Η διαπραγμάτευση και η κοινωνική ένταση φιγουράρουν στα πρώτα θέματα των σημερινών, Κυριακάτικων, εφημερίδων.


Αναλυτικά:

ΑΚΡΟΠΟΛΗ:  Ο Μητσοτάκης, τα ταγέρ και τα τρακτέρ
Η εφημερίδα εξηγεί: «Δεν υπάρχει πλέον ταξική διαφορά ανάμεσα στους πτυχιούχους καλοντυμένους με τους λασπωμένους επαρχιώτες. Τα μνημόνια καλώς ή κακώς διέλυσαν την μεσαία τάξη στην χώρα μας και δημιούργησαν: λίγους πλούσιους και όλους τους άλλους φτωχούς».

ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Οι μυστικές συσκέψεις που έκριναν την πορεία της χώρας
Η εφημερίδα αποκαλύπτει: “Ποιες ήταν οι μυστικές συσκέψεις που έκριναν την πορεία της χώρας. Το σκοτεινό σχέδιο για... αριστερή παρένθεση. Απόρρητα στικάκια που «ταξίδεψαν» σε πέντε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Τα άγνωστα ντοκουμέντα από το πρώτο Eurogroup. Και τέλος, η δραματική απόφαση Τσίπρα πριν από το δημοψήφισμα: «Και με μια ψήφο αν βγει το ΝΑΙ παραδίδουμε την εξουσία»”, στην οποία δε χρειάστηκε να καταφύγει, αφού μετέτρεψε προσωπικά το «όχι» σε... «ναι».

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Τα ντοκουμέντα που αποκαλύπτουν τα μυστικά της Ελλάδας
H εφημερίδα αποκαλύπτει «προφητικό δημοσίευμα του Economist από τις 9 Ιανουαρίου 1988», που μιλά για παγκόσμιο κοινό νόμισμα και προσθέτει: «Πώς η καταδεινασμένη πατρίδα μας καλείται να πληρώσει το αδηφάγο ΔΝΤ».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Πάρτι τρόικας στα γενέθλια Τσίπρα
Αναφερόμενη στον έναν χρόνο ΣΥΡΙΖΑ, η εφημερίδα επισημαίνει: «Το κόστος της… φούσκας, που δημιούργησε η προ ενός έτους προεκλογική ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ, που έβριθε από υποσχεσιολογία, καλούνται πλέον να πληρώσουν ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και η συγκυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Η κατάρρευση των μύθων της Κουμουνδούρου και του κόμματος του Πάνου Καμμένου στιγμάτισε καθοριστικά ολόκληρο το 2015 και πλέον το Μέγαρο Μαξίμου, που σήμερα γιορτάζει πανηγυρικά τον ένα χρόνο διακυβέρνησης, με ανοιχτή ομιλία του κ. Τσίπρα στο γήπεδο του Τάε Κβον Ντο, έρχεται αντιμέτωπο με τα αδιέξοδα που το ίδιο δημιούργησε».

H ΑΥΓΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός
Η εφημερίδα επιμένει: «Ο ΣΥΡΙΖΑ αποδείχθηκε η αιχμή του δόρατος της αμφισβήτησης των κυρίαρχων νεοφιλελεύθερων πολιτικών, ο καταλύτης των αλλαγών στην Ευρώπη. Μετά την Ελλάδα έστριψε αριστερά η Πορτογαλία και τώρα ακολουθεί η Ισπανία».

Η ΒΡΑΔΥΝΗ της Κυριακής: Οι μεγάλοι χαμένοι και το... κόλπο με το λάιτ ασφαλιστικό
«Μισοί μισοί μοιάζει να είναι οι χαμένοι και οι κερδισμένοι του νέου ασφαλιστικού. Με τη διαφορά ότι οι κερδισμένοι δεν είναι (πάντα) αυτοί που αξίζουν την προσοχή της πολιτείας, ενώ τιμωρούνται οι φιλόπονοι Όσοι ξεκινούν την επαγγελματική τους καριέρα ή όσοι δηλώνουν κανονικά τα έσοδά τους», γράφει η εφημερίδα.

Η ΕΠΟΧΗ: Τα μπλόκα να γίνουν γέφυρες
Η εφημερίδα προτείνει: «Το δυσμενές κλίμα που διαμορφώνεται σ' αυτή τη βάση θα επιχειρήσει σήμερα να αναστρέψει ο ΣΥΡΙΖΑ με τη συγκέντρωση στο Τάε Κβο Ντο και την πολιτική ομιλία του προέδρου του Αλ. Τσίπρα. Προϋπόθεση για την επιτυχία ενός τέτοιου στόχου είναι η αποκατάσταση και διαφύλαξη των διόδων επικοινωνίας και διαλόγου με τους κινητοποιημένους αγρότες, επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους. Προϋπόθεση που δεν διασφαλίστηκε έγκαιρα και εκ των προτέρων, όπως διαπιστώνεται σήμερα».

