Σήκωσε το δεύτερο, κατά σειράν, πρωτάθλημα βόλεϊ ο ΠΑΟΚ, κάνοντας, μάλιστα, ένα μοναδικό ρεκόρ: Είναι η πρώτη ομάδα που ξεκίνησε τα πλέι οφ από τη θέση "τέσσερα" και πήρε πρωτάθλημα!


Ο Δικέφαλος έκανε... κάθε είδους ανατροπή: Έσπασε δύο φορές την έδρα του Ολυμπιακού, έσπασε την έδρα του Φοίνικα, ξεκίνησε το σημερινό παιχνίδι από 0-2 σετ και κέρδισε 3-2 (στο τάι μπρέικ)! Και πώς να γίνει διαφορετικά, δηλαδή, όταν έχεις τέτοιον κόσμο...



Ο ΠΑΟΚ ήταν ο Δικέφαλος κι ο κόσμος, απόψε, τα φτερά του! Τον σήκωσε στους επτά ουρανούς! Ούτε λεπτό δε σταμάτησαν πάνω από 10.000 ΠΑΟΚτσήδες να φωνάζουν για την ομάδα τους κι έκαναν τους αντιπάλους να παραμιλούν, στο τέλος του αγώνα! Αυτός ο κόσμος σήκωσε, ψυχολογικά, την ομάδα του Καλματζίδη, που έχανε 0-2 μέσα στην Πυλαία και την έκανε... οδοστρωτήρα! Δεν μπορούσαν να συνεννοηθούν, μέσα στο γήπεδο, οι παίκτες της Σύρου! Πού να καταφέρουν να συγκρατήσουν τον Σεπέδα, τον Χιμένες και την παρέα τους, που, από το 0-2 κι έπειτα έκαναν ό,τι ήθελαν!

Η ομάδα του Γιάννη Καλμαζίδη έγραψε με χρυσά γράμματα στην ιστορία του συλλόγου την 28η Απριλίου, όπως είχε κάνει πέρσι με την 29η Απριλίου και την κατάκτηση του πρώτου πρωταθλήματος, αφού έκανε το «ριπίτ» με συνολικό απολογισμό 3-1 νίκες στην σειρά των τελικών, απέναντι σε μία αντίπαλο που δεν τα παράτησε στιγμή, αλλά τελικά υποκλίθηκε στην αγωνιστική ανωτερότητα και τον ασύγκριτο κόσμο του Δικεφάλου!



Κι εδώ πρέπει να αναγνωρίσουμε την αξία του ηττημένου. Αυτή είναι που δίνει την αξία και του νικητή. Ο Φοίνικας Σύρου ήρθε για να πάρει το παιχνίδι! Μπήκε φουριόζος στο γήπεδο και, σκοπός των παικτών του ήταν, να αιφνιδιάσουν και να φύγουν! Με... πειρατικό ήρθαν από τη Σύρο και χτύπησαν δυο φορές. Ευτυχώς για τον Δικέφαλο, κατάφερε να αντιδράσει και οι παίκτες του θα κάνουν Πάσχα χωρίς να έχουν το μυαλό τους στην... παράταση!

Ποιον να ξεχωρίσουμε από τον ΠΑΟΚ; Κάναμε λόγο για τους δυο Κουβανούς, αλλά πώς να παραγνωρίσει κανείς την συμβολή του Σμαραγδή και του Κουρνέτα; Πώς να αφήσεις απέξω τον Λι και τον Γιαμπλόνσκι; Τα καίρια μπλοκ του Γκαρά του Ντίνα και του Εφραιμίδη; Το πάθος όλης της ομάδας;



Οι πόντοι του ΠΑΟΚ προήθλαν από 5 άσους, 60 επιθέσεις, 9 μπλοκ και 34 λάθη αντιπάλων. Οι πόντοι του Φοίνικα προήλθαν από 3 άσους, 51 επιθέσεις, 8 μπλοκ και 25 λάθη αντιπάλων. Κάλντγουελ και Ντόκιτς (έπαιζε με πρόβλημα στα πλευρά) ξεχώρισαν από την ομάδα της Σύρου.

Τα σετ: 3-2 (21-25, 21-25, 25-16, 25-14, 15-10)

ΠΑΟΚ (Καλμαζίδης): Χιμένες 17 (14/24 επ, 1 άσος, 2 μπλοκ, 57% υπ -29% άριστες), Κουρνέτας 4 (2/2 π, 2 μπλοκ), Σεπέδα 28 (24/47 επ, 3 άσοι, 1 μπλοκ), Λι, 8 (7/10 επ, 1 μπλοκ), Τακουρίδης, Γιαμπλόνσκι 10 (9/20 επ, 1 μποκ 66% υπ – 28% άριστες) / Γκαράς (λ, 50% υπ – 22% άριστες), Ντίνας, 1 (μπλοκ),Τερζής, Σμαραγδής 3 (2/5 επ, 1 άσσος), Εφραιμίδης 3 (2/4 επ, 1 μπλοκ), Καρασαββίδης

