Μία πρωτοποριακή μέθοδος θα παρουσιαστεί από την Α' Ορθοπαιδική Κλινική του ΑΠΘ, κατά τη διάρκεια του Επιστημονικού Διεθνούς Σεμιναρίου, με τίτλο «2ο Σεμινάριο Τενοντομεταθέσεων Άνω Άκρου σε Νωπά Πτωματικά Παρασκευάσματα».


Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί από την Πέμπτη 28 έως και το Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016, στο ΚΕ.Δ.Ε.Α. και στον χώρο του Ανατομείου του ΑΠΘ.

«Τα συγκεκριμένα χειρουργεία των τενοντομεταθέσεων είναι απαιτητικά, επειδή απαιτούν υψηλό επίπεδο γνώσεων και τεχνικής κατάρτισης. Είναι απολύτως εξατομικευμένα και προσαρμοσμένα στις ανάγκες του κάθε ασθενούς, με μικρά ποσοστά επιπλοκών και άμεση μετεγχειρητική κινητοποίηση» αναφέρει ο Αν. Καθηγητής Ορθοπαιδικής του ΑΠΘ, Παναγιώτης Κ. Γκιβίσης.

Οι τενοντομεταθέσεις διδάσκονταν μέχρι τώρα, μεμονωμένες σε σεμινάρια διεθνή και τοπικά, αλλά όχι ως συνολική μέθοδος που όταν εφαρμοστεί, προσφέρει νέες δυνατότητες αποκατάστασης.

Επιπλέον, με την καινοτόμο μέθοδο συρραφής των τενόντων που αναπτύχθηκε από την Α' Ορθοπαιδική Κλινική του ΑΠΘ, σε συνεργασία με το Sahlgrenska University Hospital της Σουηδίας, είναι δυνατή η ταχεία μετεγχειρητική κινητοποίηση του ασθενούς. 

Με αυτόν τον τρόπο ο ασθενής οδηγείται σε αυτονομία, καθώς το αποτέλεσμα είναι μόνιμο, προσφέρει δυνατότητες αποκατάστασης, βελτίωσης της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής αλλά και επανένταξης στον εργασιακό χώρο.

Το Σεμινάριο είναι μοναδικό στο είδος του, σε όλη την Ευρώπη, και η γνώση του παρέχεται σε διεθνές επίπεδο

Στο Διεθνές Σεμινάριο του ΑΠΘ θα εκπαιδευτούν, σε 14 πτωματικά παρασκευάσματα, 36 ιατροί από χώρες όπως Γερμανία, Ιορδανία, Ρουμανία, Τουρκία και Ελλάδα, ενώ το θεωρητικό μέρος, που αφορά στις δυνατότητες των τενοντομεταθέσεων, καθώς και στη μετεγχειρητική αποκατάσταση, είναι ανοιχτό σε φοιτητές, φυσικοθεραπευτές, νοσηλευτές αλλά και ασθενείς.