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Αντιμέτωπος με διπλό μπλόκο ο Αλ. Τσίπρας
Όπως τονίζει η εφημερίδα, «αντιμέτωπος με το διπλό «μπλόκο» των κλιμακούμενων κινητοποιήσεων εντός της χώρας και της απόρριψης από τους εταίρους του σχεδίου Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό βρίσκεται ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας. Στο παρασκήνιο, βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη συζητήσεις για επίσπευση του προγραμματισμένου για μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης ανασχηματισμού της κυβέρνησης».

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Ο... δήμιος περιμένει
Σύμφωνα με την εφημερίδα «ο doctor Σόιμπλε ζεσταίνει πάλι τα σενάρια καταστροφής • Αστάθμητος παράγων οι σφοδρές κοινωνικές αντιδράσεις • Ωμός εκβιασμός στο τραπέζι για να γίνουν αποδεκτά όλα τα νέα σκληρά (ασφαλιστικά και δημοσιονομικά) μέτρα: Ή «προσωρινό» Grexit ή αλλαγή συνθηκών για δυνατότητα πτώχευσης ενός κράτους εντός του ευρώ».

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ KONTRANEWS: 10.000 ευρώ μισθό έδινε το ΠΑΣΟΚ στον Κυριάκο
Η εφημερίδα επιστρέφει στο θέμα που είχε ανοίξει την προηγούμενη εβδομάδα, με τον «διορισμό» του νυν προέδρου της Νέας Δημοκρατίας. «Όπως ήδη έχουμε γράψει ο Κυριάκος έγινε διευθύνων σύμβουλος της θυγατρικής της Εθνικής Τράπεζας, NBG VENTURE CAPITAL, η οποία είχε ως αντικείμενο την εξαγορά μειοψηφικών πακέτων εταιρειών που είχαν κάποια προοπτική. Η καθ' όλα αυτή... αξιοκρατική τοποθέτηση του Κυριάκου έγινε με την εντολή προφανώς του τότε Πρωθυπουργού και προέδρου του ΠΑΣΟΚ, στον τότε διοικητή της Εθνικής Θ. Καρατζά, που ήταν επιστήθιος φίλος και στενός συνεργάτης του κ. Σημίτη», λέει.

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Κλιμακώνουμε τον αγώνα με πανεργατική απεργία στις 4 Φλεβάρη
H εφημερίδα τονίζει: «Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων πρέπει να συνεχιστούν, να δυναμώσουν, να πάρουν χαρακτήρα αντεπίθεσης. Να αντιμετωπίσουν τον αυταρχισμό και τα ψέματα της κυβέρνησης, τα κελεύσματα της συναίνεσης, εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις και συνδικαλιστικές ηγεσίες που αποπροσανατολίζουν, «στενεύουν» τον αγώνα, προωθούν τη συνδιαλλαγή. Να δυναμώσει η πάλη για να εμποδιστεί και να ανατραπεί ο οδοστρωτήρας σε βάρος του λαού, για να ανοίξει ο δρόμος για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών».

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ της Κυριακής: «Μαύρο» σε κυβέρνηση και ασφαλιστικό
Η εφημερίδα δημοσιεύει δημοσκόπηση της εταιρίας «To The Point», σύμφωνα με την οποία υπάρχουν «ασυνήθιστα υψηλά ποσοστά αποδοκιμασίας για μια κυβέρνηση μόλις τεσσάρων μηνών συγκεντρώνει το σχήμα ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης προσελκύει η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην αρχηγία της ΝΔ. Ποια είναι τα συν και τα πλην του νέου προέδρου. Πώς αξιολογούν οι Θεσσαλονικείς το έργο του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απ. Τζιτζικώστα και του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρη. Διχασμένη η κοινή γνώμη της πόλης σχετικά με το σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια».

