Μια ευρωβουλευτίνα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στο οποίο ανήκει και η Νέα Δημοκρατία, η κροάτισσα Μαριάνα Πέτιρ(φωτογραφία), έχει ξεσηκώσει τους Έλληνες Ευρωβουλευτές.


Η κ. Πέτιρ προωθεί τη δημιουργία ομάδας φιλίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την επωνυμία «Φίλοι της Μακεδονίας»!

Αρχικά ξεσηκώθηκαν οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Οι Μανώλης Κεφαλογιάννης, Μαρία Σπυράκη,  Ελίζα Βόζεμπεργκ, Γιώργος Κύρτσος και Θοδωρής Ζαγοράκης, στην επιστολή τους προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και προς τον πρόεδρο της Κ.Ο. του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ επισημαίνουν την πάγια θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναφέρεται στα Σκόπια με την προσωρινή ονομασία «πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας» (πΓΔΜ), με την οποία έγινε δεκτή στον ΟΗΕ.  Ταυτοχρόνως υπογραμμίζουν πως τέτοιες κινήσεις έστω και με «τον μανδύα του ανεπίσημου» γίνονται μόνο για τη δημιουργία εσφαλμένων εντυπώσεων.

Ανάλογη επισήμανση περιέχει και η επιστολή των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ, Εύας Καϊλή και Νίκου Ανδρουλάκη, προς τον Μάρτιν Σουλτς, που ακολούθησε. Υπενθυμίζουν πως  «η είσοδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην ευρωπαϊκή οικογένεια προϋποθέτει μια σειρά από μεταρρυθμίσεις και αναδιαμόρφωση του πολιτικού συστήματος, του δικαστικού συστήματος, και της οικονομίας. Προϋποθέτει επίσης σχέσεις καλής γειτονίας και σεβασμό στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας αυτής».

Την αντίδρασή του εκφράζει, σήμερα και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης με επιστολή του στον πρόεδρο του Σώματος Μάρτιν Σουλτς. Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου επισημαίνει στην επιστολή του ότι ο τίτλος της άτυπης ομάδας όχι μόνο δεν έχει καμία νομική βάση, αλλά αμφισβητεί και τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, υπενθυμίζοντας την επίσημη ονομασία της ΠΓΔΜ.

Ακολούθησαν και οι υπόλοιποι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι ζήτησαν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το οποίο δεν αποδέχεται ούτε χρησιμοποιεί αυτή την ονομασία και από τον Πρόεδρό του "να αποστασιοποιηθεί αυτής της πρωτοβουλίας και να προστατέψει τον θεσμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Όποιες προσπάθειες πρέπει να επικεντρωθούν σε πρωτοβουλίες επιτάχυνσης των αναγκαίων και σημαντικών μεταρρυθμίσεων στην χώρα όπως επανειλημμένα έχουν υπογραμμιστεί από θεσμικά όργανα της ΕΕ, με σεβασμό στις αποφάσεις του ΟΗΕ και της ΕΕ".