Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί επίσημα την Ελλάδα να προχωρήσει σε αποτελεσματικό έλεγχο των συνόρων της εντός τριμήνου, σε αντίθετη περίπτωση ανοίγει ο δρόμος για επαναφορά των συνοριακών ελέγχων έως και για δύο χρόνια.


Ουσιαστικά, κάτι τέτοιο σημαίνει αναστολή της συμμετοχής της χώρας στη Συνθήκη Σένγκεν.

Η σχετική απόφαση ελήφθη κατά τη συζήτηση του θέματος στο Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης παρά την αντίδραση της Αθήνας, σύμφωνα με κοινοτική πηγή.

Στην Ελλάδα δίνεται διορία για να προχωρήσει στην εφαρμογή 50 συστάσεων προς ενίσχυση των συνοριακών ελέγχων, μεταδίδει το Reuters.

Μιλώντας την Πέμπτη στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας δήλωσε ότι δεν προβλέπεται νομικά έξοδος της χώρας από την Σένγκεν, όμως είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να κλείσουν τα σύνορα οι γειτονικές χώρες και η κυβέρνηση προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο διαχείρισης μίας κατάστασης με δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που δεν θα μπορούν να φύγουν.

«Δεν υπάρχει θέμα να φύγουμε από τη Σένγκεν. Νομικά δεν προβλέπεται» δήλωσε. «Αυτό που μπορεί να γίνει είναι μας κλείσουν τα σύνορα οι χώρες με τις οποίες συνορεύουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μουζάλας και εξήγησε:

«Εμείς με τη μόνη χώρα που συνορεύουμε είναι με τα Σκόπια, που δεν είναι στη Σένγκεν. Υπάρχει ένα θέμα εκεί, για αυτό και προετοιμαζόμαστε με δύο τρόπους. Πρώτον να είμαστε εντάξει με τις υποχρεώσεις μας, και δεύτερον, με βάσει μελέτες που έχουμε κάνει, να μπορέσουμε να διαχειριστούμε το πρόβλημα σε περίπτωση που μείνουν δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που δεν θα μπορούν να φύγουν».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης έχει επίσης αναγνωρίσει ότι υπάρχει κίνδυνος η Ευρώπη να κλείσει τα σύνορα της με την Ελλάδα με αφορμή το προσφυγικό, επισημαίνοντας πως εάν αυτό γίνει ίσως η χώρα μας να πρέπει να φιλοξενήσει για κάποιους μήνες 50.000 έως 60.000 πρόσφυγες.