Πυρ... ομαδόν, κατά του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, που απουσίαζε από το δημοτικό συμβούλιο όπου συζητούνταν το θέμα των συμβάσεων της Υπηρεσίας Καθαριότητας και τα όσα εντόπισε επιτροπή συμβούλων...


Όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, στηλίτευσαν την απουσία Μπουτάρη (απουσίαζε στην Κύπρο για να τιμηθεί σε εκδήλωση του ανδρικού περιοδικού Man και της Τράπεζας Κύπρου, στη διάρκεια εκδήλωσης για τα βραβεία του Άνδρα της Χρονιάς). Την ίδια ώρα αναζητούνταν απάντηση στην ερώτηση: Ζημιώθηκε ο δήμος Θεσσαλονίκης, ή όχι, από όσα έγιναν κι όσα ερευνά η Οικονομική Επιθεωρήτρια με εντολή του Εισαγγελέα Διαφθοράς;

Οι τοποθετήσεις των... διενεργούντων την αυτοψία


Τρεις δημοτικοί σύμβουλοι, οι κ.κ. Εφραίμ Κυριζίδης (των "Εντάξει"), Γ. Αβαρλής (της "Θεσσαλονίκη - Ανοικτή Πόλη") και Ανδρέας Κουράκης (της "Πρωτοβουλίας"), διενήργησαν αυτοψία στις διευθύνσεις που δηλώνουν δυο εταιρίες οι οποίες έχουν αναλάβει έργα μεγάλου ύψους, για το δήμο Θεσσαλονίκης (επιδιόρθωση απορριμματοφόρων και σαρώθρων). Και οι τρεις περιέγραψαν απίστευτες εικόνες. Είπαν ότι αντί για συνεργεία βρήκαν... χωράφια και εγκαταλελειμμένες αποθήκες.


"Προσωπικά δεν έχω λάβει κλήση να καταθέσω στην ΕΔΕ που γίνεται εδώ και τέσσερις μήνες", υπογράμμισε ο κ. Κυριζίδης, ο οποίος επισήμανε:  "Προκύπτουν τρομερά ζητήματα για τις εν λόγω εταιρίες που «μονοπωλούν» τους διαγωνισμούς".  Και θύμισε τις προσωπικές του ενέργειες για την διερεύνηση του θέματος.

Ο Γ. Αβαρλής τόνισε για την απουσία του δημάρχου: "Θεωρώ ότι φυγομαχεί ο δήμαρχος.  Πέρασα ένα μαύρο Σαββατοκύριακο αναλογιζόμενος το τι είδα και τι συνέπειες θα έχουν αυτά για το δήμο Θεσσαλονίκης. Εύχομαι και ελπίζω αυτά που είδαμε να μην είναι πραγματικότητα. Γιατί αν δεν είναι έτσι ίσως θα είναι υποχρεωμένη η διοίκηση να αποσύρει όλες τις συμβάσεις που έχουν γίνει με τις δύο εταιρίες".

Θύμισε πως ο ίδιος, στα τέλη του 2014, είχε επισημάνει πως "45 επιχειρήσεις δεν απάντησαν στις οχλήσεις του δήμου" για απαιτούμενα έγγραφα, αλλά "κανείς δεν έδωσε σημασία". Και κατήγγειλε ότι "εγγυητικές επιστολές των επιχειρήσεων που παίρνουν έργα, δεν έχουν ελεγχθεί από την αντιδημαρχία Οικονομικών".

Ο τρίτος της... αυτοψίας, ο Ανδρ. Κουράκης, τόνισε χαρακτηριστικά: "Σοκαρίστηκα… Μιλάμε για διαγωνισμούς ύψους 4.000.000 ευρώ που θα έπρεπε να είναι πιστοποιημένες κατά ISO"...  Και πρόσθεσε: "Η οικονομική επιθεωρήτρια ζητά από το δήμαρχο να την ενημερώσει για άλλες πέντε εργολαβίες. Σημαίνει ότι έχουμε ένα ξετίναγμα της οικονομικής δομής του δήμου".

Πρότεινε να γίνουν άμεσες ενέργειες και προς την κατεύθυνση εξυγίανσης του όλου συστήματος, να αντικατασταθούν οι επιτροπές διενέργειας των διαγωνισμών, να πάρουμε μέτρα κατά των εταιριών που φαίνεται να έχουν εξαπατήσει το δήμο".

