Το πανηγύρι του “Άη – Θανάση”, η μεγάλη γιορτή του Πολιούχου τοπικού Αγίου του Παλαιού Χαρμάνκιοϊ - Νέου Κουκλουτζά (σημερινού Ευόσμου), αναβιώνει την Τετάρτη 4 Μαΐου στις 7:30 μ.μ.
στα Προαύλια του Διαπολιτισμικού Γυμνασίου και Λυκείου Ευόσμου (όπισθεν Ι. Ν. Αγίου Αθανασίου), εγείροντας μνήμες από τις διηγήσεις των ντόπιων και των προσφύγων, οι οποίοι έδωσαν στον εορτασμό του ιστορικού ναού του Αγίου Αθανασίου έναν ξεχωριστό χαρακτήρα.

Ο Δήμος Κορδελιού Ευόσμου αποσκοπώντας στη διατήρηση της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς, τιμά την ημέρα ανακομιδής των λειψάνων του Αγίου Αθανασίου, ζωντανεύοντας για δεύτερη χρονιά το “Κουρμπάνι” και την παραδοσιακή ελεύθερη πάλη των “Πεχλιβάνηδων”, δρώμενα που αποτελούσαν αναπόσπαστο μέρος του παλαιού πανηγυριού. 

Η εκδήλωση, που πραγματοποιείται με την οργανωτική φροντίδα της Αντιδημαρχία Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης, Νέας Γενιάς, Αθλητισμού & Πολιτισμού (Διεύθυνση Αθλητισμού και Πολιτισμού) του Δήμου Κορδελιού Ευόσμου, περιλαμβάνει το “Κουρμπάνι” με την προσφορά υπό τους ήχους ζουρνάδων στο κοινό κρέατος και πιλαφιού, τους “πεχλιβάνηδες” που θα αγωνιστούν σε παλαίστρα και παραδοσιακούς χορούς από το Τμήμα Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών του Δήμου Κορδελιού – Ευόσμου και το Σύλλογο Ποντίων “Έκνευσις”.