«Κλειδιά» για την ανάκαμψη των ελληνικών εξαγωγών, που πλέον παρουσιάζουν κόπωση, μπορούν να αποτελέσουν η περαιτέρω χαλάρωση των κεφαλαιακών περιορισμών, η απλοποίηση των διαδικασιών του ΕΣΠΑ, με
την κατάργηση της υποχρέωσης εγγυητικής επιστολής, και η πρόοδος των μεταρρυθμίσεων, σύμφωνα με τη διοίκηση του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ).


Με σημερινή ανακοίνωσή της, η διοίκηση του ΣΕΒΕ επισημαίνει ότι από τον Σεπτέμβριο 2014 και μετά ξεκίνησε έντονα ανοδική πορεία για τις ελληνικές εξαγωγές αγαθών (άνευ καυσίμων), η οποία όμως από τον Ιούλιο 2015 και μετά την επιβολή των capital controls εξασθένησε. Τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2015 διαγράφεται πλέον μείωση των ελληνικών πωλήσεων στο εξωτερικό, σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες του 2014.

Να σημειωθεί ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στο δεκάμηνο του 2015 οι ελληνικές εξαγωγές (πλην καυσίμων) κινήθηκαν με ταχύτερους ρυθμούς (+9,5%) από τις αντίστοιχες των κρατών-μελών της ευρωζώνης (+6%), συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. 

«Η αύξηση του ρυθμού αυτού όμως βαίνει μειούμενη από την επιβολή των capital controls και μετά. Xωρίς αυτά λοιπόν θα ήταν πιθανότατα πολύ υψηλότερος», υπογραμμίζει ο ΣΕΒΕ.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΕΒΕ εκφράζει την ικανοποίησή του και κρίνει ως ιδιαίτερα θετική την εξέλιξη σχετικά με την προκαταβολή, την οποία θα μπορούν να λαμβάνουν πλέον όσες επιχειρήσεις εντάσσονται στα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ, χωρίς να απαιτείται προηγουμένως εγγυητική επιστολή.

Σημειώνεται, ότι ο ΣΕΒΕ είχε υποβάλλει επανειλημμένα στο παρελθόν τη συγκεκριμένη πρόταση προς το αρμόδιο Υπουργείο, η οποία όμως δεν είχε υιοθετηθεί. 

«Αναμφίβολα η σχετική εξαγγελία από τον αρμόδιο υφυπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Χαρίτση αποτελεί ένα μέτρο, το οποίο θα διευκολύνει σημαντικά την αξιοποίηση των προγραμμάτων και έμμεσα τη ρευστότητα των επιχειρήσεων και σε συνδυασμό με την περαιτέρω χαλάρωση των capital controls, αναμένεται να δώσει ώθηση στις επιχειρήσεις και τις ελληνικές εξαγωγές» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

«Η κυβέρνηση βέβαια -πέραν των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων που δρομολογεί σε πολλά επίπεδα- θα πρέπει να πείσει διεθνώς τους πιθανούς επενδυτές και για τη φιλοεπενδυτική της πολιτική και για τη διαμόρφωση ενός φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος» υπογραμμίζει ο ΣΕΒΕ και προσθέτει: 

«Είναι κρίμα θετικές εξελίξεις, όπως οι παραπάνω, να ακυρώνονται από γραφειοκρατικά προσκόμματα με καθυστερήσεις στις αδειοδοτήσεις και στην υλοποίηση αναπτυξιακών σχεδίων, οι οποίες μπορούν εύκολα να οδηγήσουν σε ένα σπιράλ αποεπένδυσης, όπως κινδυνεύει να γίνει στην περίπτωση της Eldorado Gold επιδεινώνοντας το ήδη αρνητικό επενδυτικό κλίμα και τις προοπτικές εξόδου της χώρας από την κρίση».