Ο Φλαμανδός καλλιτέχνης, Γιαν Φαμπρ, που ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών με τις επιλογές του για το Φεστιβάλ Αθηνών, παραιτήθηκε, τελικά, με μια επιστολή.


Την επιστολή παρέδωσε στη συνεργάτιδά του, διευθύντρια του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Κατερίνα Κοσκινά -κι όχι στον υπουργό Πολιτισμού, Αριστείδη Μπαλτά, ως όφειλε.

Ο Φαμπρ παραιτήθηκε μετά τη θύελλα αντιδράσεων που ξεσηκώθηκε (όχι, βέβαια, για το αμφιλεγόμενο έργο του και τους... παλλόμενους φαλλούς, που, στο κάτω-κάτω είναι η καλλιτεχνική του άποψη, αλλά) για τις επιλογές του να γεμίσει το Φεστιβάλ Αθηνών με... Βελγικές παραστάσεις και καλλιτέχνες, αδιαφορώντας για τους Έλληνες συναδέλφους του. Ακόμη και το Τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ ξεσηκώθηκε κατά των επιλογών του, με το Μαξίμου, πάντως και το υπουργείο, να τον στηρίζει.

Να σημειωθεί ότι, μόλις χθες, το δ.σ. του Φεστιβάλ, με μια πρωτοφανή για τα χρονικά (του) παρέμβαση, ουσιαστικά τον διέταξε να εξετάσει τις ελληνικές προτάσεις και να επιλέξει "με... απόλυτη διαφένεια" τα μέλη μιας επιτροπής που θα επέλεγε κάποιες από τις παραγωγές αυτές. Ως δικαιολογία αναφέρονταν πως... καθυστέρησε η επιλογή του καλλιτεχνικού διευθυντή γι αυτό κι επιλέχθηκε μια τέτοια διαδικασία...

Απομένει να δούμε αν θα γίνει δεκτή η παραίτησή του και θα επιστρέψει στη χώρα του, ή θα στηριχθεί μέχρι τέλους και θα παρουσιάσει στην Επίδαυρο τον Όλυμπό του -ακόμη κι αν οι πτώσεις από μεγάλο ύψος είναι θανατηφόρες.