Το... Τουρκικό παζάρι των Βρυξελλών φιγουράρει, σήμερα, στα περισσότερα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.


Αναλυτικά:

ΑΚΡΟΠΟΛΗ: Τουρκικό σαμποτάζ με τους πρόσφυγες
«Σε θρίλερ εξελίχτηκε η πολύωρη διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες με τη συμμετοχή της Τουρκίας, για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Τουρκία και χώρες του Βίζεγκραντ με τις παράλογες όσο και προκλητικές απαιτήσεις τους στη Σύνοδο Κορυφής τίναξαν στον αέρα κάθε βιώσιμη συμφωνία που θα επίλυε το μεταναστευτικό πρόβλημα και οδήγησαν την Ευρώπη σε μεσοβέζικες καταστάσεις», γράφει η εφημερίδα.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ: Ένα βουνό λεφτά ζητάει ο Ερντογάν
Όπως επισημαίνει η εφημερίδα «η Τουρκία απαίτησε «γη και ύδωρ» από την Ε.Ε. για να σταματήσει να στέλνει πρόσφυγες στην Ευρώπη. Το Βερολίνο επιχείρησε να επιβάλει τις θέσεις του, στηρίζοντας την Άγκυρα και επιδιώκοντας να σπάσει τη σκληρή γραμμή των «κλειστών συνόρων». Την ίδια ώρα οι χώρες της ομάδας Βίσεγκραντ με τις «πλάτες» και της Γαλλίας εξέφρασαν την απόλυτη άρνησή τους έναντι της συζητούμενης πρότασης για επαναπροώθηση προσφύγων και μεταναστών στην Τουρκία και από εκεί μετεγκατάστασή τους στην Ε.Ε. και τίναξαν τη Σύνοδο στο αέρα. Η ελληνική κυβέρνηση σε ρόλο «κομπάρσου», παρά τις πομπώδεις δηλώσεις του πρωθυπουργού, βρέθηκε για μία ακόμα φορά με την πλάτη στον τοίχο και με ορατό τον κίνδυνο του εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στη χώρα».

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: «ΒΑΒΕΛ-Χωρίς απόφαση η Σύνοδος Κορυφής για το Προσφυγικό»
Η εφημερίδα γράφει ότι: «παζάρια, βέτο, επιφυλάξεις, συμμαχίες «ιερές και ανίερες», απειλές και εντάσεις σηματοδότησαν τη μαραθώνια Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, που επιβεβαίωσε ότι η Ευρώπη, με αφορμή την προσφυγική κρίση, δοκιμάζει τις αντοχές και τη συνοχή της, μοιάζοντας περισσότερο με «πύργο της Βαβέλ»».

ΕΘΝΟΣ: «Ισχυρό σήμα για ελάφρυνση του χρέους»
Η εφημερίδα σημειώνει: «για πρώτη φορά οι Βρυξέλλες συνδέουν το κορυφαίο ζήτημα με την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Γερούν Ντάισελμπλουμ: «Μέρος της επίτευξης του στόχου για πλεόνασμα 3,5% θα μπορούσαν να είναι τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους».

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ψάχνουν σπίτια για 1.000.000 μετανάστες
Μια άλλη ματιά ρίχνει η εφημερίδα στο γνωστό πρόγραμμα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, που αναζητεί χώρους φιλοξενίας διερχόμενων προσφύγων. «Στις 2-2-2016 το Υπουργείο Εσωτερικών έστειλε ένα έγγραφο προς κάθε Δήμο της χώρας μας δια του οποίου ζητά στέγη για όλους τους λαθρομετανάστες που βρίσκονται στην χώρα μας. Στέγη με το αζημίωτο φυσικά, αφού το ενοίκιο θα το πληρώνει το κράτος μας, σίγουρα εξοικονομώντας χρήματα από νέες περικοπές των ανήμπορων να αντιδράσουν Ελλήνων συνταξιούχων. Λέμε για ένα εκατομμύριο λαθρομετανάστες με κάθε επιφύλαξη διότι μπορεί να είναι περισσότεροι», γράφει.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: «Εγκλωβισμένοι πρόσφυγες και …. Ελλάδα»
Η εφημερίδα γράφει ότι: «ο Νταβούτογλου ζητάει να ανοίξουν 5 κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων που έχει μπλοκάρει η Κύπρος, κατάργηση βίζας και πολλά δισεκατομμύρια ευρώ για να συγκρατήσει τις προσφυγικές ροές».