Η θέση της διοίκησης
Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Παν. Αβραμόπουλος, υπογράμμισε πως διεξάγονται δυο έρευνες και μια ΕΔΕ από τρίτο πρόσωπο, εκτός δήμου Θεσσαλονίκης. "Τη διενεργεί υπάλληλος του δήμου Καλαμαριάς", ανακοίνωσε στο σώμα. Και πρόσθεσε:  "Είναι προφανές ότι είμαστε μπροστά σε αλλαγή όλων των θεμάτων του οργανισμού".

Ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, Πέτρος Λεκάκης, υποστήριξε πως "ο δήμος Θεσσαλονίκης ανέλαβε δράση. Πήραμε αποφάσεις να δημιουργηθεί πρώτη φορά μητρώο εταιριών συμβάσεων και τέλη Μάρτη να έρθει στην Οικονομική Επιτροπή και με μια πραγματική βάση δεδομένων".

Ο κ. Λεκάκης ζήτησε έγγραφη ενημέρωση από τους τρεις δημοτικούς συμβούλους που έκαναν την αυτοψία και πρόσθεσε: "Βλέπουμε μία οικονομική επιτροπή η οποία ενεργεί. Πήραμε δύο αποφάσεις ανάκλησης διαγωνισμών. Έχουμε ένα δήμαρχο ο οποίος διενεργεί εσωτερικό έλεγχο".

Ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Αθ. Παππάς, παρουσίασε μια σειρά από έγγραφα, σύμφωνα με τα οποία οι εταιρίες που πήραν τα έργα λειτουργούν κανονικά, υπογράμμισε πως, και παλαιότερα, "κλιμάκιο υπηρεσιακών παραγόντων πήγε στις εγκαταστάσεις το Νοέμβριο του 2014 και παρέλαβε τα επιδιορθωμένα κοντέινερς" και υποστήριξε:

"Δεν υπάρχει καμία οικονομική βλάβη στο δήμο".

Επισήμανε, ακόμη ότι "όλα αυτά τα στοιχεία τίθενται υπόψη των ανακριτικών αρχών" και πως η Οικονομική Επιτροπή θα μπορούσε να ζητήσει από τον ιδιοκτήτη της εταιρίας που τον κάλεσε σε ακρόαση να τους πάει ο ίδιος στις εγκαταστάσεις της εταιρίας. "Δεν μπορούμε να κάνουμε αυτοψίες", υποστήριξε και πρόσθεσε πως η εταιρία έστειλε εξώδικο σε δημοσιογράφο που παρουσίασε το θέμα.

Μάλιστα, υποστήριξε ότι "είναι μια ενορχηστρωμένη επίθεση από συγκεκριμένη πολιτική πλατφόρμα, με συγκεκριμένο στόχο. Με εκβιασμούς δεν πρόκειται να γίνει πολιτική", είπε χαρακτηριστικά. Και ισχυρίστηκε πως "ως διοίκηση θέλουμε μια άρτια υπηρεσία καθαριότητας που προσπαθούμε να βελτιώσουμε περισσότερο κι αυτά δε θα μας πτοήσουν. Οι υπηρεσίες προέρχονται από το παρελθόν κι έχουν δομηθεί με συγκεκριμένο τρόπο. Προσπαθούμε να το αλλάξουμε".

Καλαφάτης: Ο δήμαρχος δραπέτευσε


Την απουσία του Δημάρχου Θεσσαλονίκης από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου διεξαγόταν συζήτηση προ ημερήσιας διάταξης για το θέμα των διαγωνισμών της Υπηρεσίας Καθαριότητας, στηλίτευσε ο επικεφαλής της Παράταξης «Εντάξει», βουλευτής Α Θεσσαλονίκης, Σταύρος Καλαφάτης.



