Θέματα συνόρων, φυσικά το ασφαλιστικό και τα νέα ισχύοντα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για την εισαγωγή στα ΑΕΙ - ΤΕΙ, στις πρώτες σελίδες των σημερινών εφημερίδων.


Αναλυτικά:

ΑΚΡΟΠΟΛΗ:  Θέλουν τη Ρόδο οι Τούρκοι
Σύμφωνα με την εφημερίδα «το νέο περιστατικό προκλητικότητας από την Τουρκία, η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ απαίτησε να μην προσγειωθεί το πρωθυπουργικό αεροσκάφος στη Ρόδο, κατά το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στο Ιράν, το Σάββατο 6 Ιανουαρίου, ανέδειξε τα πολεμικά σχέδια των Ερντογάν - Νταβούτογλου, οι οποίοι εκτός το Καστελόριζο, θέλουν να υφαρπάξουν και το σμαραγδένιο νησί».

ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ: Με σκληρές τιμωρίες απειλεί τους μαθητές
Η εφημερίδα επισημαίνει: «Ο υπουργός Παιδείας της υποτίθεται- αριστερής κυβέρνησης, που καλούσε τους μαθητές να συνεχίσουν τις καταλήψεις και υπερασπίζονταν τις διαδηλώσεις των μαθητών κατά του ρατσισμού, με μια παρέμβαση που παραπέμπει σε φασιστικές μεθόδους και θυμίζει Γκέμπελς, καλεί τους εκπαιδευτικούς να πείσουν τα παιδιά ότι πρέπει να απέχουν από πορείες κατά των hot spots».

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: "10 πολιτικοί με μαύρες καταθέσεις!".
Η εφημερίδα γράφει ότι "σε ονόματα πολιτικών προσώπων, εν ενεργεία και μη, έχουν "σκοντάψει" οι οικονομικοί εισαγγελείς οι οποίοι ερευνούν τις λίστες των άνω των 10.500 καταθετών στην ελβετική τράπεζα UBS (επονομαζόμενη και "λίστα Μπόργιανς"), αλλά και εκείνη του χαρτοφυλακίου".

ΕΘΝΟΣ: "Κούρεμα στα τεκμήρια διαβίωσης".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "αλλαγές στα τεκμήρια διαβίωσης στις φετινές φορολογικές δηλώσεις με απαλλαγές και εκπτώσεις για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογουμένους φέρνουν η νομοθετική ρύθμιση για κατάργησή τους σε νοικοκυριά με χαμηλά ή μηδενικά εισοδήματα και η μείωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Οι Γερμανοί διαγράφουν ελληνικά νησιά απ’ το χάρτη
Η εφημερίδα δημοσιεύει χάρτη της Ντόιτσε Μπανκ και γράφει: «Στον χάρτη αυτό που φιλοτέχνησαν οι Γερμανοί με... χρήματα της EE (!!!), το μισό Αιγαίο φέρεται να ανήκει όχι στην Ελλάδα, αλλά στην Τουρκία! Ενώ και η Κύπρος φέρεται όχι ενιαία (και με το βόρειο τμήμα της κατεχόμενο, όπως είναι στην πραγματικότητα), αλλά διχοτομημένη σε δύο ξεχωριστά μέρη-κράτη, όπου το ψευδοκράτος της βόρειας Κύπρου παρατίθεται ισότιμα με την Κυπριακή Δημοκρατία του νότου».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Οι ανατροπές στις εξετάσεις φέρνουν τα πάνω κάτω στις βάσεις"
Η εφημερίδα γράφει ότι "διπλές εξετάσεις με δύο μηχανογραφικά και δύο εξεταστικές επιτροπές χαρακτηρίζουν τις φετινές Πανελλαδικές. Το νέο σύστημα που θα εγκαινιαστεί φέτος φαίνεται ότι κερδίζει το ενδιαφέρον των υποψηφίων και θα φέρει αλλαγές και στις βάσεις εισαγωγής".

ΕΣΤΙΑ: "Απέτυχε η Task Force. Τα μοιραία λάθη και η απολογία της Ευρώπης".
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "χωρίς σωστή ιεράρχηση, συνεκτική δομή και ξεκάθαρη στρατηγική, η Ομάδα Δράσεως της Κομμισιόν δεν έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Η χώρα μας εξακολουθεί να χρειάζεται κάθε δυνατή τεχνική βοήθεια, αλλά συγκροτημένη, ορθά δομημένη και αποτελεσματική".

Η ΑΥΓΗ: "Ευρωπαϊκή λύση ή τους ζυγούς λύσατε".
Σύμφωνα με την εφημερίδα "η κοινή προσέγγιση, στη βάση της αλληλεγγύης και των ενιαίων κανόνων, αποτελεί τη μόνη απάντηση της Ευρώπης στο προσφυγικό πρόβλημα αν η Ευρώπη δεν θέλει να ακυρωθεί ως μια ένωση συνεργασίας και ειρήνης".

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ: "Κοίτα ποιος μιλάει! Αντεπίθεση της Αθήνας στις προκλήσεις των εταίρων".
Σύμφωνα με την εφημερίδα "αιχμές για "αντιευρωπαϊκή αντίληψη" άφησε ο Αλ. Τσίπρας κατά των χωρών του Βίζεγκραντ. Ο αν. υπ. Εξωτερικών Ν. Ξυδάκης υπογράμμισε ότι 14 ευρωπαϊκές χώρες δεν έχουν ακόμα απαντήσει στα αιτήματα για μετεγκατάσταση".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Μέτωπο κατά κλειστών συνόρων".
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "κρίσιμη ρωγμή στις έντονες πιέσεις που δέχεται η Ελλάδα στο προσφυγικό επιφέρουν οι χθεσινές σαφείς τοποθετήσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ κατά του κλεισίματος των συνόρων, δύο ημέρες πριν από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ".

