Ένα ακόμη πακέτο προαπαιτούμενων θα αναγκαστεί να φέρει σε πέρας σε περίπου ένα μήνα η Ελλάδα, ώστε να φτάσει επιτέλους στο σημείο να αναμένει τα πρώτα 7,5 δισ. ευρώ, από τα συνολικά 10,3 δισ. ευρώ που εγκρίθηκαν από το Eurogroup. 


Οι εκκρεμότητες που εντοπίστηκαν αρχικά από τους τεχνοκράτες του Euroworking Group και στη συνέχεια από το συμβούλιο υπουργών της ΕΕ αφορούν τα «κόκκινα» δάνεια, τη μη είσπραξη των αναδρομικών του ΕΚΑΣ και κάποιες αποκρατικοποιήσεις που χρειάζονταν περισσότερες διευκρινίσεις. 

Συγκεκριμένα:

1. Δόθηκαν άμεσα διευκρινίσεις και στο χθεσινό eurowokring group για το Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης που εξήγγειλε στην Βουλή ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας, κατά την ψήφιση του πολυνομοσχέδιου, του πακέτου για τους έμμεσους φόρους, του δημοσιονομικού «κόφτη» και του υπερ-ταμείου αποκρατικοποιήσεων. 

Ο πρωθυπουργός είπε ότι το ταμείο θα αντλεί πόρους από την υπέρβαση των πρωτογενών πλεονασμάτων και τους φόρους που θα συγκεντρώνονται από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής σε καύσιμα και καπνικά προϊόντα. 

Οι ευρωπαίοι τεχνοκράτες ζήτησαν εξηγήσεις για την μορφή και τους σκοπούς του ταμείου και κυρίως για το τρόπο χρηματοδότησης του, και πήραν διαβεβαίωση ότι οι πόροι του ταμείου θα προέρχονται από την ρήτρα υπεραπόδοσης στο πρωτογενές πλεόνασμα και όχι με ήδη άλλους τακτικούς δημοσιονομικούς πόρους.

2. Οι ευρωπαίοι επίσης θέλουν να μάθουν για την αναστολή είσπραξης των αναδρομικών του ΕΚΑΣ, από τους 100.000 δικαιούχους που το χάνουν φέτος λόγω υπέρβασης των εισοδηματικών κριτηρίων που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός. 

Η αναστολή αυτή αναμένεται να δημιουργήσει ένα κενό περίπου 85 εκατ. ευρώ (το σύνολο της περικοπής είχε στόχο εξοικονόμηση 168 εκατ. ευρώ) η οποία αν ισχύσει θα πρέπει να καλυφθεί με άλλο μέτρο που θα προέρχεται από την γενικότερη ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

3. Οι τεχνοκράτες της Ευρωζώνης εντόπισαν ότι στο κομμάτι μαζί με τα «κόκκινα» δάνεια, εξαίρεση από τις αγοραπωλησίες μεταξύ τραπεζών και distress funds, πήραν και τα «κόκκινα» δάνεια που είχαν την εγγύηση του δημοσίου χωρίς όμως να υπάρχει στο θέμα συναίνεση των θεσμών. 

Ζήτησαν και αυτό το κομμάτι να συμπληρωθεί.

4. Ένα ακόμη θέμα που απασχόλησε είναι η ρύθμιση Σπίρτζη για τα διόδια από την Εγνατία οδό. 

Τούτο σε συνδυασμό και με την πορεία μακροχρόνιας παραχώρησης της είσπραξης τους σε ιδιώτη, η οποία έχει συμφωνηθεί από πέρσι το καλοκαίρι στο πλαίσιο της υποχρέωσης των 9 αποκρατικοποιήσεων, που ανέλαβε να φέρει σε πέρας η Ελληνική Κυβέρνηση .

5. Σε ότι αφορά την σύμβαση για το Ελληνικό, επισημάνθηκε ότι με βάση τις υποχρεώσεις της ελληνικής πλευράς θα πρέπει να την περάσει από την ελληνική Βουλή μέχρι και το τέλος Ιουνίου. Συγκεκριμένα ζητήθηκε η πορεία της συμφωνίας και το χρονοδιάγραμμα μέχρι και την έγκριση του από το Κοινοβούλιο. 

6. Έλλειψη εντοπίστηκε επίσης και στις πολυσέλιδες διατάξεις για το υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων, αφού απουσίαζε από το κείμενο διάταξη με την οποία να υπάρχει το δικαίωμα αποποίησης ευθύνης για τα μέλη της διοίκησης, σχετικά με τις διαδικασίες και την ολοκλήρωση αξιοποίησης περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου.

¨Όλα αυτά τα θέματα θα πρέπει να ρυθμιστούν και να νομοθετηθούν το συντομότερο δυνατό, ώστε να αρχίσει ο κύκλος των εγκρίσεων από τα εθνικά κοινοβούλια της Γερμανίας, της Αυστρίας, της Ολλανδίας, της Φιλανδίας, Σλοβακίας και της Σλοβενίας πριν εκταμιευτούν προς την Ελλάδα. 

Πάντως η δεύτερη υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ θα συνδεθεί με άλλο πακέτο προαπαιτούμενων και αναμένεται να δοθεί μέσα στον Σεπτέμβριο.

ΠΗΓΗ: enikonomia