Η εικονική γραφή, αλλά και η χρήση του εφήμερου υλικού είναι τα χαρακτηριστικά στοιχεία της διπλής έκθεσης με τα έργα της Ιωάννας Καζάκη και της Έλενας Τονικίδη που θα παρουσιαστεί
στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 30χρονα της «Ζώγιας», στην οδό Αλεξάνδρου Σβώλου 54. 

Η έκθεση εντάσσεται στην ενότητα «Μικρές Εικαστικές Εκρήξεις», με εκθέσεις που θα καλύψουν με μοναδικό τρόπο το περιβάλλον του ιστορικού αυτού καλλιτεχνικού καφέ της Θεσσαλονίκης.

Η έκθεση εγκαινιάζεται την Τετάρτη 06 Ιανουαρίου 2016, στις 19:30, ενώ η διάρκειά της είναι μέχρι τις 06 Φεβρουαρίου.

Η ιστορικός τέχνης Δωροθέα Κοντελετζίδου που έχει και την οργάνωση των «Μικρών Εικαστικών Εκρήξεων», γράφει χαρακτηριστικά για το έργο των δύο καλλιτεχνών: 

«Τα έργα  της Ιωάννας Καζάκη που έχουν τίτλο ‘Σκιαγραφήσεις’.  είναι ένα είδος εικονικής γραφής και εικονογραφημένης ποίησης.  Οι  ιστορίες και οι γραφές αποτυπώνονται  αυτόματα,  χωρίς προετοιμασία και αντλούνται από το συνειδητό ή το ασυνείδητο. Στόχος της είναι να ‘επεξεργαστεί’ την έννοια του εγκλεισμού του ανθρώπου σε σκιώδεις καταστάσεις και την απελευθέρωση αυτού. Η Έλενα Τονικίδη με τη χρήση του εφήμερου υλικού επικεντρώνεται στην εικόνα της θέασης, στο περιτύλιγμα και όχι στο περιεχόμενο, μια ανατροπή του σημαίνοντος και του σημαινόμενου. Η καλλιτέχνης απομονώνει, συνθέτει, αναπαριστά. Επιχειρεί ένα είδος έρευνας ταυτότητας που όπως και ο αρχαιολόγος αναζητά τα δεδομένα μιας συλλογικής ή ατομικής μνήμης».

Ποια είναι η Ιωάννα Καζάκη



Η Ιωάννα Καζάκη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε  Ζωγραφική και Χαρακτική στη Σχολή Καλών Τεχνών της Ρώμης - Αccademia delle Belle Arti di Roma. Italia. Έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις από το 1983 στη Ρώμη, τη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα και σε χώρους όπως η Ga11eria d' Arte ίntemaziοnale στη Ρώμη, η Μικρή Πινακοθήκη της Διαγωνίου, η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, η Αποθήκη 1 στο λιμάνι στη Θεσσαλονίκη, η Δημοτική Πινακοθήκη στην Αθήνα, το Sani Festival. Έχει παρουσιάσει ατομικές εκθέσεις σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, ενώ συνεργάστηκε και ως σκηνογράφος με το Θέατρο Αναζήτηση στη Θεσσαλονίκη, την περίοδο 1992 – 1994.



 Έργα της υπάρχουν στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, στην Πινακοθήκη της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών Θεσσαλονίκης, στη Δημοτική Πινακοθήκη Αθηνών και σε πολλές ιδιωτικές συλλογές.

Ποια είναι η Έλενα Τονικίδη

Η Έλενα Τονικίδη σπούδασε Καλές τέχνες &  ερευνητικές προσεγγίσεις στην ψυχολογία στη Γερμανία και από το 2006 ζει και εργάζεται ως εικαστικός στη Θεσσαλονίκη. Είναι ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος της Επ. Εταιρείας «Ψυχολογία - Τέχνη». Δραστηριοποιείται με project στο τομέα συνάντησης της «ψυχολογίας και της τέχνης», «art-therapy», και την προβολή της εικαστικής δημιουργικότητας των ατόμων με ψυχική διαταραχή. 



Δημοσίευσε και συμμετείχε σε διεπιστημονικά συνέδρια, είναι μέλος της AATΑ (American Association Art therapy) Και Γραμματέας της Ε.Ε.Θ. (Έλληνες Εικαστικοί Θεραπευτές ) & ΣΚΕΤΒΕ (Σύλλογος Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βορείου Ελλάδος).

 Έργα της βρίσκονται στο Rathaus του Korvestheim και σε ιδιωτικές συλλογές.
Έχει στο ενεργητικό της έως σήμερα 6 ατομικές και 8 ομαδικές εκθέσεις, καθώς και 5 performance/ installation «τέχνη & art- therapy».