Ο πρώην φρουρός των ΕςΕς, Ράινχολντ Χάνινγκ, έσπασε τη σιωπή του κατά τη διάρκεια της δίκης του, στην κωμόπολη Ντέτμολντ.
"Ντρέπομαι που άφησα τόσο κακό να συμβεί και δεν έκανα τίποτα για αυτό" δήλωσε ο 94χρονος ενώπιον του περιφερειακού δικαστηρίου κατά την προσωπική του απολογία.

"Λυπάμαι ειλικρινά" είπε μετανιωμένος βαθύτατα που ήταν μέλος μιας εγκληματικής οργάνωσης που είναι υπεύθυνη για το θάνατο πολλών αθώων και για την καταστροφή αμέτρητων οικογενειών.

Λίγο πριν, κατά τη διάρκεια της δίκης, οι συνήγοροι υπεράσπισής του διάβασαν ένα κείμενο, μια προσωπική αναφορά έκτασης 23 σελίδων, για την ζωή του Χάνινγκ στα νεανικά του χρόνια και την τοποθέτησή του στο Άουσβιτς.

Στο κείμενο αυτό, ο ίδιος παραδέχεται ότι γνώριζε για τις μαζικές δολοφονίες. Παράλληλα παρουσιάζει την εικόνα ενός ανθρώπου που δεν έχει πολλά περιθώρια αντίδρασης από τη στιγμή που έγινε μέλος ως τις μέρες του ως φύλακα. Ο 94χρονος διώκεται με κατηγορίες συνέργειας σε τουλάχιστον 170.000 περιπτώσεις δολοφονίας στο στρατόπεδο συγκέντρωσης, από τον Ιανουάριο του1943 μέχρι τον Ιούνιο του 1944.

Πηγή: n-tv.de, dpa