Η λαίλαπα που επήλθε με το σχέδιο της κυβέρνησης για το συνταξιοδοτικό γίνεται, φυσικά, πρώτο θέμα στις περισσότερες σημερινές εφημερίδες.


ΑΚΡΟΠΟΛΗ: Επίδομα πείνας αντί για σύνταξη

Όπως επισημαίνει η εφημερίδα "από τις ως τώρα πληροφορίες τα βασικά σημεία του σχεδίου νόμου (64 άρθρων) της κυβέρνηons για το Ασφαλιστικό είναι: - Όλοι σε ένα ταμείο. Αυτό σημαίνει ότι καταργούνται ΟΓΑ, NAT, ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ - Μείωση κατά 15% σε συντάξει άνω των 750 ευρώ για tous νέους συνταξιούχους - Στο 60% το ποσοστό αναπλήρωσης για 40 χρόνια ασφάλισα - Μείωση 30% σε συντάξεις για όσους παίρνουν πάνω από 2.000 ευρώ - Οι συντάξει θα υπολογίζονται με βάση τις εισφορές ολόκληρου του ασφαλιστικού βίου". 

ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ: Ψυχρός εκτελεστής

Στον υπουργό Γιώργο Κατρούγκαλο αναφέρεται η εφημερίδα, που γράφει ότι "εμφανίστηκε πιο απάνθρωπος κι από την τρόικα. Παραμένει πιστός στις εντολές των δανειστών, λέγοντας ότι ακολουθεί κατά γράμμα τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης".

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: «Ψίχουλα οι νέες συντάξεις»

Η εφημερίδα γράφει: «Πέφτουν δραματικά τα ποσοστά αναπλήρωσης! Η εξίσωση με τον μέσο όρο των αποδοχών. Ένα ταμείο για όλους! Καταργούνται ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ. 2.304 ευρώ η ανώτατη (από 2.773), μειώσεις 10% στο εφάπαξ, λιγότεροι δικαιούχοι στο ΕΚΑΣ, με αλλαγές τα κριτήρια χορήγησης!».

ΕΘΝΟΣ: «Οι κρυφοί κώδικες του Ασφαλιστικού»

Η εφημερίδα σημειώνει: «Σαρωτικές αλλαγές στον υπολογισμό των κύριων και επικουρικών συντάξεων, του εφάπαξ αλλά και των εισφορών επιφέρει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που παρουσίασε χθες στους αρχηγούς των κομμάτων ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος».

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Άγιο Όρος: Έρχεται η οργή του Θεού

Η εφημερίδα γράφει ότι "η Βασιλική Μονή Δοχειαρίου του Αγίου Όρους έδωσε στην δημοσιότητα μιαν ανακοίνωση που προειδοποιεί για την επερχόμενη οργή του Θεού και προτρέπει όσους ακόμη έχουν ακοή να στραφούν σε δακρύρροη μετάνοια".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: «Η μεγάλη σφαγή των συντάξεων»

Η εφημερίδα γράφει: «Για τους σημερινούς συνταξιούχους: οι περικοπές στις κύριες συντάξεις που θα υπολογιστούν τώρα, θα «βαπτιστούν» προσωπική διαφορά και θα εφαρμοστούν από το 2018. Για τους νέους ασφαλισμένους: ψαλίδι έως και 15% με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης. Αναλυτικοί πίνακες με τις συντάξεις ανάλογα με τα έτη ασφάλισης και τους τωρινούς μισθούς».

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΒΟΡΡΑΣ: Διχάζει τους πολίτες δήμαρχος μουσουλμάνος

"Μια απίστευτη πρόκληση και μάλιστα εντός της ελληνικής Επικράτειας, έγινε από Έλληνα πολίτη (μουσουλμάνος το θρήσκευμα) και μάλιστα αιρετό της Αυτοδιοίκησης λίγεε ώρες πριν τις γιορτές. Ειδικότερα, στην περιοχή Μύκη της Ξάνθης, ο εκεί δήμαρχος Καπζά Τζεμήλ, έστειλε επιστολή διαμαρτυρία, για το γεγονός ότι, με πρωτοβουλία των νηπιαγωγών διοργανώθηκαν Χριστουγεννιάτικες - Πρωτοχρονιάτικες εκδηλώσει με την «παρουσία» απεικονίσεων του Αϊ Βασίλη", γράφει η εφημερίδα.

