογοσκούφης, ο Χριστοδουλάκης, ο Στουρνάρας κι όσοι κάθισαν στην ίδια καρέκλα).

Ο κ. Σταθάκης, μιλώντας στη Βουλή τόνισε ότι ο νέος αναπτυξιακός νόμος δίνει έμφαση στην παραγωγή και την καινοτομία και είναι προσανατολισμένος στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και όχι στις μεγάλες επιχειρήσεις του τουρισμού και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (τα ΄χετε ξανακούσει αυτά;).

Επεσήμανε ότι το φορολογικό σύστημα της Αλβανίας και της Βουλγαρίας με τους χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές δεν είναι το πρότυπο για την Ελλάδα, η οποία στη φορολόγηση των επιχειρήσεων είναι κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο(σ.σ. πώς γίνεται αυτό όταν ένας επιχειρηματίας δίνει τα μισά χρήματα του τζίρου στο δημόσιο, μυστήριο...).

Για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι «θα συνεχίσουμε να απλοποιούμε τη διαδικασία. Για ένα πολύ μεγάλο μέρος επιχειρήσεων θα αρκεί μία μέρα για την ίδρυση και τρεις μέρες για την αδειοδότησή τους. Είμαστε στο τελικό στάδιο να ισχύσει αυτό για τους εξής τομείς: μεταποίησης, τροφίμων και ποτών, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, τουριστικής και εξορυκτικής δραστηριότητας».

Ο κ. Σταθάκης υπενθύμισε ότι παρέλαβε τον αναπτυξιακό νόμο του 2004 με 5.000 επενδυτικά σχέδια, εκ των οποίων ενεργητικά ήταν τα 1.400 με κόστος 800 εκατ. ενώ το συνολικό ανεκπλήρωτο των έργων έφτανε τα 5,5 δισ. ευρώ. Παράλληλα, όπως είπε, η προγραμματισμένη χρηματοδότηση ήταν μόλις 50 εκατ. ενώ «όλοι οι πόροι ήταν παγωμένοι από την Κομισιόν για λόγους διαφθοράς.

Ο υπουργός Οικονομίας υποστήριξε ότι «η ύφεση συγκρατήθηκε επειδή πήγαμε πάρα πολύ καλά στα ΕΣΠΑ», ότι έχει ξεκινήσει το 25% των προγραμμάτων του νέου ΕΣΠΑ, ότι προχωρά η ΣΔΙΤ απορριμμάτων κι ότι αλλάζει το πρόγραμμα "Εξοικονομώ κατ' οίκον" και λύνεται το πρόβλημα που υπήρξε και αφορά 20.000 ανθρώπους.