ΦΟΙΝΙΚΑΣ (Νίκολιτς): Φέργκιουσον 4 (2/8 επ, 2 μπλοκ), Πάρις 6 (3/7 επ, 1 άσος, 2 μπλοκ), Κάλντγουελ 17 (17/32 επ, 58% υπ 39% άριστες), Ντόκιτς 16 (15/35 επ, 1 άσος), Ανδρεάδης 7 (6/11 επ, 1 μπλοκ), Παπαδόπουλος 7 (4/18 επ, 1 άσος, 2 μπλοκ 47% υπ -26% άριστες)/ Ζήσης (λ, 57% υπ – 39% άριστες), Ηλίας, Χαραλαμπίδης 2 (2/2 επ), Λάππας,2 (2/2 επ, 1 μπλοκ, 33% υπ – 22% άριστες)

Τρελό πανηγύρι!

Και με τον τελευταίο πόντο στήθηκε ένα πρωτόγνωρο πανηγύρι! Πάνω από 3.500 φίλαθλοι μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο, για να αγκαλιάσουν τους παίκτες κι έγιναν ένα κουβάρι όλοι! Σήκωσαν στα χέρια τον Καλματζίδη, αγκάλιασαν και φιλούσαν τον Σεπέδα, ενώ ο Λι, στα αποδυτήρια, πήρε το τύμπανο με το Δικέφαλο και χόρευε στους ρυθμούς της εξέδρας! Μοναδικές στιγμές, που, όμως, οι παίκτες, ο προπονητής και η διοίκηση, θέλουν να τις ξαναζήσουν και του χρόνου. Μάλιστα, δήλωσαν αποφασισμένοι να μην κάνουν τα ίδια λάθη, όπως την αρχή της χρονιάς...



Χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος του ΤΑΠ ΠΑΟΚ, Αντώνης Τσαλόπουλος, δήλωσε δικαιωμένος και τόνισε: «Ευχαριστώ τον κόσμο του ΠΑΟΚ που έσπρωξε την ομάδα στα δύσκολα. Το πρωτάθλημα το αφιερώνω στον πρόεδρο του Α.Σ. ΠΑΟΚ, Θανάση Κατσαρή. Είναι ο αφανής ήρωας όλου του συλλόγου και του αξίζουν όλα τα συγχαρητήρια. Στο 0-2 σετ δεν είχα σφυγμό, τώρα έχω τους 10πλασιους από αυτούς που πρέπει! Δεν θέλει ερώτημα αν θα μείνει ο Καλμαζίδης. Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού. Δεν θα ξανακάνουμε το ίδιο λάθος».

Ο προπονητής του Δικεφάλου, Γιάννης Καλμαζίδης, είπε: «Έτσι έχει μεγαλύτερη αξία η κατάκτηση του τίτλου! Βέβαια δεν θέλαμε να πάμε στο τάι μπρέικ. Ευτυχώς καταφέραμε να αντιστρέψουμε την ψυχολογία μας στο 0-2 σετ και να πάρουμε τον τίτλο. Είναι υπέροχο. Δύο φορές συνεχόμενες μπροστά σε αυτό τον κόσμο. Δεν είναι τυχαίο. Από το Γενάρη που επέστρεψα στην ομάδα είδα ότι είχαμε δυνατότητες για κάτι καλό. Πίστευα στην ομάδα. Καταφέραμε να σπάσουμε και δύο έδρες και να πάρουμε τον τίτλο στο τέλος».

Ο μεγάλος άτυχος της σεζόν, Γιάννης Παντακίδης, τόνισε: «Το πρωτάθλημα δεν είναι μόνο για μένα, το πρωτάθλημα είναι για όλους. Ένα μπράβο σε όλους και στο λαό του ΠΑΟΚ».

Τα ατομικά ρεκόρ

Ο Χαβιέρ Χιμένες, που πανηγύρισε την κούπα με τη φανέλα του Δικεφάλου για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, δήλωσε: «Το αποψινό παιχνίδι ξεκίνησε δύσκολα για εμάς, μπήκαμε ‘κρύοι’ και βρεθήκαμε να χάνουμε 0-2, αλλά βρήκαμε τον τρόπο να παραμείνουμε ψύχραιμοι, το γυρίσαμε και φτάσαμε στον τίτλο. Όταν το σκορ ήταν 0-2, συνεχίσαμε να κυνηγάμε κάθε πόντο ξεχωριστά και ξέραμε ότι στο τέλος θα δούμε τι πετύχαμε».

Ο Βασίλης Κουρνέτας πανηγύρισε τον 9ο τίτλο στην καριέρα του και ο Νίκος Σμαραγδής τον 8ο τίτλο πρωταθλήματος και μάλιστα με τέταρτη διαφορετική ομάδα (ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ, Ηρακλής) κάτι που έχει πετύχει μόνο ο Πλάμεν Κονσταντίνοφ. Ο Γιάννης Καλμαζίδης ως προπονητής πήρε τον 4ο τίτλο του.