Σχέδια επί χάρτου παρουσίασε το ΤΑΙΠΕΔ στη Θεσσαλονίκη. Στο δημόσιο διάλογο που το ίδιο το ταμείο άνοιξε, δε δόθηκαν συγκεκριμένες απαντήσεις...


Έτσι, παρά το δημόσιο διάλογο, είναι άγνωστο ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί για τα 12 ακίνητα τα οποία έχει στην κατοχή του προς ιδιωτικοποίηση το ΤΑΙΠΕΔ. Αυτό που ξεκαθαρίστηκε είναι ότι Ειδική Ομάδα Εργασίας θα διαμορφώσει το χωροταξικό πλαίσιο αξιοποίησής τους στη βάση πρότασης που θα συνδιαμορφώσουν οι φορείς της πόλης, μαζί με το Ταμείο. Με άλλα λόγια, θα γίνει μια επιτροπή, που θα διαβουλευθεί και θα πάρει αποφάσεις. Ζήσε Μάη μου...

Ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ κ. Στέργιος Πιτσιόρλας υποσχέθηκε ότι για "μικρά" θέματα θα υπάρξει λύση μέσω διμερών επαφών. Ένα από αυτά είναι και το θέμα των στρατοπέδων που διεκδικούν οι περιφερειακοί δήμοι. Ειδικά για τα στρατόπεδα οι δήμαρχοι (Θεσσαλονίκης, Μενεμένης - Αμπελοκήπων, Νεάπολης - Συκεών και Θέρμης) τάχθηκαν κατά του... Στρατιωτικού ΤΑΙΠΕΔ. Ζήτησαν τις εκτάσεις για λογαριασμό τους, ενώ ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης επανήλθε στην απαλλοτρίωση των εκτάσεων του Γ Σώματος Στρατού και του παλιού 424 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου. Οι άλλοι δήμαρχοι, όπως και ο περιφερειάρχης, ήταν αντίθετοι στο να χρησιμοποιηθούν τα στρατόπεδα για Hot Spots. Όπως είπαν, η Βόρεια Ελλάδα δεν αντέχει άλλο βάρος.

Υπήρξαν διαβεβαιώσεις ότι δεν πρόκειται να πουληθεί πλειοψηφικό πακέτο της ΕΥΑΘ Α.Ε. και της ΕΥΔΑΠ, καθώς το 50% +1 μετοχή θα μείνουν στο δημόσιο. Αλλά και εδώ η κατάσταση είναι ομιχλώδης, αφού, όπως ειπώθηκε "θα... δούμε τι θα γίνει με τα μειοψηφικά πακέτα που βρίσκονται στην ιδιοκτησία του ΤΑΙΠΕΔ".

Για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης υπήρξαν διαβεβαιώσεις πως ενδιαφέρονται πέντε όμιλοι επενδυτών, αλλά οι δεσμευτικές προσφορές θα κατατεθούν στο... τέλος Ιουλίου! Επίσης, το ΤΑΙΠΕΔ δε φαίνεται να επιμένει σε επενδύσεις 309 εκατομμυρίων ευρώ στη πρώτη πενταετία, καθώς αντίστοιχα, για τον ΟΛΠ η Cosco θα επενδύσει το ίδιο ποσόν σε βάθος... δεκαετίας! Όσον αφορά την επέκταση της 6ης Προβλήτας, θα είναι μικρότερη, αφού θα εξυπηρετούνται, τελικά, 800.000 εμπορευματοκιβώτια, αντί του 1,23 εκ. εμπορευματοκιβωτίων. Επίσης, το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης θα υπαχθεί στην Εθνική Δημόσια Αρχή Λιμένα κι όχι σε ξεχωριστή αρχή. Η σχέση της πόλης με το λιμάνι χαρακτηρίστηκε "απολύτως λογική", υπάρχουν προθέσεις όσες εκτάσεις δεν έχουν λιμενικές χρήσεις να περάσουν στους δήμους, όμως δεν υπήρξε δέσμευση για την 1η Προβλήτα -η οποία, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΛΘ Α.Ε. έχει λιμενικές χρήσεις!

