Με τις εκλογές στη ΝΔ και το ασφαλιστικό ασχολούνται τα περισσότερα σημερινά πρωτοσέλιδα.


Αναλυτικά:

ΑΚΡΟΠΟΛΗ: Νέος Κοσκωτάς ο Μαρινάκης;

«Η διαδρομή από τον Γιώργο Κοσκωτά μέχρι τον Βαγγέλη Μαρινάκη διαρκεί επί σχεδόν τρεις δεκαετίες. Οι ομοιότητες των δυο μεγαλοεπιχειρηματιών οι οποίοι με όχημα τον λαοφιλέστατο σύλλογο του Πειραιά κατάφεραν σε χρόνο ρεκόρ να παρέμβουν στη δημόσια ζωή της χώρας απλώνοντας τα πλοκάμια τους σε ΜΜΕ (εφημερίδες, ραδιόφωνα και τηλεοπτικούς σταθμούς) στον Δήμο Πειραιά, έως τράπεζες μέσω αγοράς μετοχών...», υποστηρίζει η εφημερίδα.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ: Ο Κυριάκος «πυροβολεί» τον Καραμανλή

Η εφημερίδα γράφει ότι «την ίδια ώρα που οι τελευταίες δημοσκοπήσει δείχνουν ξεκάθαρο προβάδισμα του Ευάγγελου Μεϊμαράκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξερράγη σε μία από τις τελευταίες του συνεντεύξεις και έφθασε στο σημείο να επιτεθεί -εμμέσως πλην σαφώς- εναντίον του ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας».

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Όλεθρος με το ασφαλιστικό για όσους παράγουν πλούτο

Όπως τονίζει η εφημερίδα, «σοκ σε 1.200.000 επαγγελματίες προκαλεί η νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση, καθώς αυξάνει δραματικά -έως 80% - τις συνολικές επιβαρύνσεις στο διαθέσιμο εισόδημα. Όποιος επαγγελματίας παράγει πλούτο μπαίνει στο «απόσπασμα» της Εφορίας και των ασφαλιστικών ταμείων! Από τα 100 ευρώ τζίρου, ο επαγγελματίας με το νέο σύστημα θα αναγκάζεται να δίνει τα 50-80 ευρώ σε φόρους, εισφορές και χαράτσια. Ειδικά το Ασφαλιστικό που σχεδιάζει η κυβέρνηση αποτελεί «πυρηνική βόμβα» (σοβιετικού τύπου) για τους επαγγελματίες. Επιβάλλει ένα διά βίου «χαράτσι» 20% στο ήδη εξανεμισμένο εισόδημά τους για «χάρη» των ασφαλιστικών ταμείων τους (ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΟΓΑ)».

ΕΘΝΟΣ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ: Τo μισθολόγιο και τα επιδόματα στο Δημόσιο

Όπως γράφει η εφημερίδα, «αλλαγές στους βασικούς μισθούς, στα κλιμάκια και στα επιδόματα από την 1-1-2016 για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους προβλέπει εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών για την εφαρμογή του νέου μισθολογίου. Η επανακατάταξη των υπαλλήλων στις νέες μισθολογικές κλίμακες θα γίνει με βάση τα χρόνια προϋπηρεσίας μέχρι τις 31-12-2015».

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ο άγιος Παΐσιος και η «μάγισσα» Βάγκα

Η εφημερίδα ασχολείται με τον άγιο Παΐσιο, καθώς και με την τυφλή Βουλγάρα για την οποία λένε ότι προέβλεψε καταστάσεις και γεγονότα.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Νέοι μισθοί δύο ταχυτήτων

«Αποδοχές-μαμούθ για τους … πραιτοριανούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή για όλους τους ειδικούς συμβούλους, ειδικούς συνεργάτες και τους λοιπούς μετακλητούς υπαλλήλους που πλαισιώνουν τον πρωθυπουργό, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, τους υπουργούς, τους αναπληρωτές υπουργούς, τους υφυπουργούς και το γενικό γραμματέα της κυβέρνησης προβλέπουν οι διατάξεις του νέου ενιαίου μισθολογίου των πολιτικών υπαλλήλων οι οποίες τίθενται σταδιακά σε εφαρμογή από τον τρέχοντα μήνα. Στον αντίποδα, οι διατάξεις του νέου μισθολογίου προβλέπουν περιορισμένες αυξήσεις μηνιαίων αποδοχών -καταβλητέες σε 4 ετήσιες δόσεις, από το 2016 έως το 2019- για περίπου 310.000 μόνιμους δημοσίους υπαλλήλους, μηδενικές μεταβολές μισθών για τους υπόλοιπους 140.000 εργαζόμενους στο Δημόσιο και «πάγωμα» μισθολογικών ωριμάνσεων και συνολικών αποδοχών μετά την ανακατάταξη όλων των υπαλλήλων και τον επανυπολογισμό των αποδοχών τους για χρονικά διαστήματα από 4 έως και 10 έτη», επισημαίνει η εφημερίδα.