ΕΣΤΙΑ: «Το νέο πρόσωπο της Μέσης Ανατολής»

Η εφημερίδα τονίζει: «Ανακατατάξεις στον χάρτη της Μέσης Ανατολής προοιωνίζει η εντεινομένη ρήξις μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν, η οποία εξελίσσεται σε πραγματική αντιπαράθεση μεταξύ σουνιτών και σιιτών μουσουλμάνων.

Η ΑΥΓΗ: «Πρόταση διάσωσης συντάξεων και βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος»

Σύμφωνα με την εφημερίδα: «Καμία περικοπή στις υφιστάμενες κύριες συντάξεις. Εγγυημένη εθνική σύνταξη 384 ευρώ για όλους στα 67. Επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφάλιστων υπερηλίκων 360 ευρώ».

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ: «Οι νέοι συνταξιούχοι πληρώνουν τα σπασμένα»

Η εφημερίδα γράφει: «Δεν μειώνονται τα καταβαλλόμενα ποσά, ωστόσο λιγότερα θα εισπράττουν όσοι βγουν στη σύνταξη μετά την 1/1/2016. Οι αυτοαπασχολούμενοι, μαζί με τους αγρότες, θα δουν τα εισοδήματά τους να συρρικνώνονται λόγω της ασφαλιστικής εισφοράς 20%, η οποία προτείνεται».

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: «Προσαρμογή- σοκ στο ασφαλιστικό»

Η εφημερίδα επισημαίνει: «Μόνη στη δίνη του ασφαλιστικού καλείται να κινηθεί η κυβέρνηση, καθώς οι χθεσινές αποφάσεις του υπουργού Εργασίας Γ. Κατρούγκαλου με τους πολιτικούς αρχηγούς απέβησαν άκαρπες, με την κυβερνητική πρόταση, που συνιστά «προσαρμογή-σοκ», να συναντά ήδη και τις σοβαρές ενστάσεις της τρόικας».

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Αποφασισμένοι να στήσουν μπλόκα 

Για τους αγρότες μιλά η εφημερίδα: "Έτοιμοι να στήσουν μπλόκα στους δρόΙμους σε όλη την Ελλάδα, αμέσως μετά τα Θεοφάνια, είναι οι αγρότες, αντιδρώντας στα σχέδια της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό και το φορολογικό του κλάδου. Εκπρόσωποι τους από την Κεντρική και τη Δυτική Μακεδονία, μέλη της Πρωτοβουλίας Αγροτών, συναντώνται σήμερα στην Έδεσσα, για να καθορίσουν τη μορφή των κινητοποιήσεων, που θα αρχίσουν τις επόμενες ημέρες. Την ίδια ώρα εκπρόσωποι των Θεσσαλών αγροτών, που συμμετέχουν στην Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων, συναντώνται στο Προάστιο Καρδίτσας".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: «Έγκλημα διαρκείας και κοροϊδία το σχέδιο της κυβέρνησης»

Η εφημερίδα αναφέρει: «Η «κοροϊδία» της κυβέρνησης δεν πρέπει να πιάσει τόπο. Η νέα επίθεση θα πρέπει να βρεθεί αντιμέτωπη με τη μαζική εργατική – λαϊκή απάντηση. Να μη χαθεί ούτε λεπτό!».

ΤΑ ΝΕΑ: «Τα ΝΑΙ και τα ΟΧΙ της τρόικας»

Η εφημερίδα σημειώνει: «Ενώπιον ισχυρών πιέσεων των δανειστών για ακόμη μεγαλύτερες περικοπές στις συντάξεις βρίσκεται η κυβέρνηση, η οποία παρουσίασε χθες στα κόμματα και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την πρόταση για το Ασφαλιστικό. Ο Γιώργος Κατρούγκαλος θα αναζητήσει συμμαχίες με ευρωπαϊκά ταξίδια, ενώ τα κυβερνητικά στελέχη δεν εγκαταλείπουν την προσπάθεια προσέγγισης των κομμάτων της αντιπολίτευσης».

