Την ευκαιρία μιας καλύτερης ζωής προσέφερε σε πέντε συνανθρώπους μας, ανάμεσα τους και ένα παιδί 17 ετών, ένας 22χρονος δότης οργάνων.


Ο άτυχος νεαρός κατέληξε από βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις έπειτα από τροχαίο ατύχημα ξημερώματα Πρωτοχρονιάς. Είχε εκφράσει στο παρελθόν στους γονείς του την επιθυμία να γίνει δωρητής οργάνων και εκείνοι, μέσα στη θλίψη τους, μετά την επιβεβαίωση του εγκεφαλικού θανάτου, βρήκαν το κουράγιο να δώσουν την συγκατάθεση τους για τη δωρεά οργάνων. 

Η δωρεά οργάνων πραγματοποιήθηκε, χθες Πέμπτη, στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας. Άμεσα ενημερώθηκε ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχευσεων, ο οποίος ανέλαβε τις διαδικασίες συντονισμού της λήψης των οργάνων και ανεύρεσης των κατάλληλων ληπτών, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ευρώπη. Η όλη διαδικασία διήρκησε περίπου 36 ώρες.

Ομάδα γιατρών από τη Βιέννη έκανε την αφαίρεση των πνευμόνων, από το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο για την καρδιά, το «Ιπποκράτειο» Θεσσαλονίκης για το ήπαρ, ενώ οι νεφροί αφαιρέθηκαν από τους χειρουργούς του Γ.Ν.Α. «Ευαγγελισμός». 

Λήπτες των νεφρών είναι ένα 17χρονο παιδί από τη Θεσσαλονίκη, μια γυναίκα 45 ετών από την Αθήνα, η οποία βρισκόταν στη διαδικασία της αιμοκάθαρσης 10 ολόκληρα χρόνια, ενώ το ήπαρ δόθηκε σε έναν 23χρονο από τη Θεσσαλονίκη. Η καρδιά του δότη από χθες χτυπά ξανά σε έναν 27χρονο άνδρα, ενώ οι πνεύμονες μεταμοσχεύθηκαν σε ασθενή στη Βιέννη.