Οι παραγωγικοί φορείς χαρακτήρισαν "όνειρο" την επένδυση στον ΟΛΘ Α.Ε. από κάποιον σημαντικό επενδυτή. Ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ Δ. Μπακατσέλος, επέμεινε ότι το λιγότερο στην πρώτη πενταετία θα πρέπει να ολοκληρωθεί η επέκταση της 6ης Προβλήτας κι εξέφρασε την προτίμηση η Λιμενική Αρχή να είναι στη Θεσσαλονίκη. Από τα συμφραζόμενα των ανθρώπων του ΤΑΙΠΕΔ βγήκε το συμπέρασμα πως οι επισημάνσεις του... απορρίφθηκαν μετά πολλών επαίνων.

Από την πλευρά του, ο δήμος φάνηκε να ικανοποιείται και, μπροστά στην περίπτωση να καθυστερήσει ιδιωτικοποίηση, κάνει πίσω στις απαιτήσεις του. Από πλευράς δημάρχου έγινε γνωστό ότι αν το ζήτημα είναι οικονομικό "θα τα έβρισκε με τον παραχωρησιούχο στα έσοδα" και με την προϋπόθεση το ανταποδοτικό όφελος να διανεμηθεί μεταξύ των δήμων.

Εκ μέρους των εργαζομένων, η κ. Φανή Γουργούρη, γ.γ. της ΟΜΥΛΕ είπε ότι όλα τα θέματα που αφορούν το λιμάνι Θεσσαλονίκης σε σχέση με την πώληση της ΟΛΘ Α.Ε.- επενδύσεις, λιμενική αρχή, προστασία δημοσίου συμφέροντος- βρίσκονται στον αέρα.

Άρχισαν, πάλι, τα σχέδια για τη δημιουργία logistics center στο πρώην στρατόπεδο Γκόνου. Υπήρξαν υποσχέσεις ότι ως το τέλος του 2016 θα ολοκληρωθεί η απομάκρυνση των πυρομαχικών και στη συνέχεια και σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ θα προκηρυχθεί διαγωνισμός, για την έκταση των περίπου 600 στρεμμάτων, όμως είναι γνωστό πως η ανάλογη εργασία στο Αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης ακόμη συνεχίζεται εδώ και χρόνια!

Το αεροδρόμιο "Μακεδονία" περνάει σε ιδιώτες. Σχεδιάζεται η επέκτασή του ως το 2020.

Θολό τοπίο και στην περίπτωση της Αγοράς Μοδιάνο. Ειπώθηκε αορίστως ότι έχουν γίνει επαφές για την αξιοποίησή της, ότι πρέπει να γίνουν επενδύσεις ύψους 3,5 εκ. ευρώ για να συνδεθεί με την Νέα Αγορά, ότι έγιναν συζητήσεις με με την Ισραηλιτική Κοινότητα και τους μικροϊδιοκτήτες, αλλά ως εκεί. Από ό,τι φαίνεται θα καταλήξει σε ιδιώτη, αφού ο μεν δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, ξεκαθάρισε ότι "παράδες δεν έχουμε" (αν και παλιότερα ζητούσε για λογαριασμό του δήμου την Αγορά), ενώ ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Μιχάλης Ζορπίδης, είπε "εμείς λεφτά έχουμε, μας νοιάζει να κερδίσουν οι επαγγελματίες" -ό,τι κι αν σημαίνει αυτό.