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Κίνδυνος από τα γλυκά για την υγεία των γυναικών

Όπως επισημαίνει η εφημερίδα "οι γυναίκες που τρώνε πολλά γλυκά μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο του μαστού, προειδοποιούν επιστήμονες από το φημισμένο Κέντρο Καρκίνου MD Anderson στο Τέξας. Σε μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν ότι αυτό οφείλεται στο ότι τα γλυκαντικά συστατικά της ζάχαρης επηρεάζουν έναν συγκεκριμένο ενζυμικό μηχανισμό, ο οποίος μάλιστα ευνοεί και την μετάσταση του καρκίνου στους πνεύμονες".

ESPRESSO: Εφιάλτης διαρκείας με την πρώην και τον γιο τους

Η εφημερίδα αναφέρεται στη δικαστική εξέλιξη παλιάς υπόθεσης: "Δεκαπέντε χρόνια μετά την απαγωγή και τον ξυλοδαρμό της ηθοποιού του «Καλημέρα Ζωή» Ειρήνης Βελιμαχίτη, νυν συζύγου του Θανάση Παπαδά, και την καταδίκη της πρώην του για την υπόθεση θρίλερ, η 66χρονη Καίτη Κορωνέλη-Παπαδά καταδικάστηκε σε 10 χρόνια για απάτη και πλαστογραφία! Η δαιμόνια πρώην γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης βρέθηκε στο εδώλιο και πάλι, εξήμισι χρόνια μετά την καταδίκη της από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Ναυπλίου σε φυλάκιση τεσσάρων ετών και έξι μηνών για την απαγωγή της ηθοποιού. Αυτή τη φορά συγκατηγορούμενός της ήταν και ο γιος του πρώην ζευγαριού Θεοφάνης Παπαδάς, ο οποίος μαζί με τη μητέρα του προέβη στην παράνομη πώληση ενός οικοπέδου και μιας τριώροφης κατοικίας, ιδιοκτησίας του πατέρα του, στις Αρχαίες Κλεωνές".

KONTRA NEWS: «Τσακώθηκαν στη μοιρασιά και κλείδωσαν στο χρηματοκιβώτιο τα 15.000.000 από μίζες»

Η εφημερίδα γράφει: «Ο Άκης έγραφε στο ημερολόγιό του όλα όσα έκλεβε με κάθε λεπτομέρεια και έτσι τον έπιασαν οι εισαγγελείς τα πράσα και οι άλλοι, όσοι έχουν μείνει ακόμη έξω από τον Κορυδαλλό, φαίνεται πως τσακώθηκαν μεταξύ τους στη μοιρασιά και έτσι κλείδωσαν στο χρηματοκιβώτιο του ΠΑΣΟΚ την τελευταία φουρνιά από τις μίζες».

STAR PRESS: Παρένθετη μητέρα άρπαξε βρέφος και εξαφανίστηκε

Σύμφωνα με την εφημερίδα πρόκειται για 40χρονη Ρωσίδα, η οποία είχε κάνει συμφωνία με άτεκνο ζευγάρι, την οποία, όμως, δεν τήρησε και διέφυγε στην Κύπρο.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: «Ολική ανατροπή στις συντάξεις»

Η εφημερίδα σημειώνει: «Μεσοσταθμικές μειώσεις έως 15% στις νέες συντάξεις. Γλιτώνουν έως το 2018 οι παλαιοί συνταξιούχοι. Σοκ για τους αγρότες, αυξάνονται έως 40% οι εισφορές. Στο ΙΚΑ όλοι οι ασφαλισμένοι, «ψαλίδι» στο εφάπαξ. «Όχι» στο σχέδιο από το σύνολο της αντιπολίτευσης»

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: «Διπλό ψαλίδι στις συντάξεις»

Η εφημερίδα γράφει: «Σαρωτικές ανατροπές σε ό,τι γνωρίζαμε από τη Μεταπολίτευση μέχρι χθες στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας επιφέρει το σχέδιο για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος που προωθεί το υπουργείο Εργασίας, καθώς αλλάζει τα πάντα».