Με συντονισμένη επιχείρηση που διήρκεσε πάνω από 5 μήνες, ο Δήμος Παύλου Μελά ολοκλήρωσε την απομάκρυνση μπαζών και ογκωδών αντικειμένων κυρίως στα όρια της ανατολικής πλευράς του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά.

Μπάζα, ογκώδη αντικείμενα και ατέλειωτοι όγκοι στερεών απορριμμάτων, σκουπίδια, αδρανή υλικά, διαμόρφωναν μέχρι πρόσφατα μια απογοητευτική εικόνα εγκατάλειψης και καταστροφής.

Μετά την αποχώρηση των στρατιωτικών μονάδων το 2006 υπήρχε δυνατότητα ανεξέλεγκτης πρόσβασης και κίνησης πεζών και οχημάτων, δεδομένου του ότι το στρατόπεδο είναι σε μεγάλο μέρος της περιμέτρου του, μη περιφραγμένο και η περιοχή μετατράπηκε σε χωματερή. 

Ένα τμήμα του πρώην στρατοπέδου οικειοποιήθηκε ο δήμος εγκαθιστώντας αποθήκες και συνεργεία σε όσα κτίσματα της βόρειας πλευράς βρισκόταν σε σχετικά καλή κατάσταση. Στο βόρειο όριο του στρατοπέδου διαμορφώθηκε και ένας πρόχειρος υπαίθριος χώρος στάθμευσης για την εξυπηρέτηση των κατοίκων της συνοικίας Νεοκτίστων, ενώ η νοτιοδυτική πλευρά χρησιμοποιήθηκε κυρίως για δραστηριότητες του Ιερού Ναού της Αγίας Βαρβάρας και των πιστών, ιδιαίτερα τις Κυριακές.

Ο Δήμαρχος Δημήτρης Δεμουρτζίδης αναφερόμενος στην πολύμηνη οργανωμένη παρέμβαση των Υπηρεσιών, ανέφερε χαρακτηριστικά: « Ένα περιβάλλον στο οποίο δεν διασφαλίζεται ούτε στοιχειωδώς η δημόσια υγεία, δεν συνάδει με την ανάγκη των ανθρώπων για ανοιχτούς, πολυλειτουργικούς και ασφαλείς δημόσιους χώρους, που να φιλοξενούν εκφάνσεις της συλλογικής τους ζωής.»