Ο Δήμος Θεσσαλονίκης διοργανώνει σειρά δράσεων στο κτίριο των παλιών δημοτικών σφαγείων, προκειμένου να μας εισάγει στο νέο πρόγραμμα που σχεδιάζει για την χρησιμοποίηση εκ νέου, του πρόσφατα ανακαινισμένου χώρου. 


Στο πλαίσιο αυτών των δράσεων θα πραγματοποιηθούν Εργαστήρια για ενήλικες με εικαστικούς & θεωρητικούς της τέχνης τις παρακάτω ημέρες και ώρες: 


  • Δευτέρα, 14/12 16.00- 20.00
  • Πέμπτη, 17/12  16.00- 19.00
  • Παρασκευή, 18/1216.00- 19.00


       Τα εργαστήρια θα υλοποιούνται παράλληλα και θα αποτελούνται το καθένα από 3 3ωρες συναντήσεις και μια κοινή εισαγωγική εισήγηση 1 ώρας.

Μέσα από εικαστικές πρακτικές και θεωρητικές συζητήσεις, τα εργαστήρια θα επικεντρώσουν στο ζήτημα της ιθαγένειας ως δημιουργίας κοινότητας (σύνδεση του πολίτη με τη γειτονιά του και οικειοποίηση του δημόσιου χώρου), καθώς και στην χειροτεχνία ως φορέα ταυτότητας και μνήμης (ατομικές πρακτικές «καν’το μόνος σου», δημιουργικότητα και ανάδειξη ταλέντων και ξεχασμένων, παραδοσιακών, τεχνικών).

Στόχος των εργαστηρίων είναι να προτρέψουν τους συμμετέχοντες να επαναπροσδιορίσουν την ταυτότητα του περιβάλλοντός τους και να αξιοποιήσουν την προσωπική τους εμπειρία για την ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της περιοχής τους, όχι μόνο ως φυσικού, αλλά και ως βιωματικού χώρου, δημιουργώντας νέες δυναμικές.

Συγκεκριμένα θα πραματοποιηθούν τα παρακάτω εργαστήρια:

“EPOC” Εικαστικό εργαστήριο με τους Ράνια Εμμανουηλίδου (εικαστικό) και Απόστολο Ρίζο (γραφίστα)

Το EPOC είναι ένα εικαστικό εργαστήριο, στο οποίο οι συμμετέχοντες θα συλλέξουν υλικά (αντικείμενα, εικόνες και ήχους) από την περιοχή γύρω από τα Σφαγεία, θα τα επεξεργαστούν εικαστικά και θα τα εντάξουν σε μια κοινή, εικαστική εγκατάσταση, η οποία θα στηθεί στον χώρο των Σφαγείων και θα παρουσιαστεί στο κοινό τις ημέρες 19-23 Δεκεμβρίου.

“Σκηνοθετώντας την Αλήθεια (Docu Fiction / Docu Drama)”

Εργαστήριο μυθοπλαστικού ντοκιμαντέρ με τους Γιώργο Δρίβα (εικαστικό, σκηνοθέτη) & Σωτήρη Μπαχτσετζή (θεωρητικό τέχνης, επιμελητή). Θέμα του εργαστηρίου είναι το μυθοπλαστικό ή δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ, στο οποίο συνυπάρχει η τεκμηρίωση με την μυθοπλασία, την δραματουργία, τις σκηνοθετημένες σκηνές ή έστω την δημιουργική αφήγηση.

Το εργαστήριο απαρτίζεται από δύο βασικούς άξονες: 

α) ιστορική αναδρομή από τις απαρχές του ντοκιμαντέρ ως σήμερα, o οποίος συνδυάζεται με συζήτηση ανά περίπτωση (σύντομη παρουσίαση, προβολή και σχολιασμός κάποιων αποσπασμάτων ταινιών-ορόσημο), και 

β) ανάπτυξη ιδεών από τους συμμετέχοντες για την συγγραφή σεναρίου κατ’ αρχήν και παραγωγή μικρού μήκους ντοκιμαντέρ κατ’επέκταση.

Τα αποτελέσματα των εργαστηρίων θα παρουσιαστούν στο κοινό.