ΕΣΤΙΑ:  Μία απάντησις στον τ. Βασιλέα

Ο γραμματέας του Γαρουφαλιά Νικόλαος Κουτσούκαλης απέστειλε στην εφημερίδα επιστολή για να προβεί σε ανασκευές σημείων της τρίτομης αυτοβιογραφίας του τέως, που κυκλοφόρησε από το Βήμα, όσον άφορα κυρίως στήν περίοδο διακυβερνήσεως της Ενώσεως Κέντρου και τα ζητήματα πού έχουν σχέση με το Κυπριακό.

Η ΑΠΟΨΗ: Ασφαλιστικό πολιτικής ανασφάλειας

«Ο αγώνας για το ασφαλιστικό μόλις ξεκίνησε για την κυβέρνηση. Τα πρώτα χαμόγελα από την καταρχήν συμφωνία με τους εργοδότες δεν εξασφαλίζουν σε καμία περίπτωση μια θετική έκβαση. Και αυτό γιατί το τελικό «ναι» θα πρέπει να έρθει από τους θεσμούς, οι οποίοι περιμένουν ακόμα το μεταφρασμένο στα αγγλικά κείμενο ενώ προ πολλού έχουν εκφράσει την αντίθεση τους σε μέτρα όπως η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών. Και όμως, στο Μέγαρο Μαξίμου επιμένουν πως το νομοσχέδιο θα έχει ψηφιστεί πριν από τα μέσα Φεβρουαρίου», γράφει η εφημερίδα.

Η ΑΥΓΗ: Μπλοκάκια με δικαιώματα

Η εφημερίδα μας λέει ότι είναι ευνοϊκή η ρύθμιση καθώς: «Φραγμό σε ένα φαινόμενο που παίρνει τη μορφή χιονοστιβάδας και μετατρέπει εργαζόμενους με πλήρη απασχόληση σε εργαζόμενους με περιορισμένα δικαιώματα βάζει το υπουργείο Εργασίας παρέχοντας δικαιώματα μισθωτού σε όσους εργάζονται με "μπλοκάκι". Η αρχή γίνεται με την πρόβλεψη, στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, καταβολής εισφορών 6,5% και την υποχρέωση του εργοδότη να καταβάλλει το υπόλοιπο 13,5%».

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ: Καραμανλήδες κατά Μητσοτάκηδων

«Η εκλογή προέδρου στη Νέα Δημοκρατία ξαναφέρνει στην επιφάνεια τις παλιές αντιπαραθέσεις των δύο πολιτικών οικογενειών που διοίκησαν το κόμμα από τη Μεταπολίτευση. Οι σταθμοί αυτής της αέναης εσωκομματικής σύγκρουσης φωτίζουν τις σημερινές εξελίξεις», υποστηρίζει η εφημερίδα.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Ακόμη πληρώνει τα κλεμμένα ο δήμος

«Η εποχή Παπαγεωργόπουλου στοιχειώνει τη διοίκηση - Στον Μπουτάρη ανήμερα της γιορτής του το ειδοποιητήριο» γράφει η εφημερίδα για την ειδοποίηση προς το δήμο ότι πρέπει να καταβάλει 16,5 εκ. ευρώ στο Δημόσιο και συμπληρώνει: «Βρόχο για τα οικονομικά του δήμου Θεσσαλονίκης αποτελεί η νέα λυπητερή των 16,5 εκατ. ευρώ, που... έσκασε στα χέρια της διοίκησης του Γιάννη Μπουτάρη ως αποτέλεσμα της πολύκροτης υπόθεσης της υπεξαίρεσης, για την οποία καταδικάστηκε ο τέως δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος. Το νέο φιρμάνι της οικονομικής επιθεωρήτριας προκάλεσε την οργίλη αντίδραση του Γιάννη Μπουτάρη αλλά και σειρά συσκέψεων στο δημαρχείο υπό την αντιδήμαρχο Οικονομικών Γιούλη Ρανέλλα».

ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ: Τα λόμπι «ψηφίζουν» για νέο πρόεδρο

Όπως επισημαίνει η εφημερίδα «αν οι εσωκομματικές εκλογές στη Νέα Δημοκρατία γίνονταν αμέσως μετά την ήττα στις εθνικές κάλπες του Ιανουαρίου, το ενδιαφέρον για τον διάδοχο του Αντώνη Σαμαρά θα ήταν περιορισμένο και θα αφορούσε στα γνωστά πεδία: τους βουλευτές, τα στελέχη, τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ και κάποιους σημαντικούς παράγοντες της οικονομικοπολιτικής ζωής του τόπου. Κι αυτούς, τόσο-όσο... Έναν χρόνο μετά, όμως, το σκηνικό θυμίζει έντονα τον δεύτερο κύκλο του... «House of cards», με ένα κεντρικό ερώτημα: Η νέα ηγεσία θα λειτουργήσει -αν και εφόσον χρειαστεί- ναι ή όχι προς την κατεύθυνση της λεγόμενης εθνικής συνεννόησης;»

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ: Ψηφίζουν ενότητα και ανανέωση στη ΝΔ

Σύμφωνα με την εφημερίδα, “τα επιτελεία των δύο «μονομάχων» κυνηγούν το 20% των ψηφοφόρων που θα κρίνει και το τελικό αποτέλεσμα. Με την προϋπόθεση ότι το 40% του Ευάγγελου Μεϊμαράκη, που κατέγραψε στον πρώτο γύρο, είναι η εκκίνηση του στην αυριανή μάχη, ο ίδιος στοχεύει σε ένα μίνιμουμ 20% που θα του δώσει ευρεία νίκη. Στον αντίποδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με το περίπου 30% που κατέγραψε και με την ανοιχτή υποστήριξη του Άδωνι Γεωργιάδη, αλλά και την προσέλκυση κάποιων ψηφοφόρων του Απόστολου Τζιτζικώστα, μπορεί αύριο να κινηθεί στο 40%, αλλά, παράλληλα, αυτό να είναι και το «ταβάνι» του”.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ούτε βήμα πίσω! Ισχυρή λαϊκή απάντηση σχέδια κυβέρνησης εργοδοσίας

H εφημερίδα επισημαίνει ότι «με μαζικές κινητοποιήσεις που οργάνωσαν τα ταξικά συνδικάτα και άλλοι φορείς του κινήματος δόθηκε χτες μια πρώτη απάντηση στο νέο έγκλημα που ετοιμάζεται ενάντια στην Κοινωνική Ασφάλιση. Απέναντί τους η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ παρέταξε τις δυνάμεις καταστολής, όπως έκαναν και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις για να χτυπήσουν το κίνημα και να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους».

ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟΥ: Η μητέρα όλων των μαχών για τον Τσίπρα

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι «με τα μάτια στραμμένα στη “μητέρα όλων των μαχών”, όπως χαρακτηρίζουν τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού κυβερνητικά στελέχη, κινείται τόσο ο πρωθυπουργός όσο και οι στενοί συνεργάτες του. Με δεδομένο ότι το ασφαλιστικό είναι ένα ζήτημα που αποτελούσε αγκάθι στις συνομιλίες Αθήνας-δανειστών ήδη από την προηγούμενη κυβέρνηση, το Μαξίμου φουλάρει τις μηχανές για τις επαφές με το εξωτερικό αναζητώντας συμμάχους, για πρώτη φορά έστω και ανεπίσημα ζητά κομματική πειθαρχία, ενώ αναφορικά με το ΔΝΤ αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης είναι έτοιμο να... απασφαλίσει».

ΤΑ ΝΕΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ: Χαιρετίσματα λοιπόν στον... κρατισμό

Η εφημερίδα γράφει: «Άνοιγμα στην κεντροαριστερά για να δημιουργήσει μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ τον μεγάλο πολιτικό πόλο απέναντι στη ΝΔ απευθύνει ο Στέργιος Πιτσιόρλας, πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, μέσα από τη συνέντευξη του στα «ΝΕΑ». Το κάλεσμα Πιτσιόρλα έρχεται σε μια στιγμή που και οι αυριανές εσωκομματικές εκλογές στη ΝΔ επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις στον ευρύτερο εκσυχρονιστικό χώρο αλλά και την κεντροαριστερά. Αυτόν τον χώρο διεκδικεί και ο ΣΥΡΙΖΑ και σε αυτό το γήπεδο αναμένεται να δώσει τη μάχη τους επόμενους μάνες, όπως προκύπτει από όσα λέει ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, ο οποίος εκφράζει το εκσυγχρονιστικό ρεύμα στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ».

