Εκτεταμένη συνεχίζει να βλέπει η ΜΚΟ Διεθνής Διαφάνεια τη διαφθορά ανά την υφήλιο, διαπιστώνοντας ωστόσο «ελπίδα» κατά την ανανεωμένη κατάταξή της για το 2015 με τις χώρες από την πιο «καθαρή» μέχρι την πιο διεφθαρμένη.


Ανησυχία για τις αναδυόμενες οικονομίες, σχετική βελτίωση για τη Ρωσία - η οποία όμως παραμένει η τελευταία των BRICS. 

Η κατάταξη της ΜΚΟ αφορά την «αντιλαμβανόμενη διαφθορά», βάσει δεικτών των απόψεων εμπειρογνομώνων για την κατάσταση σε κάθε χώρα και τα «παραθυράκια» για διακανονισμούς κάτω από το τραπέζι - μέθοδος που αναγκαστικά παραμένει η πιο αξιόπιστη για τη «μέτρηση» ενός μεγέθους εκ των πραγμάτων αόρατου. 

Στην κατάταξη για το 2015, η Ελλάδα βρίσκεται στην 58η θέση μεταξύ 168 χωρών, από την 69η που ήταν πέρυσι -στην ίδια περιοχή με την Κούβα, την Ιταλία, την Τουρκία ή τη Νότιο Αφρική. Σε κλίμακα από το 0 μέχρι το 100 (με το 0 «απόλυτη διαφθορά» και το 100 «απόλυτη διαφάνεια», η Ελλάδα έχει 46 βαθμούς. 

Στην κορυφή βρίσκονται, όπως πάντα, οι σκανδιναβικές χώρες ενώ στον πάτο βρίσκονται η Βόρειος Κορέα και η Σομαλία.

Η κατάταξη διαπιστώνει σοβαρές ανησυχίες για την κατάσταση στις αναδυόμενες οικονομίες, οι οποίες εμφανίζονται σχετικά χαμηλά στην κατάταξη. Ακόμη και η Ρωσία, που από τις BRICS καταγράφει τη μεγαλύτερη άνοδο σε σχέση με πέρυσι (δύο βαθμούς στο 29, ή 17 θέσεις), είναι η χαμηλότερη της ομάδας και βρίσκεται στην 119η θέση -έχει την ίδια βαθμολογία με το Αζερμπαϊτζάν και τη Σιέρα Λεόνε.

Η Κίνα είναι στην 83η, η Ινδία στην 76η και η Νότια Αφρική στην 61η. Ιδιαίτερη είναι η κατάσταση της Βραζιλίας, η οποία -με φόντο το σκάνδαλο της Petrobas- έπεσε περισσότερο από όλες, καταλήγοντας στην 76η θέση.

Την κορυφαία δωδεκάδα συμπληρώνουν η Νέα Ζηλανδία, η Ολλανδία, η Νορβηγία, η Ελβετία, η Σιγκαπούρη, ο Καναδάς, η Γερμανία, το Λουξεμβούργο και η Βρετανία. 

Την ενδεκάδα στο τέλος της λίστας συμπληρώνουν το Αφγανιστάν, το Σουδάν, το Νότιο Σουδάν, η Ανγκόλα, η Λιβύη, το Ιράκ, η Βενεζουέλα, η Γουινέα-Μπισάου και η Αϊτή.