Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έκαναν την εμφάνισή τους τα ξημερώματα στην πύλη του πρώην στρατοπέδου Αναγνωστοπούλου, στα Διαβατά Θεσσαλονίκης.


Το γεγονός αυτό οδήγησε σε άμεση κινητοποίηση τη δημοτική Αρχή και τους κατοίκους της περιοχής που αντιδρούν στη μετατροπή του χώρου σε κέντρο μετεγκατάστασης προσφύγων.

Η παρουσία της ισχυρής αστυνομικής δύναμης ήταν αναμενόμενη μετά τη δήλωση που έκανε, χθες, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής Βασίλης Παπαδόπουλος. Ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε στους δημάρχους ότι είναι ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης η δημιουργία δύο μεγάλων κέντρων μετεγκατάστασης προσφύγων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, γιατί σε περίπτωση που κλείσει η Ειδομένη θα αποτελέσουν μια δεύτερη γραμμή οπισθοχώρησης. Αναφερόμενος δε στις προτάσεις που κατέθεσαν εναλλακτικά οι δήμαρχοι της Θεσσαλονίκης για την έκταση που θα φιλοξενήσει το κέντρο μετεγκατάστασης προσφύγων τις χαρακτήρισε προβληματικές.

Οργή από τον τοπικό δήμαρχο

Ο δήμαρχος Δέλτα Μίμης Φωτόπουλος, μιλώντας το πρωί στο «Πρακτορείο fm» υποστήριξε πως οι κινητοποιήσεις θα ενταθούν, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση για εμπαιγμό.

«Θεωρούμε εμπαιγμό αυτό που έκανε η κυβέρνηση. Μία εβδομάδα συζητάμε για εναλλακτικές προτάσεις όσον αφορά τα κέντρα μετεγκατάστασης προσφύγων και αντί του στρατοπέδου Αναγνωστοπούλου όλοι οι δήμαρχοι προτείναμε άλλους έξι χώρους στη Θεσσαλονίκη. Την απόφαση επικύρωσαν όλοι οι δήμαρχοι της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ ο γγ Μεταναστευτικής Πολιτικής δεσμεύτηκε ότι θα μεταφέρει τις προτάσεις μας στην κυβέρνηση» είπε ο κ.Φωτόπουλος.
«Αντ' αυτού απάντησαν με ΜΑΤ. Φαίνεται πως κορόιδευαν την τοπική κοινωνία και τους δημάρχους. Εμείς δεν θα αφήσουμε τις αποφάσεις όλων των δημάρχων να πάνε στράφι. Η λύση του στρατοπέδου Αναγνωστοπούλου είναι ακατάλληλη», πρόσθεσε ο δήμαρχος Δέλτα.

Η πρόσβαση στο στρατόπεδο έχει αποκλειστεί από τις αστυνομικές δυνάμεις, ενώ οι κάτοικοι της περιοχής βρίσκονται συγκεντρωμένοι στο σημείο της Συμμαχικής Οδού.

Έκλεισαν και δρόμο

Κλειστή είναι η παλιά εθνική οδός προς την Έδεσσα στα Διαβατά, από κατοίκους της περιοχής, που αντιδρούν στη δημιουργία κέντρου μετεγκατάστασης προσφύγων στο στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου.

Οι διαδηλωτές πριν από περίπου μισή ώρα συγκεντρώθηκαν στο τμήμα των οδών Καραμανλή και Ιασονίδου και έκλεισαν και τα δύο ρεύματα του δρόμου.


Οι κάτοικοι από το πρωί συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους, που έχουν ξεκινήσει από μέρες, με συγκεντρώσεις έξω από το στρατόπεδο και με πορείες για να αναδείξουν το αίτημά τους.