Οι οικογενειακοί δεσμοί θα είναι το φετινό θέμα στις παραστάσεις που έχει ετοιμάσει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος για το κοινό, όπως ανακοίνωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Γιάνης Αναστασάκης.


Μιλώντας στην επίσημη συνέντευξη Τύπου για τον καλλιτεχνικό προγραμματισμό 2016-2017, ο μόλις εννέα μηνών θητείας καλλιτεχνικός διευθυντής, τόνισε ότι επιλέχθηκαν έργα, συγγραφείς και συντελεστές που καλύπτουν το ευρύ φάσμα, που όπως είπε οφείλει να καλύψει ένα κρατικό θέατρο που διαθέτει πολλές σκηνές και απευθύνεται σε όλο το κοινό της Βόρειας Ελλάδας.

"Με την ελπίδα ότι θα λυθούν πολλά από τα χρόνια προβλήματα που ταλανίζουν το ΚΘΒΕ, σχεδιάσαμε ένα ρεπερτόριο που εκφράζει την πίστη μας σε ένα θέατρο ανοιχτό, ζωντανό και τολμηρό", δήλωσε χαρακτηριστικά.

Το νέο ρεπερτόριο για την προσεχή χρονιά 2016-2017 θα έχει έντονη παρουσία του νεοελληνικού έργου, είτε με νέες παραγωγές, είτε με επαναλήψεις του ΚΘΒΕ, είτε με μετακλήσεις σημαντικών έργων και παραστάσεων.

Ακόμη, περιλαμβάνονται πολλά διαφορετικά είδη θεάτρου, όπως επικό θέατρο, φάρσα, κωμωδία, δράμα, ρομάντσο, σύγχρονη θεατρική γραφή, μεταγραφή λογοτεχνικών κειμένων, ακόμα και επιθεώρηση.

"Ξεκινήσαμε και μια προσπάθεια να επαναφέρουμε μετά από πολλά χρόνια το εναλλασσόμενο ρεπερτόριο. Με την καθιέρωσή του, παραστάσεις που αγαπήθηκαν θα παραμείνουν στο πρόγραμμα του θεάτρου, είτε σε εναλλασσόμενο ρεπερτόριο με τις νέες παραγωγές μας, είτε με τη μεταφορά τους σε άλλη σκηνή.

Μείωση εξόδων

Κάνοντας έναν απολογισμό της 9μηνης θητείας της νέα διοίκησης, ο αντιπρόδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Δημοσθένης Δώδος δήλωσε ότι το θέατρο βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο, καθώς μεταξύ άλλων υπήρξε αύξηση των θεατών κατά 40% και αύξηση των εισιτηρίων κατά 30%. Ακόμη, όπως είπε ο κ. Δώδος,μειώθηκαν τα έξοδα κατά 1.555.744 ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, ενώ αυξήθηκαν τα έσοδα κατά 125.214, παρά τη μείωση της τιμής των εισιτηρίων. Μάλιστα, ανέφερε ότι η νέα διοίκηση εξόφλησε όλα τα χρέη προς τους εργαζόμενους, ενώ ρυθμίστηκαν τα χρέη προς το ΙΚΑ, τη ΔΕΗ και την ΕΥΑΘ.

Δείτε το πλήρες πρόγραμμα των παραστάσεων με κλικ εδώ.

Καλοκαιρινό ρεπερτόριο

Με δύο μεγάλες θεατρικές παραγωγές, τους «Επτά επί Θήβας» του Αισχύλου και τον «Αγαπητικό της βοσκοπούλας» υποδέχεται το καλοκαίρι του 2016 το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. 

Παράλληλα, εντάσσει, μετά από πολλά χρόνια, στον προγραμματισμό του μια παράσταση κουκλοθεάτρου, διοργανώνει για πρώτη χρονιά Ολοήμερο Θερινό Καλλιτεχνικό Εργαστήρι αποκλειστικά για παιδιά, ενώ πραγματοποιεί για δεύτερη φορά το Φεστιβάλ Δάσους.

Το σημαντικό είναι ότι το Βασιλικό Θέατρο θα λειτουργεί όλο το καλοκαίρι, με την παράσταση "Αγαπητικός της Βοσκοπούλας".

Αναλυτικά οι καλοκαιρινές παραστάσεις:

"Επτά επί Θήβας" του Αισχύλου, σε σκηνοθεσία του Τσέζαρις Γκραουζίνις
Η παράσταση θα ξεκινήσει από το Θέατρο Δάσους στις 6 και 7 Ιουλίου, θα παρουσιαστεί στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων στις 15 και 16 Ιουλίου και στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου στις 22 και 23 Ιουλίου, ενώ θα ακολουθήσει μεγάλη περιοδεία σε όλη την Ελλάδα.

"Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας", του Δημητρίου Κορομηλά, σε σκηνοθεσία του Σταμάτη Φασουλή 
Η παράσταση θα παρουσιαστεί στην κλιματιζόμενη αίθουσα του Βασιλικού Θεάτρου (Τρίτη έως Παρασκευή) από 1 Ιουλίου έως 11 Σεπτεμβρίου με υπέρτιτλους στην αγγλική και στη ρωσική γλώσσα.

Κουκλοθέατρο ΚΘΒΕ "Το Δώρο"

«Το δώρο δωρίζεται κι η αγάπη χαρίζεται», σε σκηνοθεσία Koldo Vío
Αυτό το καλοκαίρι το ΚΘΒΕ ταξιδεύει στις γειτονιές της πόλης και των περιφερειακών δήμων με μια ευέλικτη παράσταση κουκλοθεάτρου-θεάτρου αντικειμένων, που απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους. Μια  παράσταση με ζωντανή μουσική, που με χιούμορ και ευαισθησία προσεγγίζει ένα ευαίσθητο κοινωνικό θέμα. 
Ημερομηνία έναρξης: 18 Ιουνίου - ύδρα, Φεστιβάλ "Μιαούλεια 2016"

Ολοήμερο Θερινό Καλλιτεχνικό Εργαστήρι για παιδιά 4-11 ετών

Αυτό το καλοκαίρι, 11 θεματικές ομάδες θα ταξιδέψουν τα παιδιά σ'εναν κόσμο έκφρασης και φαντασίας, όπου μέσω εικαστικών και πραστατικών τεχνών θα αναπτύξουν τη δημιουργηκότητά τους. Στο κόστος συμμετοχής συμπεριλαμβάνεται δωρεάν πρωινό και μεσημεριανό. (Διαβάστε περισσότερα εδώ)

2ο Φεστιβάλ Δάσους
Το Φεστιβάλ Δάσους, το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός της Θεσσαλονίκης, θα πραγματοποιηθεί για δεύτερη φορά αυτό το καλοκαίρι, με το κύρος και την υπογραφή του ΚΘΒΕ. Από την 1η Ιουνίου έως τις 15 Σεπτεμβρίου, με κέντρο το Θέατρο Δάσους, αλλά και με παράλληλες εκδηλώσεις στο Θέατρο Γης, στο Βασιλικό Θέατρο και στην ΕΜΣ, οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν κορυφαίες παραγωγές στο θέατρο, στη μουσική και στο χορό, με τους πιο αγαπημένους δημιουργούς αλλά και τα μεγαλύτερα ονόματα της ελληνικής μουσικής σκηνής. (Διαβάστε περισσότερα εδώ)