Μπορεί από τον Ιανουάριο ως σήμερα οι τιμές δωματίων στα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης να μην άλλαξαν, όμως, μέσα σε έναν χρόνο, από τον αντίστοιχο μήνα πέρσι, υπήρξε αύξηση (προφανώς λόγω της αύξησης του ΦΠΑ).


Αυτό ανακοίνωσε η trivago, η οποία πραγματοποίησε έρευνα σχετικά με την πορεία των ξενοδοχειακών τιμών και παρουσίασε τα αποτελέσματα του Καταλόγου Ξενοδοχειακών τιμών της «trivago Hotel Price Index (tHPI)» για τον μήνα Φεβρουάριο του 2016, των πιο διαδεδομένων εθνικών προορισμών.

Σύμφωνα με την έρευνα, από τα 77 ευρώ που ήταν η μέση τιμή του δωματίου στα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης το Φεβρουάριο του 2015, πλέον, κυμαίνεται στα 84 ευρώ κατά μέσον όρο...

Τον μήνα Φεβρουάριο, η μέση τιμή των ξενοδοχείων της Ελλάδας διαμορφώθηκε στα 90 ευρώ, παραμένοντας απόλυτα σταθερή συγκριτικά με τον Ιανουάριο, αλλά έχοντας μια αύξηση 14 τοις εκατό σε ετήσια βάση.

Εξετάζοντας αναλυτικότερα τις τιμές των ξενοδοχείων σε επιμέρους ελληνικούς προορισμούς, πέρα από τις μεταβολές της Αθήνας, είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτες και αυτές του Ναυπλίου, οι ξενοδοχειακές τιμές του οποίου είναι κατά 10,5 τοις εκατό χαμηλότερες συγκριτικά με τον Ιανουάριο και 16 τοις εκατό συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους. Σημαντική, επίσης είναι και η διαφορά στις τιμές των ξενοδοχείων των Ιωαννίνων, τα οποία παρότι είναι κατά 2,4 τοις εκατό οικονομικότερα σε μηνιαία βάση, εμφανίζονται κατά 23,9 τοις εκατό ακριβότερα συγκριτικά με την ίδια περίοδο πέρυσι. Αντίστοιχες μεταβολές έχουν και τα ξενοδοχεία του Καρπενησίου, με μειωτική μηνιαία μεταβολή κατά 5,1 τοις εκατό και αυξητική ετήσια κατά 21 τοις εκατό. Τέλος, ενδιαφέρουσες αλλαγές είχαν και οι ξενοδοχειακές τιμές της Αράχωβας, οι οποίες έχουν αξιοσημείωτες μειώσεις τόσο σε μηνιαία, όσο και σε ετήσια βάση.

Ο μέσος όρος τιμών για ένα δίκλινο δωμάτιο βασίζεται σε περισσότερες από εκατομμύρια καθημερινές αναζητήσεις τιμών για μια διανυκτέρευση που γίνονται μέσω του συστήματος σύγκρισης ξενοδοχειακών τιμών της trivago από 80 εκατομμύρια επισκέπτες το μήνα. Η trivago αποθηκεύει τις αναζητήσεις κάθε μήνα και παρουσιάζει μια γενική εικόνα ξενοδοχειακών τιμών για τον επόμενο μήνα. Το tHPI αντανακλά τις ξενοδοχειακές τιμές της online ξενοδοχειακής αγοράς της Ευρώπης: οι τιμές διανυκτέρευσης από περισσότερα από 200 online sites κρατήσεων και αλυσίδες ξενοδοχείων διαμορφώνουν το μέσο όρο ξενοδοχειακών τιμών για πόλεις, περιοχές και χώρες της Ευρώπης.

Στον παρακάτω πίνακα φαίνονται οι κυριότερες μεταβολές στις μέσες ξενοδοχειακές τιμές ελληνικών προορισμών για τον μήνα Ιανουάριο: