Σε οικονομική ασφυξία οδηγούνται Δημοτικοί, αλλά και ιδιωτικοί Παιδικοί Σταθμοί και άλλες δομές για παιδιά (και ΑμεΑ), καθώς καθυστερεί η καταβολή των δύο πρώτων δόσεων της χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ.


Μάλιστα, για το θέμα, ο υπεύθυνος του τομέα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α Θεσσαλονίκης, κ. Σταύρος Καλαφάτης, κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή, προς τους υπουργούς Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

«Με την επιμονή της αυτή η κυβέρνηση οδηγεί σε απόγνωση τους γονείς των παιδιών, που βλέπουν τις δομές να κινδυνεύουν με κατάρρευση, τους εργαζόμενους στην εργασιακή ανασφάλεια και τους δημάρχους στο δρόμο, να διεκδικούν με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας τα χρήματα αυτά. Δημιουργεί, επίσης, ασφυκτικές καταστάσεις ακόμη και σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα μέσω ΕΣΠΑ και φιλοξενούν 100.000 παιδιά σε όλη τη χώρα», δήλωσε ο κ. Καλαφάτης.

Παρόμοια Ερώτηση κατέθεσε στη Βουλή και ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων, Αρ. Φωκάς. Αναφερόμενος στο συμβολικό κλείσιμό τους, σήμερα, τόνισε:  «Το συμβολικό κλείσιμο τους σήμερα πρέπει να λειτουργήσει ως καμπανάκι κινδύνου για την Κυβέρνηση, η οποία αδυνατεί να ανταποκριθεί στις πλέον στοιχειώδεις υποχρεώσεις της δίνοντας ουσιαστικά… ψίχουλα σε δομές τις οποίες θα έπρεπε να ενισχύει στον απόλυτο βαθμό. Προφανώς τις “καλύτερες ημέρες” που βλέπουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, δεν τις βλέπουν οι ελληνικές οικογένειες».

Για το θέμα δήμαρχοι της Κεντρικής Μακεδονίας πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο ΥΜΑΘ. Η υφυπουργός Μαρία Κόλλια Τσαρουχά δεσμεύτηκε να μεταφέρει τα αιτήματα των εργαζομένων στα αρμόδια υπουργεία, όπου αύριο θα γίνει ειδική σύσκεψη για το θέμα. «Η κατάσταση με τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς είναι απροχώρητη. Ήδη πολλοί προμηθευτές έχουν σταματήσει να προμηθεύουν με προϊόντα τους παιδικούς σταθμούς, καθώς είναι απλήρωτοι για 4-5 μήνες. Τα είπαμε όλα αυτά στην υφυπουργό, η οποία έδειξε καλή διάθεση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στην παράσταση διαμαρτυρίας συμμετείχαν οι δήμαρχοι Θέρμης, Νεάπολης – Συκεών, Δέλτα, Ωραιοκάστρου, Παύλου Μελά, Λαγκαδά και Κορδελιού – Ευόσμου, μαζί με εργαζόμενους και διοικήσεις των δημοτικών παιδικών σταθμών, των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) και των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία (ΚΔΑΠμεΑ) των εν λόγω δήμων.