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Σε Διαβατά και ΟΛΘ οι πρόσφυγες
Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, «οριστική και αμετάκλητη είναι πλέον η απόφαση της κυβέρνησης για τη λειτουργία του κέντρου μετεγκατάστασης προσφύγων στο πρώην στρατόπεδο "Αναγνωστοπούλου" στα Διαβατά. Το κέντρο αυτό μάλιστα θα συμπληρωθεί με την αποθήκη 9 του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, η οποία ήδη διαμορφώνεται, προκειμένου να αποτελέσει ένα δεύτερο χώρο μικρότερης δυναμικότητας για τη φιλοξενία προσφύγων. Η κυβερνητική απόφαση να διατεθεί χώρος και στο λιμάνι φαίνεται να ικανοποιεί μερικώς και τους δημάρχους της Θεσσαλονίκης, καθώς αποτελεί μία από τις έξι προτάσεις που κατέθεσαν εναλλακτικά στους αρμόδιους υπουργούς».

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Βαθαίνει η ΝΑΤΟική εμπλοκή στο Αιγαίο πανηγυρίζει η κυβέρνηση!"
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "χωμένη ως τα μπούνια στην παραπέρα εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, με αφορμή τη διαχείριση του Προσφυγικού, αποδεικνύεται ότι είναι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ, με τα στελέχη της μάλιστα να χαρακτηρίζουν "κορυφαία" (!) τη σχετική συμφωνία στην πρόσφατη Σύνοδο των υπουργών Άμυνας της λυκοσυμμαχίας".

ΤΑ ΝΕΑ: "Σύγχυση χωρίς σύνορα".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "την ώρα που ο Ντόναλντ Τουσκ, η Ανγκελα Μέρκελ και ο Αλέξης Τσίπρας ξόρκιζαν τα σενάρια έξωσης της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν και του κλεισίματος των βόρειων συνόρων της Ελλάδας τόσο με την ΠΓΔΜ όσο και με τη Βουλγαρία, ο Πάνος Καμμένος δήλωνε πως θεωρεί δεδομένο ότι κάποιες χώρες θα κλείσουν τα σύνορά τους με την Ελλάδα, σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος από την κυβερνητική γραμμή".

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Και Διαβατά και Λιμάνι για το κέντρο προσφύγων
«Σάλο έχει προκαλέσει στην Θεσσαλονίκη, η αποκάλυψη του Πάνου Καμμένου και η επιβεβαίωση από τον Γιάννη Μουζάλα πως το κέντρο μετεγκατάστασης προσφύγων στα Διαβατά προχωρά αλλά ετοιμάζεται και συμπληρωματικός χώρος στην Αποθήκη 9 του ΟΛΘ», υπογραμμίζει η εφημερίδα.

ESPRESSO: Η Έλλη στη λίστα της UBS
Η εφημερίδα γράφει για την Έλλη Στάη: “Η γνωστή δημοσιογράφος και τηλεπαρουσιάστρια επισκέφθηκε το κτίριο του ΣΔΟΕ επί της οδού Πειραιώς και πέρασε το κατώφλι των οικονομικών εισαγγελέων, επειδή, σύμφωνα με αξιόπιστες δημοσιογραφικές πηγές, εντοπίστηκε κατάθεση ύψους 2.500.000 ευρώ, στην οποία εμφανίζεται το όνομά της, στην ελβετική τράπεζα UBS, που περιλαμβάνεται στη «λίστα Μπόργιανς»”.

KONTRANEWS: "Νικήθηκε ο καρκίνος. Ελπίδα σωτηρίας για εκατομμύρια ανθρώπους".
Σύμφωνα με την εφημερίδα "η αντίστροφη μέτρηση για την οριστική θεραπεία του καρκίνου φαίνεται ότι άρχισε μετά την επαναστατική ανακάλυψη Αμερικανών επιστημόνων, οι οποίοι κατάφεραν να θεραπεύσουν τη συντριπτική πλειοψηφία ασθενών με λευχαιμία που βρίσκονταν μάλιστα στο τελευταίο στάδιο και τους απέμεινε ένας με δύο μήνες ζωής".

STAR PRESS: Χύτρα αποκεφάλισε γυναίκα στο Πέραμα
«Χύτρα ταχύτητας, που εξερράγη για άγνωστο λόγο, μετατράπηκε σε λαιμητόμο για μια γυναίκα, κόβοντάς της το κεφάλι, ενώ μαγείρευε αμέριμνη στην κουζίνα του σπιτιού της», γράφει η εφημερίδα.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Κρίσιμο 20ήμερο. Αναζήτηση πολιτικές διεξόδου για επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη ώστε να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό η διαδικασία της πρώτης αξιολόγησης αναμένεται να διατυπώσει και επισήμως ο Έλληνας πρωθυπουργός στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατά τη διάρκεια της σημερινής τους συνάντησης στις Βρυξέλλες".

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Ανοίγει" η Εφορία. Αρχές Μαρτίου οι φορολογικές δηλώσεις".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "η ώρα για το ετήσιο ραντεβού των φορολογουμένων με την εφορία πλησιάζει. Μέχρι τις αρχές Μαρτίου και νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, θα ανοίξει η ηλεκτρονική πύλη του Taxisnet που θα υποδεχθεί τις φετινές φορολογικές δηλώσεις περίπου 6.000.000 φορολογουμένων".