Με την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού ασχολούνται, σήμερα, στα βασικά τους θέματα, οι περισσότερες εφημερίδες.


Αναλυτικά:

ΑΚΡΟΠΟΛΗ: Ο Μητσοτάκης στέλνει σε δίκη τον Βαρουφάκη
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της εφημερίδας «ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν αναλάβει το τιμόνι της χώρας προτίθεται να στείλει σε ειδικό δικαστήριο τον πρώην υπουργό Οικονομικών της χώρας κ. Γιάνη Βαρουφάκη!!! Ο νέος αρχηγός της ΝΔ θεωρεί πως ο Γιάνης Βαρουφάκης φόρτωσε την Ελλάδα με 90 δισ. ευρώ ζημιά, με την εντελώς ατέρμονη και περίεργη τακτική του κατά την διάρκεια της εξάμηνης διαπραγμάτευσης μέ τους δανειστές...»

ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Tα δύο όπλα που αλλάζουν τους όρους της διαπραγμάτευσης
Η εφημερίδα υπογραμμίζει: «Δύο ισχυρά διαπραγματευτικά χαρτιά ρίχνει στο τραπέζι των επικείμενων κρίσιμων διαπραγματεύσεων με το κουαρτέτο η κυβέρνηση προκειμένου να αποκρούσει τις απαιτήσεις κυρίως από την πλευρά των σκληροπυρηνικών κύκλων της Γερμανίας και του ΔΝΤ για επιβολή πρόσθετων και κοινωνικά επώδυνων μέτρων προκειμένου να διασφαλισθεί η τήρηση των υπεσχημένων για τα δημοσιονομικά πλεονάσματα».

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Η «μεσοτοιχία της διαπλοκής» στο κεφαλάρι για Μητσοτάκη, Χριστοφοράκο και... Σαμαρά
«Σ' αυτό το οικοδομικό τετράγωνο, τις βίλες τις χώριζαν μόνο δένδρα. Η επικοινωνία μεταξύ των οικογενειών ήταν ελεύθερη. Εξ ου και οι πολλές δεξιώσεις που λάμβαναν χώρα με συμμετοχή πολιτικών προσώπων, επιχειρηματικής ελίτ, αλλά και ξένων αξιωματούχων. Οσονούπω, καταλαβαίνετε όλοι πως, εάν είχαν φωνή τα ντουβάρια και τα δένδρα, πολλά θα μπορούσαν να μας αποκαλύψουν», γράφει η εφημερίδα.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ανατροπή σκηνικού
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι «Από την ώρα που έγινε σαφές ότι ο Κ. Μητσοτάκης πρώτα θα αλλάξει τη θέση των επίπλων στο σπίτι του και μετά θα αγοράσει νέα, η αρχική ορμή των υποψηφίων να μεταγραφούν κόπασε και από την υπομονή τους θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό αν τελικά θα βρουν modus operandi με τη Νέα Δημοκρατία υπό τη νέα της ηγεσία. Η σκλήρυνση του διπολισμού που διαφαίνεται αποτελεί έτσι κι αλλιώς πρόβλημα για τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου, που πιέζονται ήδη πολύ και θα πιεστούν ακόμη περισσότερο στην πορεία του χρόνου».

H ΑΥΓΗ: 17,5 φορές πάνω χρεώνουν οι τράπεζες το πλαστικό χρήμα
Όπως τονίζει η εφημερίδα «Το όριο χρέωσης που προβλέπεται από τις 9 Δεκεμβρίου στην Ε.Ε. είναι 0,2% στις χρεωστικές και 0,3% στις πιστωτικές κάρτες. Στην Ελλάδα σήμερα οι χρεώσεις φτάνουν έως και 3,5%».

Η ΒΡΑΔΥΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: 20 κρυφές περικοπές έως και 10% στις συντάξεις
Σύμφωνα με την εφημερίδα, το σχέδιο Κατρούγκαλου για το Ασφαλιστικό βαίνει, ήδη, προς αλλαγές, πριν καν δημοσιοποιηθεί...

