Το Συμβούλιο της Ευρώπης καλεί τα κράτη-μέλη του να αξιοποιήσουν την επιστημονική προσφορά του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, στον αγώνα κατά της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών με πρόβλημα όρασης.

Αυτό, ανακοινώνεται μέσω του εντύπου Δράσεων και Καλών Πρακτικών 2011-2015, που εκδόθηκε από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, σχετικά με την πανευρωπαϊκή εκστρατεία «Ένα στα Πέντε» κατά της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών, όπου γίνεται αναφορά και στη συνεργασία του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με τη συντονίστρια στην Ελλάδα της εκστρατείας «Ένα στα Πέντε», βουλευτού Έλενας Ράπτη.

Ειδικότερα, η συμβολή του Πανεπιστημίου συνίσταται στην μετατροπή σε απτική (ανάγλυφη) μορφή του παιδικού βιβλίου «Η Κίκο και το χέρι», -μέσω του οποίου γίνεται ενημέρωση των παιδιών για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν-, ώστε να είναι δυνατή η ανάγνωσή του και από παιδιά με προβλήματα όρασης.

Η μετατροπή έγινε από τον καθηγητή του Τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής και Αναπληρωτή Πρύτανη, Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο, και την υποψήφια διδάκτορα Μαριαλένα Μπαρούτη.

Όπως επισημαίνει ο κ. Παπαδόπουλος, «Στο πλαίσιο της ευρύτερης επιστημονικής και κοινωνικής προσφοράς του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, για να μπορεί το βιβλίο να διαβαστεί από παιδιά με πρόβλημα όρασης, τα οποία μάλιστα εμφανίζονται να είναι περισσότερο ευάλωτα στην σεξουαλική κακοποίηση, οι εικόνες του βιβλίου μετατράπηκαν σε απτική μορφή, ενώ το κείμενο του βιβλίου και η περιγραφή των εικόνων έχουν μετατραπεί σε γραφή μπράιγ, έτσι ώστε να διαβάζονται μέσω της αφής. Το Πανεπιστήμιο προσφέρει δωρεάν όλο το ψηφιακό υλικό, που έχει δημιουργηθεί τόσο στα ελληνικά όσο και στα αγγλικά, σε κάθε ενδιαφερόμενη χώρα του Συμβουλίου της Ευρώπης, ώστε στη συνέχεια να τυπωθεί εύκολα, μεταφράζοντας απλώς τα κείμενα στην κάθε γλώσσα χωριστά».