«Ο δήμαρχος δραπέτευσε σήμερα. Δε θα μπορέσει να δραπετεύσει, όμως, από όλες τις ευθύνες του. Αντί να ακυρώσει μη θεσμικές υποχρεώσεις του και να βρίσκεται  εδώ, πήρε άλλη απόφαση. Αν ήμουν εγώ στη θέση του, δε θα μπορούσα να κοιμηθώ. Όχι να αφήσω ορφανό το δημοτικό συμβούλιο», είπε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας για πολιτικές ευθύνες, σημείωσε: «Ο Δήμαρχος διοικεί ένα κομμάτι του Δήμου, που όσο πιο πολύ το πλησιάζεις, τόσο πιο έντονη είναι η δυσοσμία. Κι εκείνος αντί να ακούσει την Παράταξή μας, που εδώ και πολλούς μήνες με στοιχεία, δημόσια έγγραφα και δίχως λαϊκισμό έχει επισημάνει το πρόβλημα, τι κάνει; Μοιράζει μανταλάκια να κλείσουμε τις μύτες μας.  Αυτό έκανε και με την υποτονική συμπεριφορά, με τη λοιδορία στην απάντησή μας, όταν του επισημάναμε τον κίνδυνο, με εντολές για ΕΔΕ, που δεν έχουν οδηγήσει πουθενά και, φυσικά, με την απουσία του από το Δημοτικό Συμβούλιο».

Και κατέληξε γι αυτό το θέμα: «Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης είχε και έχει την ευθύνη να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια, που του δίνει το αξίωμά του για να διαλευκάνει ή να συμβάλλει στην πλήρη διαλεύκανση των υποθέσεων, που ήδη απασχολούν τις ελεγκτικές και εισαγγελικές αρχές και που εδώ και πολλούς μήνες είχαμε, ως παράταξη, επισημάνει. Ας μην επιχειρήσει, λοιπόν, ο κ. Δήμαρχος να δραπετεύσει από τις ευθύνες του».

Οι τοποθετήσεις των άλλων επικεφαλής

Την απουσία Μπουτάρη στηλίτευσαν όλοι οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων.

Η Ρία Καλφακάκου, επικεφαλής της παράταξης "Θεσσαλονίκη - Ανοικτή Πόλη", πρόσθεσε πως "δε δόθηκαν απαντήσεις" από τους αντιδημάρχους και τόνισε: "Ηθική βλάβη υπάρχει. Να συζητηθεί το θέμα με σαφείς απαντήσεις κι όχι με κορώνες του στιλ «πάτε να μας χτπήσετε γιατί είμαστε δημοφιλείς»", κατέληξε.

Ο Γιάννης Δελλής, επικεφαλής της παράταξης "Λαϊκή Συσπείρωση", τόνισε: "Τι ΄χες Γιάννη, τι ΄χα πάντα. Εισαγγελείς, καταγγελίες, οσμές παράξενες". Και χαρακτήρισε "αδικαιολόγητη" την απουσία Μπουτάρη

Αντίθετη άποψη είχε ο Αρμόδιος Στεργίου, επικεφαλής της παράταξης "Συμμαχία Πολιτών". Όπως υποστήρισε "μεγαλύτερες ευθύνες έχει η …αντιπολίτευση. Λιγότερες η διοίκηση".

Η κ. Ελεάννα Ιωαννίδου, επικεφαλής της παράταξης "Γειτονιές σε Δράση", τόνισε πως "είναι ξεκάθαρο ότι κύκλωμα παίρνει τις εργολαβίες του δήμου στην καθαριότητα. Σε πολλές βαθμίδες και πολλές υπηρεσίες δεν έχουν κάνει σωστά τη δουλειά τους". Μίλησε, επίσης, για την απουσία του δημάρχου και τόνισε: "Έχουμε δει το δήμαρχο να αντιμετωπίζει τέτοιες καταστάσεις με μια χαρακτηριστική καθυστέρηση. Δεν ξέρουμε αν είναι αυτοκαταστροφικά αντανακλαστικά. Πάντως, δεν μπορεί να αποφεύγει να πάρει θέση".

Στην απουσία του Γιάννη Μπουτάρη αναφέρθηκε και ο επικεφαλής της παράταξης "Μένουμε Θεσσαλονίκη", Γιώργος Ρακκάς. "Μάλλον πλήττει την εικόνα του, εκείνος να βραβεύεται στην Κύπρο κι εμείς να συζητάμε γι αυτό το θέμα. Αυτό χαρακτήριζε τον προηγούμενο δήμαρχο και είχε γίνει ανέκδοτο στη Θεσσαλονίκη", είπε χαρακτηριστικά.

Η συζήτηση συνεχίζεται ως αυτήν την ώρα, με τοποθετήσεις κι άλλων δημοτικών συμβούλων.