Ομάδα χειρουργών γιατρών στην Ελβετία κατάφερε να διαχωρίσει επιτυχώς δύο νεογέννητα δίδυμα κορίτσια ηλικίας μόλις οκτώ ημερών, τα οποία
ήταν ενωμένα στο συκώτι και στο στήθος.

Αυτός ο ιστορικής σημασίας διαχωρισμός σιαμαίων, σύμφωνα με τo BBC  έγινε τον Δεκέμβριο του 2015, παρά το γεγονός ότι ο αρχικός προγραμματισμός ήταν να γίνει αρκετούς μήνες αργότερα, όταν τα δύο κοριτσάκια θα ήταν μεγαλύτερα, αλλά όλα αυτά άλλαξαν, όταν η κατάσταση της υγείας του ενός παιδιού επιδεινώθηκε απότομα και σε βαθμό που έγινε θέμα ζωής και θανάτου.

Η συγκεκριμένη χειρουργική επέμβαση, σε τόσο μικρής ηλικίας αδέρφια, μόλις 8 ημερών παιδιά , λέγεται ότι έχει περίπου 1% πιθανότητα επιτυχίας κανονικά!

Τα δίδυμα, που ονομάζονται Lydia και Maya, γεννήθηκαν οκτώ εβδομάδες πρόωρα στο νοσοκομείο Inselspital στη Βέρνη, μαζί με το τρίτο αδερφάκι τους, το οποίο γεννήθηκε εντελώς ξεχωριστά και ήταν απολύτως υγιές.

Το νοσοκομείο ανακοίνωσε ότι τα δίδυμα ήταν “σε μεγάλο βαθμό συνδεδεμένα στο ήπαρ (σ.σ. συκώτι), αλλά είχαν όλα τα υπόλοιπα ζωτικά τους όργανα”.

Ζύγισαν και τα δύο μαζί μόλις 2,2 kg. Ένα από τα δίδυμα είχε πάρα πολύ αίμα, και πολύ υψηλή πίεση του αίματος, ενώ το άλλο δεν είχε αρκετό αίμα στις φλέβες του.

Μια ομάδα 13 γιατρών και χειρουργών ανέλαβε στις 10 Δεκεμβρίου του 2015 να φέρει εις πέρας αυτή την ιστορική επέμβαση, η οποία διήρκεσε 5 ώρες και στέφθηκε με επιτυχία. “Τόσο μικρά σιαμαία αδέλφια δεν είχαν ποτέ διαχωριστεί με επιτυχία στο παρελθόν”, ανέφεραν οι άνθρωποι του νοσοκομείου.

Ο επικεφαλής της παιδοχειρουργικής κλινικής του νοσοκομείου, δρ Steffen Berger, απέτισε φόρο τιμής στο ιατρικό προσωπικό, λέγοντας: “Η τέλεια ομαδική εργασία των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού διαφόρων ειδικοτήτων ήταν το κλειδί της επιτυχίας. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που τα παιδιά και οι γονείς είναι όλοι καλά πλέον”.

Τα δίδυμα κοριτσάκια υποβλήθηκαν σε περαιτέρω ξεχωριστή χειρουργική επέμβαση για να κλείσουν οι γιατροί τα κοιλιακά τοιχώματα στα κορμάκια τους και τώρα αναρρώνουν ακόμα στο παιδιατρικό θάλαμο εντατικής θεραπείας.

Το νοσοκομείο λέει ότι τα παιδιά είναι ακόμα “πολύ μικρά”, αλλά ότι αναπτύσσονται ικανοποιητικά.