Τι θα ισχύσει με τις αποδείξειςΓια μια πενταετία υποχρεούμαστε να διατηρούμε τις αποδείξεις αγοράς. Όσο για το τι θα γίνει φέτος, θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες. Πάντως, θα ισχύσει η αναγκαία χρήση πλαστικού χρήματος, ή τραπεζικών συναλλαγών.


Αυτά διευκρινίστηκαν από το υπουργείο Οικονομικών μετά τη σύγχυση που προκλήθηκε σχετικά με τη διατήρηση των αποδείξεων. Η νομοθεσία για την υποχρέωση των φορολογουμένων να κρατούν τα δικαιολογητικά των φορολογικών δηλώσεων, όπως είναι οι αποδείξεις, για μια πενταετία δεν είναι πρόσφατη, τονίζεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση του υπουργείου.

Παρέχοντας λοιπόν διευκρινίσεις το υπουργείο επισημαίνει ότι πρέπει να διατηρηθούν τα δικαιολογητικά των ετών 2010-2015. Οι αποδείξεις του 2010 πρέπει να κρατηθούν έως 31.12.2016. Βάσει της ίδιας λογικής πρέπει να κρατηθούν τα δικαιολογητικά και τα επόμενα έτη.

Στις επισημάνσεις αυτές το υπουργείο προχωρά όπως τονίζει «με αφορμή ορισμένα δημοσιεύματα που δημιουργούν σύγχυση και παραπληροφόρηση σχετικά με το θέμα των αποδείξεων που πρέπει να συγκεντρώνουν οι φορολογούμενοι».

Κριτική δέχεται πάντως η κυβέρνηση και για κωλυσιεργία σε σχέση με το καθεστώς που θα ισχύσει φέτος για τις αποδείξεις δεδομένου μάλιστα ότι ήδη δρομολογούνται οι διαδικασίες, ώστε οι φετινές φορολογικές δηλώσεις, για τα εισοδήματα του 2015, να ξεκινήσουν από τα τέλη Φεβρουαρίου ή αρχές Μαρτίου.

Το ζήτημα σύμφωνα με όσα είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης θα λυθεί τις επόμενες ημέρες, οπότε θα κατατεθεί διάταξη στη Βουλή για να υλοποιηθεί το σχέδιο της κυβέρνησης, που προβλέπει ότι κάθε ποσό-δαπάνη που αναγράφεται στη φορολογική δήλωση πρέπει να δικαιολογείται μέσα από τραπεζική συναλλαγή-πλαστικό χρήμα. 

Με βάση το σχέδιο του υπουργείο Οικονομικών, όσοι επιθυμούν να διατηρήσουν το αφορολόγητο όριο θα πρέπει οι δαπάνες που πραγματοποιούν να γίνονται μέσω καρτών ή μέσω τραπεζικού συστήματος.

Σχόλια