Συνολικά 99 Γαλάζιες Σημαίες κατέληξαν, για το 2016, σε Βορειοελλαδίτικες ακτές. Οι 52 από αυτές σε δήμους της Χαλκιδικής κι οι οκτώ στο δήμο Βόλβης. Η γενική εικόνα, όμως, δεν είναι καλή...


Χώρες που ανταγωνίζονται, στον τουριστικό τομέα, την Ελλάδα, πήγαν σαφώς καλύτερα: Η Ισπανία πρώτευσε, ενώ η γειτονική Τουρκία είναι στην τρίτη θέση, πάνω από τη χώρα μας.

Σε τοπικό επίπεδο:

Η Χαλκιδική πήρε τις εξής σημαίες ανά δήμο: Δημοτική πλαζ Ιερισσού, Καμπούδι, Ουρανούπολη, Άγιος Παύλος, Πόρτο Άγιο, Νέα Ρόδα , Στρατώνι, Κάμπος, Δήμος Σιθωνίας, Σάρτη, Συκιά, Τορώνη, Νικήτη, Πλατανίτσι, Πόρτο Καρράς, Ελιά,  Μακριά Λαγγάδα, Λαγoμάνδρα, Μαρμαράς, Λιβροχιό, Αρμενιστής(του δήμου Αριστοτέλη), Κρυοπηγή, Φούρκα, Πολύχρονο, Χανιώτη, Σάνη (του Δήμου Κασσάνδρας), Μεταμόρφωση και Γερακινή(του δήμου Πολυγύρου), Ελαιώνας, Νέα Ποτίδαια, Σωζόπολη, Βεργιά, Γεωπονικά, Μυκονιάτικα, Νέα Καλλικράτεια, Νέα Ηράκλεια, Άγιος Μάμας, Φλογητά, Πορταριά, Τρίγλια, Πανελλαδικά (του δήμου Νέας Προποντίδας).



Στο Δήμο Βόλβης και τις παραλίες του, που περιλαμβάνουν οκτώ οργανωμένες ακτές, σε Ασπροβάλτα, Βρασνά και Σταυρό, κατέληξαν οι «Γαλάζιες Σημαίες», το βραβείο ποιότητας ακτών, για το 2016. Πρόκειται για τις ακτές: Ασπροβάλτα, Νέα Βρασνά, Παραλία Βρασνών, Πόρτο Φίνο, Σερραϊκή Ακτή (Δημοτικής Ενότητας Αγίου Γεωργίου) και Σταυρός Ανατολική, Σταυρός Κεντρική, Σταυρός Δυτική (Δημοτικής Ενότητας Ρεντίνας). Επίσης, ο δήμος Θερμαϊκού πήρε τέσσερις σημαίες για τις ακτές Αγίας Τριάδας, Περαίας, Ποταμού και Νέων Επιβατών.



Η Πιερία έρχεται 13η στην κατάταξη των νομών όσον αφορά τον αριθμό των γαλάζιων σημαιών, με 10, και 7η από τους νομούς της ηπειρωτικής Ελλάδας. Στο δήμο Κατερίνης Γαλάζιες Σημαίες πήραν οι ακτές Ολυμπιακή Ακτή, Παραλία, Καλλιθέα, Mediterranean Vilage, Κορινός και Περίσταση και στο δήμο Δίου-Ολύμπου οι ακτές Λεπτοκαρυάς, Νέων Πόρων, Πλαταμώνα και Σκοτίνας.



Στο νομό Καβάλας απονεμήθηκαν 14 Γαλάζιες Σημαίες: Μακρύαμμος, Χρυσή Αμμουδιά, Πευκάρι, Πρίνος –Δασύλλιο (στο δήμο Θάσου) Αμμόγλωσσα Κεραμωτής (στο δήμο Νέστου),  Μπάτης, Τόσκα, Καλαμίτσα, Περγιάλι (στο δήμο Καβάλας), Αμμόλοφοι, Νέα Πέραμος, Νέα Ηρακλείτσα, Σαρακίνα, Οφρύνιο - Τούζλα (στο δήμο Παγγαίου).

Στη Θράκη, τέσσερις Γαλάζιες σημαίες πήρε ο νομός Ροδόπης(Αρωγή, Ιουλία, Φανάρι/Camping και Μέση, στο δήμο Κομοτηνής),  πέντε ο νομός Ξάνθης (Μάγγανα κι Εράσμιο στο δήμο Τοπείρου, Πόρτο Μόλο, Μυρωδάτο και Μάνδρα στο δήμο Αβδήρων) και δύο (Δημοτική Πλαζ Αλεξανδρούπολης και Κυανή Ακτή) ο νομός Έβρου.

Από τα νησιά, πρώτευσε η Ρόδος, με 28 Γαλάζιες Σημαίες.

Καθεμία από αυτές, επιλέχθηκε πρωταρχικά με βάση τον χαρακτηρισμό «εξαιρετική» για την ποιότητα των νερών, αλλά και επειδή εκπλήρωσε 32 αυστηρά κριτήρια, όπως: καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία φυσικού πλούτου, ακτής, παράκτιου χώρου και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.



Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), Εθνικό Διαχειριστή του Διεθνούς Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία», για το 2016, ο δήμος Βόλβης είναι πρώτος σε αριθμό «Γαλάζιων Σημαιών» στην Βόρεια Ελλάδα μετά την περιοχή της Χαλκιδικής, καταλαμβάνει την 5η θέση μεταξύ των δήμων της ηπειρωτικής Ελλάδας (μετά από 3 δήμους της Χαλκιδικής και το δήμο Βόλου) και τη 13η θέση πανελλαδικά (συμπεριλαμβανομένων και των νησιών). 

Η «Γαλάζια Σημαία» είναι διεθνές σύμβολο ποιότητας, θεωρούμενο το πιο γνωστό περιβαλλοντικό σύμβολο στον κόσμο. Απονέμεται διεθνώς, από το 1987, σε όσες ακτές και μαρίνες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις του και έχει ως διεθνή συντονιστή το Ίδρυμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με έδρα τη Δανία και 63 χώρες-μέλη παγκοσμίως.

Στην Ευρώπη η μεγάλη νικήτρια ήταν η Ισπανία, με 587 ακτές κι 100 μαρίνες βραβευμένες με Γαλάζιες Σημαίες, με δεύτερη την Γαλλία με 400 ακτές και 98 μαρίνες και τρίτη την Τουρκία με 444 ακτές και 21 μαρίνες. Να σημειωθεί ότι η χώρα μας έχει μόλις εννέα βραβευμένες Μαρίνες, που δείχνει ότι, σε αντίθεση με τους γείτονες, συνεχίζουμε να μην προσελκύουμε τουρισμό υψηλού επιπέδου.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ: http://www.blueflag.global/