Ένα από τα πιό νόστιμα εδέσματα της ελληνικής κουζίνας, η ταραμοσαλάτα, καταναλώνεται συνήθως στην περίοδο της Σαρακοστής. Ίσως γιατί από τη σύνθεση της, απουσιάζουν τα ζωικά λιπαρά, τα αυγά και άλλες ¨απαγορευμένες¨γεύσεις.


Ο ταραμάς είναι αυγά ψαριού, συνήθως κυπρίνου ή μπακαλιάρου. Όπως το χαβιάρι είναι τα αυγά του οξύρρυγχου και το μπρικ είναι τα αυγά του σολωμού. Ο μπακαλιάρος που αλιεύεται στις χώρες του αρκτικού κύκλου φτάνει στο τραπέζι μας και συνοδεύει δυό χαρακτηριστικές ημέρες των Ελλήνων. Τα επεξεργασμένα αυγά του, καλά αλατισμένα, προσφέρουν τον ταραμά που καταναλώνουμε την Καθαρή Δευτέρα, και η σάρκα του, στεγνωμένη και αλατισμένη, τον υγράλατο μπακαλιάρο που παραδοσιακά τρώμε την 25η Μαρτίου,την ημέρα του Ευαγγελισμού.

Ο ταραμάς πουλιέται σε δύο τύπους, τον λευκό και τον ροζ. Ο λευκός είναι 100% αυγά ψαριού επεξεργασμένα και καθαρισμένα ενώ ο ροζ περιέχει χρωστική και άλλες προσμίξεις, που τον κάνει κατά την γνώμη των εμπόρων ελκυστικότερο στο αγοραστικό κοινό. Η τιμή του λευκού ταραμά είναι σχεδόν τριπλάσια απο τον ροζ, όμως αυτό εξισορροπείται από την ποιότητα και ποσότητα του τελικού προιόντος.
Τα δυό βασικά παρασκευάσματα του ταραμά είναι η ταραμοσαλάτα και οι ταραμοκεφτέδες,για να θυμηθούμε και το λαικό άσμα ¨ρίξεμου έναν ταραμοκεφτέ για να έχουμε καλό σεφτέ.΄΄
Εμείς σήμερα θα σας δώσουμε μία συνταγή για ταραμοσαλάτα, της οποίας η υφάλμυρη γεύση θα συνοδεύσει τη ζεστή λαγάνα στο γεύμα της Καθαρής Δευτέρας. Στην αγορά του ταραμά θα πρέπει να προσέξουμε να έχει ευχάριστη και αλμυρή γεύση, η οσμή να φέρνει στο νου τη θάλασσα και να μην μυρίζει μπαγιάτικο ψάρι. Η ταραμοσαλάτα είναι πηγή βιταμινών Α και D, καθώς και βιταμίνης C εξαιτίας του λεμονιού που περιέχει, μαγνησίου, ψευδαργύρου και άλλων ιχνοστοιχείων. Το δε ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά που οφελούν την καρδιά. Όμως είναι και μια διατροφική βόμβα καθώς 100 γρ.ταραμοσαλάτας έχουν 400 θερμίδες και πολύ αλάτι εξαιτίας του τρόπου συντήρησης του. Οι θιασώτες της ταραμοσαλάτας ερίζουν για το προίόν πρόσμειξης στην κατασκευή της.Πατάτα ή ψωμί. Κρεμμυδάκι ή όχι.
Εμείς θα σας δώσουμε μία συνταγή με ψωμί που κάνει πιό αφράτο το τελικό προιόν και λίγο κρεμμύδι που η δροσιά του παίρνει λίγη από την αψάδα` του αλατιού.

Υλικά

4 φέτες μπαγιάτικο ψωμί (χωρίς την κόρα)
100 γ. ταραμάς
1/2 κρεμμύδι τριμμένο
χυμό από 1 λεμόνι
150 ml ελαιόλαδο

Σε ένα μπολ μουσκεύουμε το ψωμί. Στραγγίζουμε καλά και το βάζουμε στο multi.Ρίχνουμε το κρεμμύδι,το χυμό από το λεμόνι και 100 ml ελαιόλαδο. Προσθέτουμε και τον ταραμά. Χτυπάμε καλά τα υλικά,δοκιμάζουμε και προσθέτουμε λίγο-λίγο και το υπόλοιπο λάδι.

Από το foodmood.gr