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Νέα ελπίδα ενάντια στη νόσο Αλτσχάιμερ

Όπως γράφει η εφημερίδα, «ενθουσιασμό προκάλεσε στους επιστήμονες η ανακάλυψη ότι το Αλτσχάιμερ μπορεί να νικηθεί, αν σταματήσει η παραγωγή νέων κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος στον εγκέφαλο. Μάλιστα, ένα φάρμακο που εμποδίζει την παραγωγή αυτών των κυττάρων στον εγκέφαλο των πειραματόζωων, είχε θετική επίδραση στην έρευνα! Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον δήλωσαν ότι τα ευρήματά τους αποδεικνύουν ότι φλεγμονές στον εγκέφαλο κρύβονται πίσω από την ανάπτυξη της νόσου Αλτσχάιμερ».

ESPRESSO: «Τι θα πει αγριογκόμενα;»

Όπως γράφει η εφημερίδα, “με αγωγή άνω του μισού εκατομμυρίου εις βάρος της ομάδας του «Πρωινού» (του 2013) και στελεχών του ομίλου ΑΝΤΙ, η Φωτεινή Δάρρα, ο Δημήτρης Παπαδημητρίου και ο Γιώργος Παπαχριστούδης απάντησαν στις αναφορές του πάνελ στην προσωπική ζωή της τραγουδίστριας και διεκδικούν αποζημίωση για ηθική βλάβη. Στη συζήτηση της αγωγής ακούστηκαν διάλογοι απείρου κάλλους για «αγριογκόμενες»,«τραγουδιάρες» και το «μεγάλο κρεβάτι του έντεχνου»”.

FREDDO: Ο πανελίστας λιμενικός

Η εφημερίδα μιλά για τον υποπλοίαρχο «Αντώνη Βλοντάκη, που εκτός από φωτογενής, είναι και μόνιμος αξιωματικός του Λιμενικού πάνω από μία δεκαετία».

KARFITSA: "Ενωμένοι για μια μεγάλη ΝΔ"

Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, «Ευάγγελος Μεϊμαράκης και Κυριάκος Μητσοτάκη την τελευταία και πιο κρίσιμη εβδομάδα της προεκλογικής περιόδου της “γαλάζιας” διαδοχής προτίμησαν να δαπανήσουν έκαστος δυο από τις πέντε ημέρες που τους απέμειναν στη Θεσσαλονίκη σε μια προσπάθεια να πείσουν κυρίως στα στελέχη που στον πρώτο γύρο στήριξαν την υποψηφιότητα του Απόστολου Τζιτζικώστα».

KONTRANEWS: Τίνος είναι τα λεφτά; Ποιος έδωσε τα 5,5 εκ. στον Παπασταύρου και γιατί;

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι «με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθούν κορυφαίοι δικαστικοί κύκλοι την εναγώνια προσπάθεια που καταβάλλει ο Αντώνης Σαμαράς να διαμορφώσει ένα προστατευτικό τείχος για τον πλέον στενό του συνεργάτη, Σταύρο Παπασταύρου, χρησιμοποιώντας μάλιστα στην κατεύθυνση αυτή και κάποιους θύλακες του παλιού συστήματος στη Δικαιοσύνη».

PRESS TIME: Οι νέες συντάξεις της απόλυτης φτώχειας

Όπως γράφει η εφημερίδα «πώς τα 1.500 ευρώ γίνονται 900 με... μαγικό τρόπο Ο Γ. Κατρούγκαλος, “ομολόγησε” ότι το plan Β της κυβέρνησης περιλαμβάνει άμεση περικοπή κατά 15% κατά μέσο όρο των 550.000 επικουρικών συντάξεων άνω των 170 ευρώ».

STAR PRESS: Μηνύματα τρόμου


Η εφημερίδα αναφέρεται στις σεξουαλικές επιθέσεις της Γερμανίας και υποστηρίζει ότι “η αστυνομία της Κολωνίας επιβεβαίωσε τη σύλληψη ανδρών που σχετίζονται με τις επιθέσει κατά των γυναικών και αποκάλυψε ότι στην κατοχή των υπόπτων βρέθηκαν κίτρινα χαρτάκια με φράσεις όπως «Ωραία στήθη», «θα κάνω σεξ μαζί σου και θα σε σκοτώσω» σε διάφορες γλώσσες”.