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: Μπρος τρακτέρ και πίσω Σόιμπλε
Όπως υποστηρίζει η εφημερίδα «ενώ μέχρι πριν από μερικές ημέρες κυριαρχούσε η εκτίμηση ότι οι αλλαγές στο Ασφαλιστικό θα περάσουν από τη Βουλή χωρίς να προκαλέσουν ρήγματα στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία, τώρα πλέον γίνονται δεύτερες σκέψεις. Πρώτον, λόγω της σκληρής στάσης των δανειστών. Δεύτερον, λόγω των διογκούμενων κοινωνικών αντιδράσεων».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ: Ως εδώ με τους αγρότες!
«Αντιμέτωπη με την... ίδια ιστορία και την παλιά κολόνια, που κρατάει χρόνια, είναι εκ νέου η ελληνική κοινωνία και η οικονομία, αλλά και η κυβέρνηση: ο λόγος, φυσικά, για τις αγροτικές κινητοποιήσεις που τείνουν να γίνουν... θεσμός κάθε χρόνο μετά τις Γιορτές των Χριστουγέννων. Οι αγρότες έχουν ήδη συγκροτήσει μπλόκα σε όλους τους κόμβους των εθνικών οδών και απειλούν να κόψουν την οικονομική δραστηριότητα σε όλη τη χώρα, διεκδικώντας να συνεχίσουν να απολαμβάνουν τα ασφαλιστικά και κοινωνικά προνόμιά τους, σε βάρος όλων των υπόλοιπων Ελλήνων», τονίζει η εφημερίδα.

ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Τα σταφύλια της οργής
«Αντιμέτωπη με κοινωνικές κινητοποιήσεις, η κυβέρνηση, έναν χρόνο μετά την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, αναζητεί διεξόδους διαφυγής από τη βόμβα του Ασφαλιστικού. Η ένταση και η μαζικότητα των αντιδράσεων ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων υποδεικνύουν άλλη μία απειλή εκλογικής αιμορραγίας για την κυβέρνηση», γράφει η εφημερίδα.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ της Κυριακής: Σπρώχνουν σε ρήξη και εκλογές αν δεν παραδοθεί ο Τσίπρας
Η εφημερίδα κάνει λόγο για «κλίμα κόλασης στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές τη νύχτα της Πέμπτης».

ΤΟ ΧΩΝΙ: Τι κέρδισε ο Τσίπρας στο Νταβός; Λιγότερο χρέος ηλίθιε!
H εφημερίδα ισχυρίζεται ότι «σήμα για γρήγορη αξιολόγηση και ελάφρυνση του ελληνικού χρέους έστειλε (και έλαβε) η ελληνική κυβέρνηση, μετά τις θετικές συναντήσεις του πρωθυπουργού στο Νταβός. Πλέον, σχεδόν οι πάντες στην Ευρώπη αλλά και στην Αμερική (ΔΝΤ) θεωρούν απολύτως αλληλένδετη την απομείωση του ελληνικού χρέους με την τρέχουσα αξιολόγηση, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα, δεδομένης της κοινής θέσης όλων των πλευρών να μην υπάρξουν καθυστερήσεις σε αυτό το κομβικό χρονικό σημείο».

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Να γίνει παγκόσμιος πόλος έλξης ο Όλυμπος
Τα όνειρα του υφυπουργού Δ. Μάρδα αναπαράγει η εφημερίδα: «Σχέδιο για τη δημιουργία μικρού οικισμού καταφυγίων στον Όλυμπο και σε υψόμετρο 2.300 μέτρων, προωθείται από την κυβέρνηση, μέσω προεδρικού διατάγματος, όπως είπε στο «Πρακτορείο 104,9 FM» ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις, Δημήτρης Μάρδας. Το εγχείρημα προβλέπει την κατασκευή 3 – 4 καταφυγίων τα οποία θα εξυπηρετούν τις ανάγκες ορειβατών και θα τους διευκολύνουν να φθάσουν ευκολότερα, ασφαλέστερα και νωρίτερα στην κορυφή του βουνού», γράφει για το θέμα που έχει ξεσηκώσει την τοπική κοινωνία, καθώς δεν υπήρξε σαφής θέση για την προστασία του περιβάλλοντος.

REALNEWS: Mας οδηγούν σε νέο μνημόνιο

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, Λαγκάρντ και Σόιμπλε με «δόλωμα» το χρέος «μεθοδεύουν σχέδιο για νέο χρηματοδοτικό πακέτο ύψους 8-10 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ στην Ελλάδα, το οποίο θα συνοδεύεται από πρόσθετη επαχθή συμφωνία». Η Realnews αναφέρει ότι οι δανειστές «απαιτούν λύση-φωτιά στο ασφαλιστικό με περικοπές και στις κύριες συντάξεις, αλλά και νέα μέτρα ύψους 9 δισ. € για να επιτευχθούν μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα».