Σύριος, ο οποίος συνελήφθη στη χώρα μας και κατηγορείται για μεταφορά μεταναστών κατ' εξακολούθηση, αναμένεται να εκδοθεί στις ΗΠΑ, καθώς ήδη έχει ληφθεί σχετική δικαστική απόφαση, ενώ και στην έφεσή του ο εισαγγελέας προτείνει την έκδοσή του.


Οι αρχές των ΗΠΑ ζητούν την έκδοσή του προκειμένου να δικαστεί για τα αδικήματα της «συνωμοσίας για τη διάπραξη πλαστογραφίας και απομίμησης διαβατηρίου», «διακεκριμένης υποκλοπής ταυτότητας» και «εξαπάτησης του κράτους των Ηνωμένων Πολιτειών». Όταν συνελήφθη στη χώρα μας είχε στην κατοχή του πλαστό διαβατήριο κι άλλα πλαστά έγγραφα και υποστηρίζει πως τον παγίδεψε η... CIA για να παρανομήσει, κάτι που ο ίδιος δε θα έκανε ποτέ. Υποστηρίζει, ακόμη, ότι στις ΗΠΑ δε θα έχει δίκαιη δίκη.

Σύμφωνα με τις αμερικανικές δικαστικές αρχές (οι οποίες έχουν εκδώσει διεθνές ένταλμα σύλληψης σε βάρος του), ο Σύρος το περασμένο καλοκαίρι είχε επαφές στην Αθήνα με Αμερικανό πράκτορα και ανέλαβε έναντι του ποσού των 10.000 ευρώ, την κατασκευή τεσσάρων πλαστών διαβατηρίων. Μία από τις συναντήσεις αυτές ηχογραφήθηκε και μαγνητοσκοπήθηκε από την πλευρά του Αμερικανού πράκτορα.

Να σημειωθεί ότι είναι προφυλακισμένος στις φυλακές Κορυδαλλού, καθώς οι ελληνικές δικαστικές αρχές του αποδίδουν τα αδικήματα της πλαστογραφίας και της διευκόλυνσης εισόδου - εξόδου μεταναστών από ελληνικό έδαφος κατ' εξακολούθηση.

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ν. Παντελής πρότεινε να γίνει δεκτό το αίτημα του περιφερειακού δικαστηρίου της Κολούμπια για τη σύλληψη και έκδοση του Σύριου. Το Συμβούλιο Εφετών είχε, ήδη, αποφασίσει για την έκδοσή του κι ο Σύριος προσέφυγε στο Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου.