Τουλάχιστον οχτώ νεκροί είναι ο μέχρι στιγμής τραγικός απολογισμός από εισβολή ομάδας μαχητών σε πανεπιστήμιο στο βορειοδυτικό Πακιστάν, ενώ οι πυροβολισμοί συνεχίζονται μέσα στην πανεπιστημιούπολη.


Ο αναπληρωτής γενικός επιθεωρητής της αστυνομίας Σαΐντ Βαζίρ δήλωσε πως τουλάχιστον τρεις φοιτητές σκοτώθηκαν κατά την επίθεση. Εκπρόσωπος των συνεργείων διάσωσης δήλωσε πως μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί οκτώ πτώματα.

Τέσσερις από τους ενόπλους έχουν σκοτωθεί από τις δυνάμεις ασφαλείας και ο στρατός έχει περιορίσει τους μαχητές σε δύο κτίρια μέσα στο πανεπιστήμιο, ανέφερε εκπρόσωπος του στρατού στο Twitter. Η αστυνομία είχε αναφέρει νωρίτερα πως άλλοι επιτιθέμενοι φέρονταν να βρίσκονταν στον δεύτερο και τρίτο όροφο των κτιρίων της πανεπιστημιούπολης.

Οι μαχητές, εκμεταλλευόμενοι την πυκνή ομίχλη, σκαρφάλωσαν στους τοίχους του Πανεπιστημίου Μπάτσα Χαν στην Τσαρσάντα, στη βορειοδυτική επαρχία Χίμπερ Παχτουνχούα, και στη συνέχεια εισήλθαν στα κτίρια και άνοιξαν πυρ εναντίον των φοιτητών και των καθηγητών στις αίθουσες διδασκαλίας και στους ξενώνες, ανέφερε η αστυνομία.

«Όλοι οι φοιτητές έχουν εκκενωθεί από τους ξενωνες, όμως μαχητές εξακολουθούν να κρύβονται σε διάφορα σημεία του πανεπιστημίου και ορισμένοι φοιτητές και μέλη του προσωπικού έχουν εγκλωβιστεί μέσα», είπε, προσθέτοντας πως δεν είναι σαφές πόσοι είναι οι ένοπλοι.

Ο αντιπρύτανης του πανεπιστημίου, Φαζάλ Ραχίμ δήλωσε στους δημοσιογράφους πως στο Μπάτσα Χαν φοιτούν πάνω από 3.000 φοιτητές και πως φιλοξενεί επιπλέον σήμερα 600 επισκέπτες για μια απαγγελία ποίησης.Ξύπνησαν μνήμες Πεσαβάρ

Η χειρότερη επίθεση στη χώρα πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2014 σε σχολείο της Πεσάβαρ, στο οποίο επιτέθηκαν Ταλιμπάν που σφαγίασαν περισσότερους από 150 ανθρώπους, κυρίως παιδιά, στη διάρκεια μιας επίθεσης που κράτησε πολλές ώρες.

Εκείνη η επίθεση, που είχε τραυματίσει τη χώρα, είχε ως αποτέλεσμα να ξεκινήσει εκστρατεία κατά του εξτρεμισμού στο Πακιστάν, με τον στρατό να εντείνει τις επιθέσεις του εναντίον ένοπλων ομάδων στις περιοχές των φυλών.

Κατά συνέπεια ο αριθμός των επιθέσεων σημείωσε καθαρή πτώση το 2015. Ωστόσο, χθες, επίθεση αυτοκτονίας στην περιφέρεια της Πεσάβαρ κόστισε τη ζωή σε δέκα ανθρώπους.


Πηγή Εθνος