Φυσικά, είχαμε και δύο υποσχέσεις: 

  1. Να γίνει διεκδίκηση της διοργάνωσης της ΕΧΡΟ του 2027, από τη Θεσσαλονίκη (το... όνειρο Παπαγεωργόπουλου αναβιώνει) και Διεθνής Έκθεση στις δημόσιες εκτάσεις που βρίσκονται ανατολικά του αεροδρομίου "Μακεδονία". Για τη διεκδίκηση η πρόταση θα πρέπει να υποβληθεί εντός του 2016 αλλά το τοπίο κι εδώ είναι θολό, αφού δεν έχει συζητηθεί αν ένα τέτοιο σχέδιο συνδέεται με τη μετεγκατάσταση της ΔΕΘ!
  2. το ΤΑΙΠΕΔ μαζί με τους φορείς να εξετάσει πρωτοβουλίες στην ευρύτερη περιοχή του αεροδρομίου, όπως τα δύο ακίνητα των δήμων Θέρμης και Θερμαϊκού ανατολικά του Αεροδρομίου "Μακεδονία", για την τόνωση του Τουρισμού...

Από εκεί κι έπειτα, ο κάθε φορέας προέβαλε τη δική του πρόταση:

  • Ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ κ. Πάρις Μπίλλιας ζήτησε "Πλωτό Αξιό", δηλαδή να αξιοποιηθεί το εν λόγω ποτάμι για τη μεταφορά φορτίων και προσώπων με ποταμόπλοια. Το πρότζεκτ θα διερευνηθεί...
  • Ο Περιφερειάρχης Απ. Τζιτζικώστας ζήτησε μαρίνες και θαλάσσια αστική συγκοινωνία. 
  • Ο δήμαρχος Θερμαϊκού κ. Μαυρομάτης ζήτησε μαρίνα στη Μηχανιώνα και αξιοποίηση, σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ εκτάσεων στη Περαία, το Αγγελοχώρι, του ανενεργού κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας και του κάμπινγκ Επανομής.
  • Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης ζήτησε τέσσερα πάρκινγκ περιμετρικά του κέντρου(το πολυώροφο επί της Πολυτεχνίου, ένα σε έκταση της ΕΤΑΔ στη Μ. Αλεξάνδρου κι ένα στο Θέατρο Γης.

Όπως φαίνεται, σχεδόν όλοι αποχώρησαν ευχαριστημένοι, αφού αν τηρηθούν όσα (άνευ χρονικού ορίζοντα) ειπώθηκαν, σύντομα θα ζούμε σε μια... άλλη πόλη.

Παρέμβαση Καλαφάτη



Θέμα «νομιμοποίησης» του ΤΑΙΠΕΔ να σχεδιάζει την αξιοποίηση των ακινήτων του Δημοσίου στη Θεσσαλονίκη και αλλού, εγείρουν οι δηλώσεις αμφισβήτησής του, από κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, όπως τόνισε ο Βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης της ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης, εκπροσωπώντας τη Νέα Δημοκρατία στη σημερινή συνάντηση που οργάνωσε η διοίκηση του Ταμείου με φορείς της πόλης.

Ο κ. Καλαφάτης παρέθεσε προηγούμενες δηλώσεις του Υπουργού Ναυτιλίας κ. Δρίτσα, ότι το ΤΑΙΠΕΔ λειτουργεί ως κράτος εν κράτει και ως εξουσία παράλληλη προς την αιρετή εξουσία του ελληνικού λαού, και πως πρέπει να περιοριστεί στο ελάχιστο η λειτουργία του, διότι είναι επινόηση των δανειστών και δεν είναι κυβέρνηση.



Ο κ. Καλαφάτης προσήλθε με καθυστέρηση, καθώς νωρίτερα στην είσοδο του Επιμελητηρίου όπου γινόταν η σύσκεψη πραγματοποιούσαν διαμαρτυρία μέλη της Λαϊκής Ενότητας. Όταν κάποιος του επεσήμανε πως "όλοι ήρθαμε στην ώρα μας από την πίσω πόρτα", ο κ. Καλαφάτης απάντησε: "Εγώ αγαπητέ μου, δεν πηγαίνω πουθενά από την πίσω πόρτα, επειδή κάποιοι θέλουν να μου το επιβάλλουν"...


Οι φωτογραφίες είναι του Νώντα Στυλιανίδη