Η ΕΠΟΧΗ: Η κυβέρνηση σε συμπληγάδες
Η εφημερίδα εκτιμά ότι «παρά το θετικότερο κλίμα που φαίνεται ότι αποκόμισε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος από την πρόσφατη επίσκεψη στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, οι πιέσεις των δανειστών προς την ελληνική κυβέρνηση για μια «ρεαλιστική πρόταση» για το συνταξιοδοτικό και χωρίς καθυστέρηση εκπλήρωση των υποχρεώσεών της από τη συμφωνία του καλοκαιριού δεν αναμένεται να μειωθούν».

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ξαναμοιράζεται η τράπουλα μετά την εκλογή Μητσοτάκη
Όπως γράφει η εφημερίδα, «σε μετάβαση οδηγείται το σύνολο του πολιτικού συστήματος με την ανάδειξη στην προεδρία της Ν.Δ. του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος θα δώσει με τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα μάχη για την ηγεμονία στον κρίσιμο χώρο του Κέντρου».

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Εις το όνομα του πατρός
Η εφημερίδα επισημαίνει: «Με ... σφραγίδα Μητσοτάκη «συνταγή» του Κυριάκου • Ενώ ενεργοποιείται επικίνδυνα το κοινωνικό ηφαίστειο για  Ασφαλιστικό, Αγροτικό • Αντιπολίτευση υψηλών τόνων και σενάρια διεύρυνσης με πρόσωπα αμφιβόλου επιρροής • Παρασκήνιο για συνεργασία με Γιαννίτση, Αλ. Παπαδόπουλο υπό τις ευλογίες του Σημίτη».

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ KONTRANEWS: Είχε διορίσει τον Κυριάκο χωρίς διαγωνισμό το ΠΑΣΟΚ στο Δημόσιο
Η εφημερίδα ισχυρίζεται ότι «το 1999 σε μια περίοδο που η χώρα αντιμετώπιζε σοβαρή οικονομική κρίση, προάγγελο της παγκόσμιας κρίσης που ερχόταν και δανειζόταν τεράστια ποσά για να οργανώσει τους Ολυμπιακούς αγώνες, και να πληρώνει τους μισθούς και τις συντάξεις εκατοντάδων χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων, η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, υπέκυψε στις πιέσεις του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη να... «τακτοποιήσει» τον άνεργο τότε γιό του, Κυριάκο και τον διόρισε στο Δημόσιο, χαριστικά χωρίς διαγωνισμό και με τεράστιο μισθό».

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Όλοι σήμερα στη μεγάλη πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση στο ΣΕΦ
H εφημερίδα αναφέρεται στην εκδήλωση του ΚΚΕ και προσθέτει: «Η εκδήλωση περιλαμβάνει, επίσης, μουσικοθεατρική παράσταση, με τίτλο «Οι ρίζες μας φτάνουν τόσο μακριά όσο και οι ελπίδες μας», το περιεχόμενο της οποίας επικεντρώνεται στη ζωή, στη σκέψη και τη δράση των χιλιάδων αγωνιστών που δε λύγισαν στις φυλακές και τις εξορίες».

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Έρχονται ανατροπές παντού
Όπως υποστηρίζει η εφημερίδα «η διαγραφή Γρηγοράκου από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ίσως να μην είναι μείζονος σημασίας -λόγω της κοινοβουλευτικής δύναμης του κόμματος- αλλά δείχνει με τον πιο σαφή τρόπο ότι η εκλογή Μητσοτάκη στη θέση του ένατου προέδρου της ΝΔ ταράζει τα νερά σε όλη την πολιτική ζωή της χώρας».

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: Κωδικός Πορτογαλία
«(Το σχέδιο Τσίπρα για παραμονή στην εξουσία) Κλειδί η ριζική αλλαγή του εκλογικού νόμου - Χωρίς μπόνους το πρώτο κόμμα - Μείωση του ορίου εισόδου στη Βουλή στο 2% - Υπολογίζει σε στήριξη από Π ΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Ποτάμι, Λεβέντη και ΑΝ.ΕΛ. - Στόχος ακόμη και να βγει πρώτη η Ν.Δ. να μην μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση όπως ακριβώς έγινε στην Πορτογαλία», εξηγεί η εφημερίδα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ: Έσπασε ο «άξονας του κακού»
Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι «την πλήρη αλλαγή του πολιτικού σκηνικού, αλλά και την κατάρρευση πολλών μύθων στο εσωτερικό της ΝΔ και εν γένει στο πολιτικό σκηνικό δρομολογεί η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ. Ωστόσο, η βασικότερη αλλαγή όλων είναι ότι «σπάει» ο περίφημος «άξονας του κακού», έτσι όπως τον έχει ορίσει το «ΑΡΘΡΟ» με πρωτοσέλιδο του ήδη από τις 25 Απριλίου του 2015: δηλαδή, σπάει το υπόγειο και παρασκηνιακό «τρίγωνο» Μαξίμου-Προεδρικού Μεγάρου-Ραφήνας, που ναρκοθετούσε την προοπτική πολπτκής αλλαγής και ανάκαμψης της ΝΔ σε τροχιά εξουσίας».

ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Ζωντανεύει ο εφιάλτης του ‘15
Σύμφωνα με την εφημερίδα «αντιμέτωπη με ένα deja vu κινδυνεύει να βρεθεί η χώρα και να ξαναζήσει εφιαλτικές στιγμές όπως το 2015. Κοινοτικές πηγές εκτιμούν ότι η αξιολόγηση θα καθυστερήσει καθώς εδώ που έχουμε φθάσει Ασφαλιστικό, δημοσιονομικό και ρύθμιση χρέους είναι αλληλένδετα και «θα πάνε πακέτο». Με τη χώρα να μην αντιμετωπίζει ουσιαστικό ζήτημα ρευστότητας το επόμενο τρίμηνο και με τα νέα δεδομένα που δημιουργεί στο πολιτικό σκηνικό η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην αρχηγία της ΝΔ, εκτιμάται ότι η διαδικασία θα τραβήξει σε μάκρος δοκιμάζοντας σκληρά τις αντοχές της κοινωνίας και της οικονομίας, ενώ δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε πολιτικές εξελίξεις».

ΤΟ ΠΑΡΟΝ: Βέτο πέντε βουλευτών για Ασφαλιστικό - Αγρότες
«Η πίεση που υφίστανται οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ιδιαίτερα της επαρχίας, λόγω της μεγάλης φορολόγησης των αγροτών αλλά και των ελεύθερων επαγγελματιών (δικηγόροι, γιατροί, μηχανικοί κ.ά.), φάνηκε στην κλειστή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής ομάδας την περασμένη Δευτέρα, όπου ο... δράστης, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, προσπάθησε να δώσει διευκρινίσεις για την καταιγίδα του Ασφαλιστικού και να δεσμευθεί για κάποιες αλλαγές, που όμως δεν αλλάζουν την ουσία», γράφει η εφημερίδα.\

ΤΟ ΧΩΝΙ: Greek σαφάρι στην Ευρώπη
H εφημερίδα ισχυρίζεται ότι «παράλληλα με την «προβλεπόμενη διαδικασία» των νεοφιλελεύθερων «φίλτρων» (τεχνικά κλιμάκια, Euroworking Group, Eurogroup), η κυβέρνηση Τσίπρα κατέστρωσε ένα κυκλικό σχέδιο, ώστε να ενημερώσει απευθείας τους πολιτικούς ομολόγους της για τα εντυπωσιακά επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας».

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Φυσική ανάταση υγείας  το κρασί και τα φρούτα
«Κόκκινο κρασί και φρούτα ίσως είναι το νέο… βιάγκρα, αποκαλύπτουν τα ευρήματα 40ετούς μελέτης των πανεπιστημίων Χάρβαρντ και East Anglia. Συγκεκριμένα, οι μεσήλικες άνδρες που απολαμβάνουν συχνά ένα ποτηράκι κόκκινο κρασί, ή ακολουθούν διατροφή πλούσια σε εσπεριδοειδή και μούρα αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας. Τι χρειάζεται; Λίγα ποτηράκια κόκκινο κρασί την εβδομάδα ή μια χούφτα μούρα 3 φορές την εβδομάδα», γράφει η εφημερίδα.

REALNEWS: Ύποπτα παιχνίδια με το νέο ταμείο

Η εφημερίδα αποκαλύπτει την απαίτηση των δανειστών να ελέγξουν τη δημόσια περιουσία. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, οι δανειστές "ζητούν ξένο μάνατζερ για τις αποκρατικοποιήσεις και πλειοψηφία στο διοικητικό συμβούλιο, ενώ εκβιάζουν για να ορισθεί ως έδρα του νέου φορέα το Λουξεμβούργο και όχι η Αθήνα".