ΕΣΤΙΑ: «Μόνον η Ελλάς σε μνημόνιο!»
Η εφημερίδα τονίζει ότι: «τον Μάιο του 2010, αποκλεισμένη από τις διεθνείς αγορές και αντιμέτωπη με το φάσμα της χρεοκοπίας, η Ελλάς υπέγραψε δανειακή σύμβαση και μνημόνιο συνεργασίας με την νεοσχηματισθείσα τότε τρόικα της Κομισιόν, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ».

Η ΑΥΓΗ: «Πολιτική συμφωνία για αξιολόγηση και χρέος»
Σύμφωνα με την εφημερίδα : «την επιτάχυνση των διαδικασιών διαπραγμάτευσης μεταξύ Ελλάδας και δανειστών για την επίτευξη μιας «πολιτικής συμφωνίας» που θα αφορά και τις μεταρρυθμίσεις της αξιολόγησης και τη ρύθμιση του δημοσίου χρέους, όπως δήλωσε ο Γερ. Ντάισελμπλουμ, αποφάσισε το Eurogroup».

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ: «Εξωφρενικές αξιώσεις από την Τουρκία…»
Η εφημερίδα γράφει ότι: «οι υπέρμετρες απαιτήσεις της Τουρκίας και η σκληρή στάση των χωρών του Βίζενγκραντ – που δεν θέλουν ούτε έναν μουσουλμάνο στα εδάφη τους- κατέστησαν δύσκολη τη διαπραγμάτευση μεταξύ της ΕΕ και της γείτονος για μία έστω επί μέρους συμφωνία για το προσφυγικό».

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: «Τούρκικο παζάρι στις Βρυξέλλες»
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι: «σε πολύωρο «τουρκικό παζάρι», έως τις πρώτες πρωινές ώρες εξελίχθηκε η χθεσινή Σύνοδος Κορυφής Ε.Ε. – Τουρκίας για το προσφυγικό. Η Άγκυρα αιφνιδίασε θέτοντας νέους όρους, προκειμένου να συμφωνήσει σε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα επανεισδοχής μεταναστών και ανάσχεσης των προσφυγικών ροών».

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Σε δοκιμασία πάλι η ενότητα της EE
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία με το προσφυγικό βρίσκεται αντιμέτωπη με μία από τις μεγαλύτερες κρίσεις στην ιστορία της, που μάλιστα απειλεί ακόμη και την ίδια την υπόσταση της, υποδέχθηκε χθες στις Βρυξέλλες τον Αχμέτ Νταβούτογλου, με στόχο να εξασφαλίσει τη μεγαλύτερη δυνατή συνεργασία της Τουρκίας στην ανάσχεση των ροών προσφύγων και μεταναστών προς το ευρωπαϊκό έδαφος. Φυσικά ο τούρκος πρωθυπουργός, κατά την προσφιλή τακτική της Άγκυρας, επιδόθηκε σε σκληρό παζάρι βάζοντας στο τραπέζι ακόμη και την είσοδο της Τουρκίας στην EE. Η Ελλάδα και το Βερολίνο αντέδρασαν στην αναφορά περί κλεισίματος του βαλκανικού διαδρόμου που υπήρχε στο αρχικό κείμενο συμπερασμάτων. Αντίθετη η στάση του γάλλου προέδρου Ολάντ», γράφει η εφημερίδα.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: «Εγκλωβισμός χιλιάδων προσφύγων ΝΑΤΟποίηση του Αιγαίου»
Η εφημερίδα αναφέρει ότι: «πυκνώνουν οι αρνητικές εξελίξεις στη βάση των αποφάσεων της ΕΕ με ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης καθώς και των άλλων αστικών κομμάτων που συναινούν και στηρίζουν αυτή την πολιτική».

