Στον εξοπλισμό του Πυροσβεστικού Σώματος προχωρά η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μέσω του ΣΕΣ 2014 – 2020 (νέο ΕΣΠΑ – Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κεντρικής Μακεδονίας), με 19 πυροσβεστικά οχήματα,
αλλά και ειδικά μέσα δασοπυρόσβεσης και διάσωσης, συνολικού προϋπολογισμού 2.668.083 ευρώ.

Την ένταξη του έργου «Εξοπλισμός Πυροσβεστικού Σώματος για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας» στο νέο ΕΣΠΑ υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και η προμήθεια του εξοπλισμού θα γίνεται σταδιακά μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου 2017.

Μέσω του συγκεκριμένου έργου, το Πυροσβεστικό Σώμα της Κεντρικής Μακεδονίας θα προμηθευτεί:

-11 υδροφόρα πυροσβεστικά οχήματα 4Χ4 χωρητικότητας 500 λίτρων νερού, με αυτόνομο πυροσβεστικό συγκρότημα, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την περιπολία δασικών εκτάσεων και την άμεση καταπολέμηση δασικών πυρκαγιών στην έναρξή τους.

-4 υδροφόρα πυροσβεστικά οχήματα 4Χ4, εκτός δρόμου, χωρητικότητας 2.500 λίτρων νερού. Πρόκειται για πυροσβεστικά οχήματα εξοπλισμένα με δεξαμενές νερού και αφρού χωρητικότητας 2.500 λίτρων και 300 λίτρων, αντίστοιχα, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για τη δασοπυρόσβεση ώστε να επιχειρούν σε εξαιρετικά ανώμαλα εδάφη και δύσβατες περιοχές. Επίσης θα διαθέτουν πρόσθετο, κατάλληλο εξοπλισμό προκειμένου να επεμβαίνουν και σε άλλα συμβάντα αρμοδιότητας του Πυροσβεστικού Σώματος.

-4 υδροφόρα πυροσβεστικά οχήματα 4Χ4, εκτός δρόμου, χωρητικότητας 4.000 λίτρων νερού. Πρόκειται για πυροσβεστικά οχήματα εξοπλισμένα με δεξαμενές νερού και αφρού χωρητικότητας 4.000 λίτρων και 300 λίτρων, αντίστοιχα, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν όπως τα προηγούμενα και θα διαθέτουν ειδική σχεδίαση ανοικτού τύπου προκειμένου να έχουν κατά το δυνατόν περιορισμένες διαστάσεις.

-Ειδικό εξοπλισμό δασοπυρόσβεσης:

*138 επινώτιους πυροσβεστήρες, δηλαδή ατομικούς πυροσβεστήρες – ψεκαστήρες νερού χωρητικότητας περίπου 20 λίτρων για χρήση από τα πεζοπόρα τμήματα δασοπυρόσβεσης.

*61 αντιπυρικές στολές προσέγγισης. Πρόκειται για ατομικές ολόσωμες στολές (με προστασία σώματος, κεφαλής και ποδιών) που παρέχουν προστασία από την υψηλή θερμότητα που ακτινοβολείται ή μεταφέρεται από μια πυρκαγιά και από τις φλόγες.

*170 ατομικές προσωπίδες με διηθητικά φίλτρα για την προστασία της αναπνοής από αιωρούμενα σωματίδια και ορισμένα επικίνδυνα αέρια.