Μια λίστα με ονόματα ανθρώπων (Ελλήνων, επιχειρηματιών, καλλιτεχνών και άλλων), που έβγαλαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό, έχει ανάψει, για άλλη μία φορά, φωτιές στην πολιτική σκηνή. 


Τη λίστα παρέδωσε στη χώρα μας ο  υπουργό Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας –Βεστφαλίας Βάλτερ Μπόργιανς(φωτογραφία). Τώρα προκύπτει, από έγγραφο του προξένου της Ελλάδας στο Ντίσελντορφ, ότι η περίφημη λίστα προσφέρθηκε στην Ελλάδα από τον Οκτώβριο του 2012, αλλά ύστερα από «τηλεφωνικές οδηγίες» του διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού Κώστα Μπούρα δεν παρελήφθη, απέστειλε στη Βουλή το υπουργείο Εξωτερικών.

Στο «εμπιστευτικό», όπως χαρακτηρίζεται, έγγραφο του Έλληνα προξένου στο Ντίσελντορφ Νίκου Πλεξίδα αναφέρεται:

«Στην συνέχεια των τηλεφωνικών οδηγιών που έλαβα από τον κ. Κ. Μαυραγάνη, απέρριψα ευγενικά προς τον Υπουργό Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας κ. Dr. Walter-Borjans την πρότασή του για ενδεχόμενη συνεργασία στο γνωστό θέμα.

Ο κ. Dr. Walter-Borjans επανήλθε σήμερα με επιστολή του, την οποία σας επισυνάπτω προς ενημέρωση και κατά την κρίση σας ενέργειες, σύμφωνα με την οποία η πρότασή του παραμένει ανοικτή ευελπιστώντας στη θετική ανταπόκριση της δικής μας κυβερνήσεως. Προς επίρρωση, μάλιστα, επικαλείται την υποστήριξη του Ομοσπονδιακού Υπουργού Δρα W. Schauble σε αυτή του την πρωτοβουλία.

Θα βρίσκομαι στη διάθεσή σας για κάθε νεώτερο δύναται προκύψει».

Η ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

Το έγγραφο εστάλη στη Βουλή από το υπουργείο Εξωτερικών ως απάντηση σχετικής ερώτησης 20 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ: Χρήστος Καραγιαννίδης, Ελένη Αυλωνίτου, Στάθης Γιαννακίδης, Αννέτα Καββαδία, Εύη Καρακώστα, Αστέριος Καστόρης, Βασιλική Κατριβάνου, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, Γιάννης Μιχελογιαννάκης, Κώστας Μορφίδης, Θέμης Μουμουλίδης, Κώστας Μπάρκας, Χρήστος Μπγιάλας, Γιώργος Ντζιμάνης, Γιώργος Πάντζας, Κατερίνα Παπανάτσιου, Δημήτρης Ρίζος, Μπέττυ Σκούφα, Μαρία Τριανταφύλλου, Γιώργος Ψυχογιός. 

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, στις 8 Οκτωβρίου 2012 ο Β. Μπόργιανς απηύθυνε έγγραφη πρόσκληση να συναντηθεί με τον πρόξενο της Ελλάδας στις 22 Οκτωβρίου 2012 και να συζητήσουν περί «οικονομικής κρίσεως και CD με στοιχεία καταθετών - φοροφυγάδων».


Για την πρόταση ενημερώθηκαν η πρεσβεία του Βερολίνου, ο διευθυντής του γραφείου του Πρωθυπουργού, ο διευθυντής του γραφείου του υπουργού Εξωτερικών και υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Εξωτερικών.

Τι απαντά ο πρώην γ.γ. του Σαμαρά

Η λίστα με Έλληνες καταθέτες δεν προτάθηκε να δοθεί ποτέ σε εμένα ή οποιονδήποτε αρμόδιο υπουργό, ανέφερε ο πρώην Γενικός Γραμματέας του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, Κωνσταντίνος Μπούρας, με αφορμή την εμπλοκή του ονόματός του σε καταγγελία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τη λίστα Μπόργιανς.

Σε δήλωση του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Μπούρας επεσήμανε ότι η μόνη επικοινωνία που είχε με τον κ. Πρόξενο, ήταν όταν τον ενημέρωσε τηλεφωνικά για την πρόθεση του κ. Μπόργιανς περί παροχής τεχνικής βοήθειας για ζητήματα φοροδιαφυγής από το κρατίδιο της Ρηνανίας - Βεστφαλίας. «Του απάντησα ότι καταρχήν η Ελλάδα συνάπτει συμφωνίες με κράτη, όχι κρατίδια, και του συνέστησα να απευθυνθεί στον καθ' ύλην αρμόδιο υπουργό», πρόσθεσε και προανήγγειλε προσφυγή στη δικαιοσύνη.