ΤΑ ΝΕΑ: «Στα δύο οι συντάξεις!»
Η εφημερίδα σημειώνει ότι: «μειώσεις ως 50% στις νέες συντάξεις, που υπερβαίνουν ακόμη και αυτές του σχεδίου Κατρούγκαλου, ζητούν οι δανειστές. Ειδικότερα ζητούν να θεσπιστούν χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης από αυτά του σχεδίου της κυβέρνησης, τα οποία θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερες μειώσεις για όσους συνταξιοδοτηθούν από τη δημοσιότητα στο ΦΕΚ του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου».

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ:  Στις λάσπες της Ειδομένης «αργοπεθαίνει» η Ευρώπη
«Την ώρα που οι ηγέτες των κρατών – μελών της ΕΕ και της Τουρκίας βρίσκονταν στις Βρυξέλλες στη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό, μία καταρρακτώδης βροχή ήταν αρκετή για να δημιουργήσει τεράστια προβλήματα, στις συνθήκες ζωής 13.000 ανθρώπων, που είναι εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη. Το παζάρι με τους Τούρκους βρήκε χαμένη την Ευρώπη εκ προοιμίου. Ούτε κουβέντα δεν είπαν οι ηγέτες για την επιβεβλημένη από το 1951 προστασία των προσφύγων σύμφωνα με τη Σύμβαση της Γενεύης από τον ΟΗΕ, παρά μόνο ο ένας προσπαθούσε να «πετάξει» το πρόβλημα στον άλλο. Τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται στην περιοχή, είναι ιδιαίτερα δυσοίωνα για την Ελλάδα, με την Τουρκία να ανακηρύσσεται σε κορυφαίο παίκτη, λόγω των φρακτών που έχει υψώσει η Ευρώπη στους ανθρώπους που θα έπρεπε να προστατεύσει», γράφει η εφημερίδα.

ESPRESSO: Δεν ήταν οδηγός ο Παντελίδης
Στο δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή στον τραγουδιστή αναφέρεται (ξανά) η εφημερίδα. «Σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέονται από το περιβάλλον του αδικοχαμένου καλλιτέχνη, οι υποψίες που έχουν οι γονείς για τις συνθήκες πρόκληοηςτου θανατηφόρου τροχαίου πυκνώνουν και πλέον οι δικοί του άνθρωποι εξετάζουν κάθε πιθανό σενάριο περιμένοντας τη στιγμή που η συνεπιβάτισσα του γιου τους, η Μίνα Αρναουτη, θα είναι σε θέση να καταθέσει», γράφει.

KONTRA NEWS: «Ξεκινάει η συζήτηση για τη μείωση του χρέους»
Η εφημερίδα γράφει ότι «η άμεση έναρξη της διαπραγμάτευσης για την απομείωση του Δημοσίου χρέους σε συνδυασμό με την ταχύτατη αξιολόγηση από τους θεσμούς συνιστούν μεγάλη επιτυχία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα».

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: «Επιστρέφουν οι θεσμοί»
Η εφημερίδα τονίζει ότι: «σε τέσσερα καυτά μέτωπα θα δοκιμαστούν οι σχέσεις κυβέρνησης-δανειστών κατά την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, μετά την επιστροφή σήμερα των επικεφαλής των θεσμών, που δρομολογήθηκε στο χθεσινό Eurogroup».

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: «Προσδοκίες για λύση»

Η εφημερίδα σημειώνει ότι: «το Eurogroup «ξεκλείδωσε» την επιστροφή των εκπροσώπων των δανειστών σήμερα στην Αθήνα. Έτσι, ανοίγει ο δρόμος για την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος, ενώ παράλληλα οι υπουργοί Οικονομικών αποδέχθηκαν να ξεκινήσει και η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους».