Εγκαίνια σήμερα το μεσημέρι, στις 12, για δύο εκθέσεις, μία φωτογραφική και μία βιντεο-εγκατάσταση, που πραγματοποιούνται, έως και τις 26 Μαρτίου, στο πλαίσιο του 18ου ΦΝΘ στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Β1, Λιμάνι).

Η έκθεση φωτογραφίας «Εικόνες του άλλου μας εαυτού» αποτελεί μια μοναδική κοινωνική καταγραφή για την Ελλάδα της κρίσης, μέσα από εικόνες του αστικού τοπίου της Αθήνας έτσι όπως τις ανακάλυψαν και τις αποτύπωσαν με το φωτογραφικό φακό τους οι διανομείς του περιοδικού δρόμου «σχεδία». Οι φωτογραφίες της έκθεσης σκιαγραφούν τη ζωή στην πόλη, μέσα από την ξεχωριστή οπτική των πωλητών της «σχεδίας», ανθρώπων που βιώνουν την κοινωνική και οικονομική κρίση στην πιο ακραία μορφή της. Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι η ενεργοποίηση του ατόμου που βιώνει τον κοινωνικό αποκλεισμό μέσα από την τέχνη της φωτογραφίας, ώστε να του δοθούν νέα ερεθίσματα, να αναπτύξει νέα εργαλεία επικοινωνίας με την κοινωνία, να δημιουργήσει και να ενταχθεί. Το αποτέλεσμα είναι ένα δυναμικό μωσαϊκό εικόνων που εκφράζουν όλους όσους συνανθρώπους μας δοκιμάζονται σκληρά, παλεύουν, ελπίζουν και ονειρεύονται.

Την ίδια ώρα και στον ίδιο χώρο, θα πραγματοποιηθούν σήμερα τα εγκαίνια της τρικάναλης βιντεο-εγκατάστασης «Occupy, Resist, Produce» των Dario Azzelini και Oliver Ressler. Πρόκειται για τρία φιλμ συνολικής διάρκειας 97’, γυρισμένα σε εργοστάσια υπό κατάληψη στο Μιλάνο, τη Ρώμη και τη Θεσσαλονίκη όπου η παραγωγή περνά στον έλεγχο των εργατών. Μετά τα εγκαίνια, στις 13:30, ο καλλιτέχνης Oliver Ressler, μαζί με τη δικηγόρο Όλγα Χαρπίδου και εκπροσώπους των εργατών της ΒΙΟ.ΜΕ, που είναι ένα από τα τρία αυτοδιαχειριζόμενα εργοστάσια που προβάλλονται στα φιλμ της βιντεο-εγκατάστασης, θα μιλήσουν συνολικά για το εγχείρημα των εργοστασίων που τελούν υπό κατάληψη από τους ίδιους τους εργαζομένους και κυρίως για την περίπτωση της ΒΙΟ.ΜΕ.


  • Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Σάββατο, Κυριακή 10:00 – 18:00, Παρασκευή 10:00 – 22:00 
  • Είσοδος: ελεύθερη