Ως «καλή συμφωνία για όλους»  χαρακτηρίζει την συμφωνία για το προσφυγικό – μεταναστευτικό ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, σε συνέντευξή του στην «Αυγή της Κυριακής».


Επισημαίνει ότι από την Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο πέρασαν πάνω από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες.

Τόνισε επίσης ότι η χώρα έχει εξαντλήσει τις δυνατότητες κάλυψης των πρώτων αναγκών των προσφύγων και μεταναστών από τον δικό της προϋπολογισμό.

«Είναι μια καλή συμφωνία για την Ευρώπη, διότι και αυτή έχει πλέον κορεστεί από μετανάστες, και πολλές χώρες, δυστυχώς, δεν αντιλαμβάνονται τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από τη Συνθήκη της Γενεύης για την προστασία των προσφύγων», σημειώνει ο κ. Καμμένος, προσθέτοντας ότι η συμφωνία είναι καλή για τους πρόσφυγες «διότι, με την ασφάλεια που θα τους παρέχουν η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, θα βρίσκονται κοντά στην περιοχή στην οποία πρέπει να επιστρέψουν, και αυτή πρέπει να είναι η αποστολή όλων μας, δηλαδή η διασφάλιση της επιστροφής των οικογενειών στις χώρες τους και στα σπίτια τους».

Ο κ. Καμμένος αν και επισημαίνει ότι η συμφωνία αντιμετωπίζει το προσφυγικό και το μεταναστευτικό «πολύ αργά» τονίζει πως είναι σαφές ότι η συμφωνία αυτή «δηλαδή, το να γυρίζουν πίσω στη χώρα απ' όπου έφυγαν, εφαρμόζει το διεθνές δίκαιο, τη συμφωνία που έχει υπογράψει η Ελλάδα το 2002».

«Η Τουρκία είναι μια χώρα όπου καταπατούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα σε πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού και είναι σημαντικό ότι, για να προχωρήσει η Ελλάδα σε μια τέτοια συμφωνία, διασφαλίζεται η προστασία των προσφύγων από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και βεβαίως η αποφυγή των τραγικών ατυχημάτων, των ναυτικών τραγωδιών που είχαμε, όπου θύματα εκείνων που διακινούν ανθρώπους είναι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες», αναφέρει ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής άμυνας.

Επαναλαμβάνει ότι στόχος της αποστολής είναι να σταματήσει «το trafficking, το δουλεμπόριο, και την εκμετάλλευση των ανθρώπων» και τονίζει «σίγουρα η Τουρκία τους χρησιμοποίησε και ως διαπραγματευτικό όπλο απέναντι στην Ευρώπη». Επίσης, εκτιμά ότι η συμφωνία είναι συμφέρουσα για την Ελλάδα, διότι θα σταματήσει η εκμετάλλευση των ανθρώπων και η επιβάρυνση της χώρας και ιδιαίτερα της νησιωτικής Ελλάδας, από έναν τόσο μεγάλο αριθμό μεταναστών και προσφύγων που δεν μπορεί να αντέξει η ελληνική οικονομία.

Ο κ. Καμμένος αναφέρει ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις ολοκλήρωσαν τις υποδομές, διασφάλισαν τη γρήγορη μεταφορά των προσφύγων και μεταναστών και οργάνωσαν τα κέντρα, «σε συνεργασία με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους εθελοντές», ώστε «να σταματήσει η εκμετάλλευσή τους από ορισμένους οι οποίοι, ενώ στην αρχή, μαζί με τους χρυσαυγίτες, έδειχναν ότι δεν θέλουν τα hotspots στα νησιά τους για να μην επιβαρυνθεί δήθεν ο τουρισμός, είχαν σκοπό να αφήσουν τους πρόσφυγες έξω από κέντρα όπου δινόταν δωρεάν τροφή και φαγητό, ώστε να πωλούν μπουκαλάκια νερό προς πέντε ευρώ, να πωλούν τις φορτίσεις τηλεφώνου προς πέντε ευρώ».