Οι λάτρεις των γλυκών θα δυσαρεστηθούν, καθώς μια νέα μελέτη δείχνει ότι η φρουκτόζη μπορεί να βλάψει τον εγκέφαλο.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στις ΗΠΑ διαπίστωσαν ότι η φρουκτόζη - ένα είδος σακχάρου που βρίσκεται στα φρούτα και τα λαχανικά και σε μεγαλύτερες ποσότητες σε αναψυκτικά και γλυκά - μπορεί να προκαλέσει ζημιές στα κύτταρα του εγκεφάλου και να οδηγήσει σε ένα ευρύ φάσμα ασθενειών, από το διαβήτη και νόσους της καρδίας ως και Alzheimer.

Οι επιστήμονες τάισαν μια ομάδα αρουραίων για έξι εβδομάδες, με νερό που περιείχε ποσότητα φρουκτόζης (ισοδύναμο με ένα λίτρο αναψυκτικού την ημέρα για τον άνθρωπο). Στη συνέχεια, τα έβαλαν σε ένα λαβύρινθο, μαζί με άλλους αρουραίους που έπιναν σκέτο νερό. Οι αρουραίοι που είχαν καταναλώσει φρουκτόζη χρειάστηκαν διπλάσιο χρόνο για να βγουν από τον λαβύρινθο σε αντίθεση με αυτούς που ήπιαν μόνο νερό, παρά το γεγονός πως είχαν το ίδιο επίπεδο εκπαίδευσης, γεγονός που υποδηλώνει ότι η μνήμη τους είχε αλλοιωθεί.

Υπάρχει όμως και ένα θετικό αποτέλεσμα από το πείραμα, ένα ωμέγα-3 λιπαρό οξύ που ονομάζεται δοκοσαεξανοϊκό οξύ ή DHA, παρατηρήθηκε πως αντιστρέφει τις επικίνδυνες συνθήκες που προκαλεί η φρουκτόζη.

Μία τρίτη ομάδα αρουραίων που τράφηκαν με εκχύλισμα από έλαιο λιναρόσπορου, πλούσιο σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, καθώς και με το νερό που είχε φρουκτόζη, κατάφερε να πλοηγηθεί το λαβύρινθο σχεδόν τόσο γρήγορα όσο και η ομάδα που ήπιε μόνο νερό.

Το DHA βρίσκεται φυσικά στα ψάρια (ιδιαίτερα στο σολομό), στους ξηρούς καρπούς και σε ορισμένα λαχανικά.

"Το DHA δεν αλλάζει μόνο ένα ή δύο γονίδια, φαίνεται να ωθεί ολόκληρο το μοτίβο γονιδίων σε φυσιολογική κατάσταση, το οποίο είναι αξιοσημείωτο", δήλωσε ένας από τους ανώτερους συντάκτες της μελέτης.

Πηγή: Τelegraph